Υπάρχει ίχνος αξιοπρέπειας;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγαπητοί αναγνώστες, καλημέρα σας.

Είμαι ο Νίκος Παπαδογιάννης και αναρωτιέμαι -ρητορικό, προφανώς, το ερώτημα- αν έχει απομείνει ψήγμα αξιοπρέπειας στους νεοδημοκράτες υπουργούς, βουλευτές, πολιτευτές ή απλά στελέχη που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στο παρακρατικό σκάνδαλο των υποκλοπών. Και δεν είναι δα ένας και δυό, ούτε τίποτε τριτοτέταρτοι.
Είσαι κορυφαίος υπουργός, σε παρακολουθούν οι δικοί σου και δεν νιώθεις τη στοιχειώδη ευαισθησία να ζητήσεις δημόσια εξηγήσεις; Πιάστηκες με πέντε-έξι γίδες στον ώμο και δεν αισθάνεσαι υποχρεωμένος να ψελλίσεις τη λέξη «παραίτηση»; Συλλαμβάνεσαι κλέπτων οπώρας ή ψευδόμενος και έχεις το θράσος να επιχειρείς στρεψοδικία; Είσαι αντιμέτωπος με ευθύνες που ξεκινούν από την κατάχρηση εξουσίας και φτάνουν στα όρια της έσχατης προδοσίας  και μιλάς ανερυθρίαστα για …συκοφάντες;

Τι σόι άνθρωποι είστε εσείς, μωρέ; Όλοι κράμπα στη γλώσσα πάθατε, σαν τον Κωστή Χατζηδάκη στον Αυτιά ; Δεν θα σηκωθείτε από το λουκούλλειο τραπέζι παρά μόνο όταν φαγωθεί και η τελευταία μπουκιά; Σας είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε τι έρχεται, τώρα που κάνατε το σφάλμα να στρέψετε εναντίον σας το ισχυρότερο κομμάτι του μέχρι προ τινος συμπολιτευόμενου Τύπου;

Νομίζετε ότι σας πιστεύει πλέον έστω ένας πολίτης, πέρα από τους εθελότυφλους που δεν έχουν διαβάσει στη ζωή τους τίποτε πιο περίπλοκο από «Μπλεκ»; Βγάζετε από το συρτάρι με τις καβάτζες τον βολικό παπά της «Κιβωτού» / , κάνετε πάσα την επικαιρότητα στους μπαλαδόρους του ματωμένου Μουντιάλ και ελπίζετε ότι έτσι θα λησμονηθούν οι πομπές σας;

Δεν σας ενοχλεί ο παγκόσμιος διασυρμός ή τη συνηθίσατε την πατσαβούρα κατάμουτρα; Υπάρχουν θέσεις για όλους στα ελικόπτερα ή θα μείνουν πίσω οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» τύπου  Οικονόμου, για να κατασπαράξουν αυτούς τα θυμωμένα σκυλιά; Πώς καταφέρατε να λάβετε στα χέρια σας αυτοδύναμη εντολή του ελληνικού λαού και να την παραδώσετε στη  μικτή κλεφτών, προδοτών, δολοφόνων, ωτακουστών, βιαστών, απατεώνων και παιδεραστών;

Ένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια δεν υπάρχει σε αυτόν τον εσμό, πέρα από εκείνον τον Ταραντίλη; Ένας, έστω ένας, δεν θα βρεθεί να διαχωρίσει τη θέση του; Πρέπει λοιπόν να συμπεράνουμε ότι όλοι σας εκβιάζεστε και μπουκώνεστε για να κρατήσετε το στόμα σας ερμητικά κλειστό; Από πού ακριβώς σας βαστάνε άτομα σαν τον Λιγνάδη, τον Φουρθιώτη, τους Μίχους και τους Κοκλώνηδες; Τι άλλο θα αναθέσετε απ’ ευθείας στα τσιράκια σας πριν κλειδωθείτε οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας;

Η ζεματιστή πατάτα

Μην επιμένετε, δεν πρόκειται να επηρεαστούμε από το όπιο του ποδοσφαίρου Μουντιάλ   και από  τα αποχαυνωτικά ριάλιτι. Θα χρειαστούν ίσως δεκαετίες για να συνέλθει ο τόπος από τη λαίλαπα Μητσοτάκη, και συμμερίζομαι απόλυτα τον τρόμο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα χρεωθεί ξανά τη ζεματιστή πατάτα όπως το 2015, αλλά η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και παραπέρα δεν έχει. Ο γκρεμός χάσκει και απειλεί να μας καταπιεί, εφ’ όσον συνεχίσουμε τον ύπνο μας.
Ελπίζω να αντιλαμβάνονται στον ΣυΡιζΑ, ότι μόνο αν υποσχεθούν ολοκληρωτική κάθαρση, φωτιά και τσεκούρι έχουν πιθανότητες να ξανακερδίσουν την ψήφο εκείνων που απογοητεύτηκαν και παρέδωσαν ξανά τις τύχες της άμοιρης χώρας στους ολετήρες της. Δικαίωμα στη συναίνεση έχουν μόνο οι εξαπατημένοι. Όχι οι συνένοχοι.
Η τελειωμένη κυβέρνηση πασχίζει να κρατηθεί από το καταγέλαστο αφήγημα του «εμμονικού» Βαξεβάνη και της «βαλτής» εφημερίδας του που τάχα είναι βραχιόνας του ΣυΡιζΑ (άσχετα αν ο μισός ΣυΡιζΑ …δεν μας μιλάει, εδώ στο Documento), αλλά το παραμύθι δεν έχει δράκο, αφού οι δράκοι άρχισαν να ξεπηδούν από όλες τις κατευθύνσεις: Νέα, Βήμα, ΕφΣυν, Δημοκρατία, Inside Story, Mέγκα, ας μη πιάσουμε και τα ξένα μέσα ενημέρωσης που δεν χαμπαριάζουν από πέτσωμα.
Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θέλουν να πιστεύουν ότι η εκλογική πελατεία τους αποτελείται από εύπιστα χάπατα, οπότε πορεύονται αναλόγως. Εκτοξεύουν στον ανεμιστήρα ό,τι δύσοσμο βγαίνει από τον πισινό τους και …όπου κολλήσει.
Όταν το Βήμα έγραψε ότι η οικογένεια του Κυριάκου Πιερρακάκη διασώθηκε από τις φλόγες στο Μάτι χάρη στην ενημέρωση που προέκυψε από υποκλοπές, ο Πιερρακάκης τα έβαλε (όχι με την εφημερίδα του Μαρινάκη, αλλά) με την …ΕφΣυν, που αναδημοσίευσε το καυτό ρεπορτάζ  . Χωρίς ονόματα το ένα δημοσίευμα, χωρίς ονόματα και το άλλο. Και είναι και από τους σοβαρούς, ο υπουργός της Ψηφιακής Πολιτικής. Τι να περιμένει κανένας π.χ. από τον Άδωνη;
Ο θλιβερός Οικονόμου αναμάσησε μέχρι ναυτίας τις ασυναρτησίες περί του οχτρού Βαξεβάνη  και το γκουβέρνο συνεχίζει χαρωπά τον δρόμο του, ποντάροντας στην τρομολαγνεία των καναλιών, που εμπορεύονται ελληνοτουρκικό πόλεμο και άλλο ουδέν. «Έρχεται ο Ερντογάν να σας σφάξει τις θυγατέρες, συσπειρωθείτε πίσω από τον ηγέτη μας και γυρίστε την πλάτη στους φιλότουρκους ζαίους».
Ακόμα και για έναν λαό που δυσκολεύεται να χωρίσει δύο γαϊδουριών άχυρα, όπως ο ελληνικός, μοιάζει προκλητική αυτή η επίκληση στην ασχετοσύνη και στη βλακεία. Είναι θέμα χρόνου να αφυπνιστεί από τον απολιτίκ λήθαργό του ο αλαλιασμένος από την ακρίβεια και τη διαφθορά πολίτης, και να μετατρέψει τη χώρα σε εκδοροσφαγείο.

Δικαιοσύνη για τον Ιάσονα

Το σημερινό δελτίο αφιερώνεται στη μνήμη του Ιάσονα Λαλαούνη, που έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος έξω από το Κοινοβούλιο στις 12 Μαρτίου 2021. Συμφωνα με τις μαρτυρίες και το ρεπορτάζ, ο οδηγός του αυτοκινήτου που επιχείρησε να στρίψει παράνομα με αποτέλεσμα να εμβολίσει τη μοτοσυκλέτα του άτυχου νέου ήταν αστυνομικός, φύλακας της Ντόρας Μπακογιάννη.
Ουδέποτε αποσαφηνίστηκε αν η αδελφή του πρωθυπουργού επέβαινε στο μοιραίο όχημα ή όχι  Ωστόσο, η τιτάνια επιχείρηση-πλυντήριο για συγκάλυψη του περιστατικού άφησε να αιωρούνται υπόνοιες κάθε είδους. Το όνομα του δράστη δεν μαθεύτηκε ποτέ, η δε Μπακογιάννη εκτόξευσε τη μπάλα ψηλά στις κερκίδες.
Η ΕΔΕ που διατάχτηκε από την αστυνομία, ω της έκπληξης, έριξε τον αστυνομικό στα μαλακά: τρίμηνη αργία με προσωρινή απόλυση, χωρίς καν μετάθεση, πάει να πει στέρηση μισθού για τρεις μήνες, δίχως πάντως την παρασημοφόρηση που οι κακεντρεχείς φοβήθηκαν.
Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι ο φόνος ενός ανθρώπου στην άσφαλτο ένεκα τροχαίας παράβασης δεν είναι δα και κάνα έγκλημα: «Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της διατάξεως περί διαπράξεως ποινικού αδικήματος ή σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος, το οποίο δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα πειθαρχίας ή ηθικής τάξης στην Υπηρεσία που υπηρετεί». Ευαισθησία, υπό το μηδέν και ακόμα παρακάτω.
Σήμερα θα γίνει στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η ποινική δίκη του αστυνομικού χωρίς όνομα. Η αδελφή του 23χρονου Ιάσονα, Κατερίνα Λαλαούνη, δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για το αποτέλεσμά της, αφού άλλωστε το τροχαίο αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα.  

Η κραυγή της οργής

Η χαροκαμένη κοπέλα έστειλε στην ιστοσελίδα rosa.gr μία επιστολή που ακούγεται σαν κραυγή αγωνίας, οργής και απόγνωσης. Περίμενε, τουλάχιστον, μία συγγνώμη, από τον αίφνης μουγγό πολιτικό κόσμο και από τους γαλονάδες που έσπευσαν να προστατεύσουν το δικό τους παιδί:
«Ονομάζομαι Κατερίνα Λαλαούνη και είμαι η αδερφή του Ιάσονα Λαλαούνη που έχασε τη ζωή του έξω από την Βουλή στις 12 Μαρτίου 2021. Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Δευτέρα στις 21/11/2022,εκδικαζεται η υπόθεση του αδερφού μου στο Ποινικό Δικαστήριο συγκεκριμένα στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών Κτίριο 9, Αίθουσα 4.
Όμως προηγήθηκε το Πειθαρχικό Δικαστήριο όπου προς έκπληξη δική μου και των οικείων μου ο κατηγορούμενος δέχθηκε την ποινή των μόλις 3 μηνών αργίας με απόλυση άνευ μεταθέσεως και μάλιστα αφήνοντας του το δικαίωμα της εφέσεως , το οποίο άσκησε κιόλας.
Οργή και θυμός τα κυρίαρχα συναισθήματα  για την όλη έκβαση! Απορία επίσης για τη συνέχεια της εκδίκασης αν αναλογιστεί κανείς ότι το νομοθετικό μας πλαίσιο ορίζει ότι ο θάνατος ενός ανθρώπου σε περίπτωση τροχαίου θεωρείται πλημμέλημα.
Αναρωτιέμαι αλλά και ταυτόχρονα αρνούμαι να δεχτώ ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε σε προσωπικούς ισχυρισμούς και αμφιλεγόμενα στοιχεία όπως ότι ο οδηγός και ο συνοδηγός πήγαν να βοηθήσουν τον αδερφό μου μετά το ατύχημα ή εάν επιτρέπεται η στροφή αριστερά στο σημείο του ατυχήματος.
Ή ακόμη για το πως κρίνει ένας οδηγός το πότε να στρίψει και μάλιστα σε ένα σημείο που απαγορεύεται η στροφή! Ακολουθώντας τις πινακίδες σήμανσης της οδικής κυκλοφορίας και τον ΚΟΚ ή τις κόρνες και χειρονομίες -προτροπές άλλων οδηγών; Για όλα αυτά υπάρχουν οι απαντήσεις στα βίντεο των γύρω καμερών!
Όλα αυτά τα λέμε όχι γιατί θα μπορέσουμε τελικά να αλλάξουμε κάτι , αλλά για τον επόμενο οδηγό που θα βρεθεί έρμαιο λανθασμένων αποφάσεων γιατί δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα ως τώρα στο αν κάποιος λόγω ιδιότητας μπορεί να στρίψει στο ίδιο σημείο και για να μην ξαναδοθεί μια παιδαριώδης ποινή των 3 μηνών αργίας με απόλυση άνευ μεταθέσεως για το επόμενο θύμα.
Μήπως θα έπρεπε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τα τροχαία και οι ποινές αναλόγως των αποτελεσμάτων; Τρεις μήνες αργία με απόλυση και μάλιστα χωρίς συγγνώμη για εμάς ως τώρα!
Ελπίζουμε και πιστεύουμε στα ελληνικά δικαστήρια και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου θα αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο ενός ανθρώπου που βρήκε ένα ακινητοποιημένο εμπόδιο στο δρόμο του και ίσως να έχει ήδη κατηγορηθεί από κάποιους ότι έφταιγε κιόλας για το ότι πέθανε, για το ότι βρέθηκε εκεί, για το ότι δεν έγινε Σούπερμαν να πηδήξει πάνω από το σταματημένο όχημα να σωθεί.
Σας παρακαλώ όλους εκεί έξω να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό / να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. και να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές! Οι ποινές να μην είναι μικρές και με αναστολή ή να καθυστερεί η απόδοση δικαιοσύνης τόσο που να μην εκδικάζεται ποτέ!

Να μην αντιμετωπίζεται σαν υπόθεση ρουτίνας ή οι υπαίτιοι πάντα να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Η Ζωή πρέπει να αξίζει όσο της αναλογεί
Μέσα στον πόνο της, η οικογένεια του Ιάσονα Λαλαούνη μερίμνησε ώστε να χαριστούν σε άλλους ανθρώπους τα ζωτικά όργανα του αδικοχαμένου νέου. Η καρδιά του θα χτυπάει δυνατά σε κάποιο σώμα από εκείνα που, διάβολε, κάποτε θα τον αλλάξουν αυτόν τον ρημαδιασμένο τόπο.
Θα τα ξαναπούμε αύριο, με το πουρνό. Περιμένουμε τα μηνύματά σας στη γνωστή διεύθυνση: hello@documentonews.gr . Και μη ξεχνάτε: εάν ρυθμίσετε τον θερμοστάτη του καλοριφέρ ψηλότερα από τους 17 βαθμούς, ναρκοθετείτε τις ευρωπαϊκές αξίες σε βαθμό κακουργήματος.
Καλή εβδομάδα σε όλους και μη χειρότερα,

Νίκος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ