Τι διακυβεύεται στην Κύπρο;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελικά υπάρχει σχέδιο Θεού για όσα συμβαίνουν; Κατά την προσωπική μου γνώμη, υπάρχει. Ακόμη κι αν διαφωνεί κανείς, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος έφυγε από το μάταιο αυτόν κόσμο αφήνοντας μεγάλη κληρονομιά.

Από την εφημερίδα Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ
Πού κρύβεται το σχέδιο του Θεού; Αναλογιστείτε τι θα συνέβαινε αν αυτός ο εξαιρετικά ευφυής ιεράρχης, o μακαριστός Χρυσόστομος -που ήταν και αουτσάιντερ και υποτίθεται είχε αναλάβει για μόνο πέντε χρόνια το πηδάλιο-, δεν βρισκόταν επικεφαλής της Εκκλησίας της Μεγαλονήσου.

Ο Χρυσόστομος δεν πήγε μονόπατα στη μία ή στην άλλη πλευρά. Ούτε με τους Αμερικανούς ούτε με τους Ρώσους. Ειδικά με τους τελευταίους, που στο μόνο που δεν φείδονταν ήταν, στη διάρκεια της αρχιεπισκοπίας του, το χρήμα. Ηταν χορτάτος ο Χρυσόστομος. Από μπίζνες και λόγια. Δεν μάσαγε από αλεξιπτωτιστές εφήμερους που ήθελαν να βγάλουν στην πλάτη της Εκκλησίας χρήματα. Επιχειρηματικό πνεύμα ήταν, και που έλεγε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Δεν μασούσε τα λόγια του. Είχε βαθιά γνώση και έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους.

Για το Βατοπαίδι, για παράδειγμα, που έκανε τούμπα μέχρι και ο σκληρός Μητροπολίτης Πειραιώς προ ημερών. Γιατί μπερδεύομαι πραγματικά όταν διαβάζω όσα έλεγε ο σκληρός Σεραφείμ πριν από 15 χρόνια για τον Εφραίμ και το μοναστήρι του, και σήμερα γράφει ύμνους. Τα προσπερνάω αυτά γιατί κατανοώ πως και στην Εκκλησία υπάρχουν «πόλιτικς» και δεν θέλω να σκανδαλίσω. Μένω στην κληρονομιά του Κύπρου Χρυσοστόμου και στη γραμμή του «ανήκομεν εις την Δύσιν».

Το διακύβευμα

Ο μακαριστός Κύπρου Χρυσόστομος ήξερε τι μπορεί να διακυβευθεί στην Κύπρο με το ποιος μπορεί να τον διαδεχτεί. Μόνη του έγνοια ήταν να μην ξεπουληθεί η Εκκλησία και να κρατηθούν τα προσχήματα, αλλά και οι ισορροπίες. Στην Κύπρο παίζονται πολλά και δύσκολα με τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, που δεν έχουν να κάνουν με την Εκκλησία, αλλά με τη γεωπολιτική. Δεν είναι ώρα να μπούμε σε λεπτομέρειες.

Είναι γνωστό πως οι Ρώσοι «παίζουν τα ρέστα τους» για να βγάλουν δικό τους Αρχιεπίσκοπο στην Κύπρο. Τους ενδιαφέρει για το μέλλον της ρωσικής κοινότητας στο νησί και, πέραν όλων των άλλων, τις ισορροπίες σε ορθόδοξο επίπεδο. Δεν είναι λίγο να έχεις στο πλάι σου, αν είσαι Πατριάρχης Μόσχας, μια Εκκλησία της Κύπρου -της πέμπτης τη τάξει Εκκλησίας- στα σχέδιά σου.

Για τους ίδιους λόγους ενδιαφέρονται, πληροφορούμαι, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ έχει ενημερωθεί και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποιος θα κερδίσει το «σκήπτρο» της Εκκλησίας της Κύπρου, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα. Εξαρτάται από τις ισορροπίες της ιεραρχίας και τον απρόβλεπτο παράγοντα των ορθόδοξων πιστών της Κύπρου που έχει λόγο στην εκλογή. Το ότι έχουν αθρόα εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους των ενοριών πιστοί ρωσικής καταγωγής έχει πάντως και αυτό τη σημασία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ