Οι Ουκρανοί σφραγίζουν ορθόδοξες μονές γιατί υποπτεύονται ρωσική κατασκοπεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ύποπτοι Ρώσοι πολίτες, μετρητά και έγγραφα εντοπίστηκαν σε επιδρομή σε ένα ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι 1.000 ετών στο Κίεβο και σε άλλους ορθόδοξους χώρους νωρίς την Τρίτη, στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση υποψιών για «ανατρεπτικές δραστηριότητες από ρωσικές ειδικές υπηρεσίες».

Ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το τι συνέβαινε στο δίκτυο των κατακομβών. Η ιστοσελίδα της SBU ανέφερε ότι η υπηρεσία είχε βρει φιλορωσική λογοτεχνία και περισσότερα από 100.000 δολάρια σε μετρητά.

«Δεν πρόκειται να μιλήσουμε για χρήματα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ντανίλοφ στον Guardian. «Υπάρχουν ορισμένα έγγραφα που βρέθηκαν εκεί. Και βρέθηκαν εκεί ορισμένοι πολίτες … πιθανότατα πολίτες της ρωσικής ομοσπονδίας. Και τώρα προσπαθούμε να μάθουμε τι κάνουν εκεί μέσα και γιατί βρίσκονταν εκεί».

Το εκτεταμένο συγκρότημα Pechersk Lavra – ή το μοναστήρι των σπηλαίων του Κιέβου – βρίσκεται νότια του κέντρου της πόλης και αποτελεί την έδρα της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία πτέρυγας της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας που υπάγεται στο πατριαρχείο της Μόσχας, καθώς και ουκρανικό πολιτιστικό θησαυρό και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1595356251499667456

Η επιδρομή στην Pechersk Lavra ήταν μέρος μιας ευρείας σάρωσης της περιουσίας της εκκλησίας. Η SBU δήλωσε ότι συνολικά περίπου 850 άτομα ελέγχθηκαν ως προς την ταυτότητά τους και 50 υποβλήθηκαν σε «εις βάθος συνεντεύξεις αντικατασκοπείας», μεταξύ άλλων με τη χρήση πολυγράφου. Περισσότερα από 350 εκκλησιαστικά κτίρια ερευνήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων δύο άλλων μοναστηριών και της έδρας της επισκοπής του πατριαρχείου της Μόσχας στη δυτική Ουκρανία, ανέφερε η υπηρεσία.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο επικεφαλής της οποίας, ο Πατριάρχης Κύριλλος, έχει υποστηρίξει σθεναρά τις στρατιωτικές ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, καταδίκασε την επιδρομή ως «πράξη εκφοβισμού».

«Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται … στο πλαίσιο του συστηματικού έργου της SBU για την αντιμετώπιση των καταστροφικών δραστηριοτήτων των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στην Ουκρανία», ανέφερε.

Είπε ότι η έρευνα αποσκοπούσε στην αποτροπή της χρήσης του σπηλαιώδους μοναστηριού ως «κέντρου του ρωσικού κόσμου» και διενεργήθηκε για να εξεταστούν υποψίες «σχετικά με τη χρήση των εγκαταστάσεων… για καταφύγιο ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης, ξένων πολιτών, αποθήκευσης όπλων».

Η έννοια του «ρωσικού κόσμου» βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο στοχεύει στην προστασία της γλώσσας, του πολιτισμού και της θρησκείας της Ρωσίας. Έχει χρησιμοποιηθεί από συντηρητικούς ιδεολόγους για να δικαιολογήσει την επέμβαση στο εξωτερικό.

Η SBU δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το αποτέλεσμα της επιδρομής της Τρίτης. Ένοπλοι αστυνομικοί εθεάθησαν να διενεργούν ελέγχους ταυτότητας και να ψάχνουν τις τσάντες των πιστών πριν τους αφήσουν να μπουν στο εσωτερικό.

Ο Ντανίλοφ δήλωσε ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πολύ ευαίσθητο στάδιο. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ορισμένα ινστιτούτα εκτελούν ενέργειες που δεν περιλαμβάνονται στο καταστατικό τους. Δεν πρόκειται να είναι σε θέση να το κάνουν αυτό», δήλωσε. «Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για πολιτικά ή θρησκευτικά ή άλλα ιδρύματα, πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας της χώρας μας. Και για πολλά χρόνια κλείναμε τα μάτια σε αυτό που συνέβαινε. Κάθε θέμα θρησκείας είναι πάντα περίπλοκο και δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι αρκετά περίπλοκο και απαιτεί μεγάλη προσοχή», πρόσθεσε.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τη θρησκεία και τους πολίτες που έχουν συγκεκριμένες θέσεις στην εκκλησία, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να εργαστούν για το κράτος-επιτιθέμενο», σημείωσε.

Ο πόλεμος βαθαίνει το χάσμα των δύο εκκλησιών

Η επιδρομή θα οξύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ορθόδοξων χριστιανών. Το Κρεμλίνο κατήγγειλε τις έρευνες ως το τελευταίο κεφάλαιο του «πολέμου» του Κιέβου κατά της ρωσικής εκκλησίας.

«Η Ουκρανία βρίσκεται εδώ και καιρό σε πόλεμο με τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θα μπορούσαμε να το δούμε αυτό ως έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα αυτών των στρατιωτικών ενεργειών κατά της ρωσικής Ορθοδοξίας».

Ο Βλαντιμίρ Λεγκοΐντα, εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δήλωσε: «Όπως και πολλές άλλες περιπτώσεις διώξεων πιστών στην Ουκρανία από το 2014, αυτή η πράξη εκφοβισμού των πιστών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει απαρατήρητη από εκείνους που αυτοαποκαλούνται διεθνής κοινότητα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο πόλεμος έχει βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των ορθόδοξων εκκλησιών της Ουκρανίας και της Ρωσίας και έχει εντείνει τη διαμάχη για τη θρησκευτική πίστη. Η ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία αποσχίστηκε επίσημα από την ηγεσία της Μόσχας πριν από τρία χρόνια, με τη Ρωσία να χάνει πολλές ουκρανικές ενορίες, αλλά πολλές ιστορικές εκκλησίες και μοναστήρια έχουν παραμείνει πιστά στη θρησκευτική πρακτική και την πολιτική υποταγή στη Ρωσία.

Την περασμένη Παρασκευή, η SBU ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε έναν ανώτερο κληρικό από τη δυτική περιοχή Vinnytsia για απόπειρα διανομής φυλλαδίων που προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τον Μάιο, η ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία του πατριαρχείου της Μόσχας διέκοψε τους δεσμούς της με τη ρωσική εκκλησία λόγω της υποστήριξης της τελευταίας σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αντί για επιθετικό πόλεμο.
Μια έρευνα του 2020 από το Κέντρο Razumkov με έδρα το Κίεβο διαπίστωσε ότι το 34% των Ουκρανών προσδιορίζονται ως μέλη της κύριας ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ το 14% είναι μέλη της εκκλησίας του πατριαρχείου της Μόσχας της Ουκρανίας.

Το 2019, η Ουκρανία έλαβε την άδεια από τον πνευματικό ηγέτη των ορθόδοξων χριστιανών παγκοσμίως να σχηματίσει μια ανεξάρτητη από τη Μόσχα εκκλησία, τερματίζοντας σε μεγάλο βαθμό τους θρησκευτικούς δεσμούς αιώνων μεταξύ των δύο χωρών.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας δήλωσε ότι θα επιτρέψει για πρώτη φορά στα εκκλησιάσματά της να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, σε μια κίνηση μακριά από τη Ρωσία και προς τη Δύση. Για αιώνες οι Ουκρανοί γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, την ημερομηνία κατά την οποία γεννήθηκε ο Ιησούς σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο.

Η μετακίνηση στις 25 Δεκεμβρίου θεωρήθηκε ως μέρος μιας ευρύτερης εθνικής διαδικασίας αποδιάρθρωσης των συμβόλων της Ρωσίας, της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνισμού, η οποία ξεκίνησε το 2014, όταν ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία και έδωσε το έναυσμα για μια φιλοσοβιετική εξέγερση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για το χειμώνα

Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για τον χειμώνα που αναμένεται να είναι ο πιο σκληρός στην ιστορία της χώρας, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει τις ενεργειακές υποδομές της σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το Κίεβο να διαπραγματευτεί μια ειρήνη.

Ο Volodymyr Kudrytskyi, επικεφαλής του εθνικού διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, Ukrenergo, δήλωσε σε ενημέρωση ότι πρακτικά κανένας θερμικός ή υδροηλεκτρικός σταθμός δεν έμεινε αλώβητος από τις ρωσικές επιθέσεις.

«Η κλίμακα της καταστροφής είναι κολοσσιαία. Στην Ουκρανία υπάρχει έλλειμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν μπορούμε να παράγουμε τόση ενέργεια όση μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι καταναλωτές», δήλωσε.

Ένας μεγάλος πάροχος ενέργειας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ουκρανοί πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με διακοπές ρεύματος τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου και η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα εκκένωσης στους κατοίκους της πρόσφατα απελευθερωμένης Χερσώνας, η οποία παραμένει ως επί το πλείστον χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό.

«Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης ασφαλείας στην πόλη και των προβλημάτων υποδομής, μπορείτε να εκκενώσετε για τον χειμώνα σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Iryna Vereshchuk στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Οι μάχες συνεχίστηκαν στα νότια της χώρας και σε μια σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της μάχης, ένας Ουκρανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις της επιτίθενται σε ρωσικές θέσεις στη χερσόνησο Κίνμπερν – μια πύλη προς τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και τμήματα της περιοχής της Χερσώνας που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο.

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει τη Spit Kinburn ως ορμητήριο για πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις πυροβολικού σε ουκρανικές θέσεις στην επαρχία Mykolaiv και αλλού κατά μήκος της ελεγχόμενης από την Ουκρανία ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

Η Nataliya Gumenyuk, εκπρόσωπος της επιχειρησιακής διοίκησης νότια του ουκρανικού στρατού, δήλωσε σε τηλεοπτικές δηλώσεις ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «συνεχίζουν μια στρατιωτική επιχείρηση» στην περιοχή.

Η Μόσχα φάνηκε να συγκεντρώνει δυνάμεις και να αυξάνει τις στρατιωτικές της προσπάθειες στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς γύρω από την πόλη-κλειδί Μπαχμούτ.

Το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες.

Πηγη: ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ