Οι οικονομικές ενισχύσεις που διατέθηκαν για την ενέργεια από τις κυβερνήσεις απέτυχαν να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από την κρίση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μέση τιμή λιανικής του φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, διπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όταν ανήλθε σε 0,18 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ανέφερε σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία από την εταιρεία συμβούλων ενέργειας VaasaETT.

Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές φέρεται να έχει αυξηθεί κατά 67%, σε 0,36 ευρώ ανά κιλοβατώρα!

Η άνοδος σημειώθηκε παρά τις τελευταίες προσπάθειες των κυβερνήσεων της ΕΕ να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας παρέχοντας επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 550 δισεκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χρόνο για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Σε μηνιαία βάση, ο μέσος μοναδιαίος συντελεστής ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να αυξήθηκε 3,4% τον Οκτώβριο, ενώ αυτός του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 2,5%. Τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη καταγράφηκαν στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου οι δείκτες ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ η μέση τιμή του φυσικού αερίου στη Ρώμη αυξήθηκε κατά 97%.

«Αν ουσιαστικά επρόκειτο να διαρκέσει η κρίση περισσότερο ή λιγότερο για έναν ακόμη ολόκληρο χρόνο, ή περισσότερο από ένα χρόνο, αυτό το κόστος, αυτών των μέτρων για αυτές τις κυβερνήσεις, θα είναι τεράστιο», είπε ο Philip Lewis, διευθύνων σύμβουλος της VaasaETT.

«Τελικά οι πελάτες θα ξεχάσουν ότι αυτές οι τιμές δεν είναι πραγματικές τιμές – θα τις λάβουν ως κανόνα και τότε είναι ουσιαστικά αδύνατο να τις αφαιρέσουν», πρόσθεσε.

Η ΕΕ και η Βρετανία αντιμετωπίζουν απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και πληθωρισμό ρεκόρ εν μέσω κυρώσεων κατά της Ρωσίας και μιας πολιτικής εγκατάλειψης των ρωσικών καυσίμων. Η κατάσταση αναμένεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση και ελλείψεις ενέργειας σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ