Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Σουηδία: Θα αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σουηδία αποφάσισε τελικά να ικανοποιήσει το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου η Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της και η Στοκχόλμη να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας θα αποστασιοποιηθεί από τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) καθώς επιθυμεί να κερδίσει την έγκριση της Τουρκίας για να γίνει μέλος της Συμμαχίας, δήλωσε σήμερα στο σουηδικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας.

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία και ο πολιτικός της βραχίονας PYD θεωρούνται από την Τουρκία προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Από το 1984, το PKK έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με το τουρκικό κράτος με αρχικό στόχο την επίτευξη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Η Σουηδία μαζί με τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την YPG στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, η Τουρκία έχει δεσμευτεί ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν σταματήσει να υποστηρίζει την κουρδική πολιτοφυλακή.

Πρωταρχικός μας στόχος η ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Υπάρχει υπερβολικά στενή σχέση ανάμεσα σε αυτές τις οργανώσεις και το PKK… και δεν είναι καλό για τη σχέση μας με την Τουρκία», δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία Swedish Radio ο υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ.

«Ο πρωταρχικός στόχος είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», σχολίασε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Άγκυρα με στόχο να πείσει τον Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει την είσοδο της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αιτήθηκαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ νωρίτερα φέτος με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το αίτημά τους έχει εγκριθεί από τις 28 από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Οι σκανδιναβικές χώρες εξέφρασαν αυτή την εβδομάδα την αισιοδοξία τους ότι η Ουγγαρία θα άρει τις αντιρρήσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ