Πρωταθλητές στην Ακριβεια και την φτώχεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

της Ιωάννας Λιούτα*

Η ανησυχία για τον χειμώνα που έρχεται είναι πολύ μεγάλη.Το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος δημιουργεί μία πολύπλευρη οικονομική πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα φέρει αντιμέτωπη την ελληνική κοινωνία με μία ιστορική κρίση φτώχειας που δεν έχει βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου και των  καυσίμων παραμένουν στα ύψη,με τις ανατιμήσεις να σκαρφαλώνουν και πάνω από 300%, ενώ είναι καθημερινές οι αυξήσεις σε όλα τα τρόφιμα και βασικά αγαθά διαβίωσης.Όλα δείχνουν ότι  οι τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου θα αυξηθούν 30 με 40%  τον  Δεκέμβριο  (133,4 ευρώ) και τον Ιανουάριο (141,2 ευρώ)

Οι τσουχτερές τιμές ενέργειας θα περιορίσουν δραστικά τον αριθμό των νοικοκυριών που θα ζεσταθούν επαρκώς με επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και στην ποιότητα διαβίωσης των κατοίκων.Οι επιχειρήσεις που δεν  θα μπορούν να αντέξουν το υπερβολικό λειτουργικό κόστος θα αυξάνονται καθημερινά.
Οι επίσημες μετρήσεις που αφορούν το 2021 ή το α΄εξάμηνο του 2022 είναι ενδεικτικές. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική υπηρεσία:
-Η φτώχεια στην χώρα μας αγγίζει το 29,5%  αυξημένη κατά 0,6% σε σχέση με το 2020.Η χώρα μας έρχεται δεύτερη στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία, στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας.
– Τα  νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δαπανούν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα από το 2021.
– Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι εισηγμένες καταγράφουν ρεκόρ 15ετίας στην αύξηση των κερδών τους.
-Η ανεργία τον Αύγουστο, στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης,κατέγραψε 12,2% .Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ανεργία αγγίζει το 6% και 6,6% στην Ευρωζώνη.Η ανεργία των νέων είναι στο 29,2%  και  κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την Eurostat:
-Η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρωζώνης
-Οι καταναλωτές στην Ελλάδα πλήρωσαν το πιο ακριβό ρεύμα για το πρώτο εξάμηνο του 2022, προ φόρων και επιδοτήσεων
Σύμφωνα με την ETUC (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ), οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ξοδεύουν δύο κατώτατους μισθούς τον χρόνο για να πληρώσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα (όχι τους λογαριασμούς αλλά τις αυξήσεις τους), ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ξοδεύουν λιγότερα από έναν κατώτατο μισθό.

   Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Κυβέρνησης για να τιθασεύσει το κύμα ακρίβειας στα βασικά αγαθά είναι να παρακαλάει σούπερ-μάρκετ και βιομήχανους τροφίμων να συγκρατήσουν τις τιμές. Το πολυδιαφημιζόμενο «καλάθι νοικοκυριού» έχει ήδη αυξημένες τιμές και δεν είναι παρά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα.Το καλάθι δεν θα έχει πλαφόν όπως δήλωσε ξεκάθαρα ο κ. Γεωργιάδης.Και ακόμα περιμένουμε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

*Πολιτική Αναλύτρια με εξειδίκευση στην Οικονομική Διακυβέρνηση και στις Δημόσιες Πολιτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ