Η Εφορία ζητάει πίσω 20.000 επιστρεπτέες!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις διασταυρώσεις στοιχείων διαπιστώθηκε ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της κρατικής ενίσχυσης και απαιτείται η επιστροφή όλου του ποσού, εντόκως!

Την επιστροφή του συνόλου των ποσών που έλαβαν με τη μορφή των επιστρεπτέων προκαταβολών ζητεί από σχεδόν 20.000 επιχειρήσεις η Εφορία. Από τις διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ότι δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης, που προέβλεπε ρήτρα διατήρησης προσωπικού, ενώ διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις μη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για την περίοδο 2019-2020.

Με ειδοποιητήριο που βρίσκεται και στην πλατφόρμα «MyBusinessSupport» της ΑΑΔΕ και στην ενότητα «Εφαρμογές/Ενημέρωση για τη βεβαίωση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής», οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες καλούνται να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής, και μάλιστα εντόκως, καθώς δεν διατήρησαν το προσωπικό τους για το χρονικό διάστημα που είχε οριστεί με βάση τη χρονική περίοδο που οριζόταν σε κάθε κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στο ειδοποιητήριο αναφέρεται το ποσό που πρέπει να επιστραφεί, ενώ υπάρχει και η ένδειξη (ΔΠ), που παραπέμπει στη ρήτρα απασχόλησης. Οι «παραβάτες» θα πρέπει ή να πληρώσουν, έντοκα, ολόκληρο το ποσό που πήραν (χωρίς το κούρεμα έως 75%) ή να το εντάξουν στην πάγια ρύθμιση οφειλών. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν ποσά που αντιστοιχούν στο 100% των επιστρεπτέων που έλαβαν, όπως και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ύψους 8,75%.

Το ποσό που χορηγήθηκε μέσω του θεσμού των επιστρεπτέων προκαταβολών σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ήταν 8,3 δισ. ευρώ και υπολογιζόταν ότι, με τις εκπτώσεις που χορηγήθηκαν, θα επιστρεφόταν ποσό λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ, δηλαδή θα χαρίζονταν περίπου 5 δισ. ευρώ. Ομως, με τις νέες εξελίξεις το επιστρεφόμενο ποσό θα είναι μεγαλύτερο.

Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα όρια μεγέθους που δηλώθηκαν στην αίτηση χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντός της προθεσμίας.

Δημοφιλείς ειδήσεις Υπέρογκους λογαριασμούς στέλνει η ΕΥΔΑΠ σε επιχειρηματίες
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη, σε περίπτωση που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν, να κληθεί να επιστρέψει στο κράτος το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι «έκαψε» τις επιχειρήσεις

Η ΑΑΔΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα ελέγχονταν εξονυχιστικά οι λήπτες του «δωρεάν χρήματος» για το αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και τηρούσαν τους όρους της χρηματοδότησης. Η διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν ο βασικός κανόνας.

Παραδείγματα:

Οσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 5 έπρεπε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 30 Ιουνίου 2021.

Οσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 6 έπρεπε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 31 Ιουλίου 2021.

Οι περίπου 290.000 επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 έπρεπε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 31 Αυγούστου 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ