Αναθεώρηση του πληθωρισμού για το 2022 στο 10%

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού θα κλείσει τελικά το 2022, που εκτιμάται ότι θα φτάσει σε επίπεδο έτους το 10%, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το τελικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί έως τις 20 Νοεμβρίου, θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των προβλέψεων του προσχεδίου για 8,8% ετήσιο πληθωρισμό το 2022, αλλά και το 2023. «Θα έχουμε υψηλό πληθωρισμό φέτος, εκτιμούμε πως θα τείνει προς το 10%, και έναν πληθωρισμό που θα είναι επίμονος και την επόμενη χρονιά» αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε σε αυτή τη θέση, να λέμε πως ο πληθωρισμός πάει για αποκλιμάκωση λόγω της βουτιάς του Οκτωβρίου που ανακοίνωσε η Eurostat». «Θα έχουμε συρρίκνωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού το 2023, αλλά έρχεται πάνω σε μια αύξηση φετινή» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, η νέα αναθεώρηση του στόχου για τον φετινό πληθωρισμό δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στις συντάξεις όσο και στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, η αύξηση των συντάξεων από τις αρχές του έτους θα πρέπει να είναι στο 7,5% αντί του 7% που είχε υπολογιστεί με βάση τις εκτιμήσεις για τη φετινή ανάπτυξη του 5,3% και του πληθωρισμού 8,8%. Παράλληλα, η αύξηση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, που επηρεάζονται και αυτές από τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι θα ανέβουν στο 10% αντί του 9% που υπολογιζόταν αρχικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ