Ο Κώστας Μπακογιαννης μηνύει εργολάβο του Μεγάλου Περιπάτου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με άρθρο Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΖΙΑΜΠΑΚΑ απο την έντυπη Εφημεριδα των Συντακτών σε μήνυση κατα εργολάβου που έχει εμπλακεί στα έργα του Μεγάλου Περίπατου προχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, με φόντο το… διαρκές εργοτάξιο της Πανεπιστημίου.

0DBCD583 3B7D 4F71 9130 38B84A9781ED

Οι εργασίες στον συγκεκριμένο αθηναϊκό κεντρικό δρόμο έχουν ως γνωστόν μείνει στάσιμες εδώ και καιρό, καθώς κατά την εξέλιξή τους προέκυψαν προβλήματα με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν κάτω από τα πεζοδρόμια τα οποία ξηλώθηκαν για να μεγαλώσουν σε πλάτος.

Ο εντοπισμός τους, πέρα από την αίσθηση ότι το μεγάλο πρότζεκτ ξεκίνησε με ελλιπή ή πρόχειρη μελέτη των υφιστάμενων αστικών υποδομών, είχε αποτέλεσμα και τη μετακίνηση των δικτύων και την έτι περαιτέρω διατήρηση του εργοταξίου – σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της δημοτικής αρχής, οι εργασίες στο τμήμα της Πανεπιστημίου μεταξύ των οδών Αμερικής και Σίνα θα είχαν ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάρτιο…

Η προχειρότητα όμως φαίνεται να διαπνέει το έργο σε όλες του τις βαθμίδες, με κίνδυνο ακόμη και να προκληθεί σε κάποιον περαστικό «μεγάλη λαχτάρα» έως και τραυματισμός του.
Ορισμένες από τις εργασίες ανατέθηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτη εργολάβο κατά του οποίου ο δήμαρχος κατέθεσε μήνυση την περασμένη Παρασκευή.

Σε αυτοψία των δημοτικών υπηρεσιών την ημέρα εκείνη, διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες εκτελούνταν «με ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να κινούνται πεζοί παράλληλα με ανοιχτό σκάμμα, ενώ εκτελούνταν εκσκαφικές εργασίες από μηχάνημα έργου και ετίθετο σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα», όπως αναφέρει η απόφαση του κ. Μπακογιάννη για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σε φωτογραφία που έβγαλε το κλιμάκιο των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, αποτυπώνεται πλήθος κόσμου να διασχίζει μια στενή διαδρομή πεζοδρομίου έχοντας ακριβώς δίπλα σκαμμένο έδαφος, χωρίς να φαίνεται να έχει ληφθεί κάποιου είδους μέριμνα για την αποτροπή ενός ατυχήματος, όπως το να πέσει κάποιος μέσα στο σκάμμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο των δημοτικών υπηρεσιών, οι ανάδοχοι διάφορων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα έχουν ενημερωθεί «γραπτώς όσο και προφορικώς» για τις σχετικές υποχρεώσεις τους. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε στον χώρο του εργοταξίου ούτε «η απαραίτητη πληροφοριακή σήμανση με τα στοιχεία του αναδόχου».

Η απόφαση του κ. Μπακογιάννη για μήνυση κατά παντός υπευθύνου τίθεται προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων μάλλον για τυπικούς λόγους καθώς, σύμφωνα με τα σχετικά εισηγητικά έγραφα, κατατέθηκε ήδη από την Παρασκευή στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος και «επέχει θέση μηνύσεως».

Οταν ολοκληρωθούν τα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου» στο συγκεκριμένο τμήμα της Πανεπιστημίου (Αμερικής έως Σίνα), έπονται εργασίες μπροστά από την Αθηναϊκή Τριλογία (Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, Βιβλιοθήκη) και ακολούθως στο υπόλοιπο τμήμα προς Ομόνοια.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η ανάπλαση της Πανεπιστημίου θα έχει ολοκληρωθεί ώς το Πάσχα. Καθώς όμως τα χρονοδιαγράμματα έχουν ξεχειλώσει κατά πολύ, σύμβουλοι της δημοτικής αντιπολίτευσης έχουν προβλέψει περαιτέρω καθυστερήσεις, εκτιμώντας ότι το έργο επιδιώκεται να ολοκληρωθεί κοντά στις αυτοδιοικητικές εκλογές (Οκτώβριος 2023).

Στην περίπτωση της πλατείας Συντάγματος, οι προβλέψεις τους έπεσαν μέσα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ