BRICS: Ή ιλιγγιώδης ανάπτυξη του αντιπάλου δέους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι BRICS είναι ο διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από πέντε χώρες: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική. Όλα αυτά μέχρι σήμερα. Ο οργανισμός που θεωρείται το αντίπαλο δέος της Δύσης σε όλα τα επίπεδα, φαίνεται ότι ετοιμάζεται να περάσει σε άλλο επίπεδο και να ισχυροποιηθεί γεωμετρικά.

Πάνω από δώδεκα χώρες έχουν πλέον υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS, συμπεριλαμβανομένων της Αλγερίας, του Ιράν και της Αργεντινής. Η πολυπολική τάξη φαίνεται να διαμορφώνεται μπροστά μας.

Εάν αυτή η επέκταση υλοποιηθεί, οι BRICS θα αποτελούν πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 45% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Συνολικά, ο όμιλος BRICS, όπως είναι σήμερα, αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να διπλασιαστεί στο 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2030.

Η διαχείριση που κάνει ο οργανισμός σε γεωπολιτικό επίπεδο, είναι επίσης εντυπωσιακή. Η Ρωσία κάλεσε το Ιράν και την Σαουδική Αραβία να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λύσουν τις διαφορές τους, την ίδια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν χτύπημα του Ιράν στην Σαουδική Αραβία και προαναγγέλλουν επέμβαση για να υπερασπίσουν την «σύμμαχο χώρα».

Με την διαφορά όμως ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πριν από λίγες εβδομάδες είχε εντάξει την Σαουδική Αραβία στην μαύρη λίστα, μετά την απόφαση της να συμμετέχει στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΠΕΚ.

Η συμπεριφορά αυτή του Μπάιντεν έχει εξοργίσει τους Άραβες αλλά και όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ που βλέπουν πλέον το «αντίπαλο δέος» ως μία ανοιχτή αγκαλιά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους και να παρακάμψουν την αμερικανική ηγεμονία.

Τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή. Εάν η Δύση συνεχίσει να μην αντιλαμβάνεται ότι οι παγκόσμιες ισορροπίες αλλάζουν, ενδέχεται πολύ σύντομα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση το πρώτο θύμα θα είναι η Ευρώπη που εξαρτάται πλήρως είτε από τις ΗΠΑ είτε από τα μέλη των BRICS για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών της αναγκών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ