Ξεκινούν οι πρώτες διαγραφές ανέργων από τα μητρώα του πρώην ΟΑΕΔ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη διαγραφή από τα μητρώα ΔΥΠΑ για όσους αρνούνται να αποδεχθούν τρεις προτάσεις για την κάλυψη θέσεων εργασίας ή έχουν εγγραφεί και παραμένουν στο μητρώο ενώ δουλεύουν ή δεν συμμετέχουν σε δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης προβλέπει απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αφορά στην εξειδίκευση των υποχρεώσεων προς τους ανέργους, αλλά και όσων αναζητούν εργασία προς τη ΔΥΠΑ. Σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπονται ακόμη πιο αυστηρές ποινές, που μπορεί να φτάσουν μέχρι τη διακοπή των μηνιαίων επιδομάτων ή και την επιβολή προστίμων. Τις πρώτες ημέρες του 2023 θα εκδοθεί η πρώτη εγκύκλιος για την εκκαθάριση των ανέργων, ενώ θα εφαρμοστούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση παροχών και επιδομάτων. Από το Μητρώο Ανέργων διαγράφονται για δύο χρόνια και διακόπτεται η καταβολή ακόμη και του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις αποδοχής κατάλληλων θέσεων εργασίας. Ακόμη προβλέπεται και η διαγραφή από το μητρώο της ΔΥΠΑ για έξι μήνες.

Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα «κοπούν» κάποιες παροχές σε είδος, όπως είναι δωρεάν μετακίνηση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και παροχές ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε νέους και μακροχρόνια άνεργους, ο νόμος «Δουλειές Ξανά» που ψηφίστηκε με στόχο την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ, ορίζει ρητά ότι αυτά ακολουθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης, όπως αυτά ίσχυαν το 2021. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει κάποια τροποποίηση στον νόμο, τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί. Όσοι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ διαπιστωθεί ότι έχουν υψηλότερα εισοδηματικά όρια θα χάσουν παροχές – ωφελήματα, όπως η μοριοδότηση στις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ και σε προγράμματα της ΔΥΠΑ, η συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, η δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας μέχρι 29 ετών κ.λπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ