«Προσωρινή» η συμφωνία Κοσόβου – Σερβίας για τις πινακίδες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πραγματική σημασία της συμφωνίας μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας για το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας είναι ότι παραμερίζει το τρέχον καυτό ζήτημα και δεσμεύει τα μέρη να επικεντρωθούν στην ευρεία προοπτική, λέει στο Radio Free Europe ο Τόμπι Βόγκελ, συνεργάτης του Συμβουλίου για τις Πολιτικές Εκδημοκρατισμού από τις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για μια προσωρινή συμφωνία. Αυτό, απλώς, βοηθά τώρα να αποφευχθεί μια κλιμάκωση, αλλά προφανώς δεν είναι λύση, γιατί το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αναστείλει την εφαρμογή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που φυσικά μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα είναι απαράδεκτο για την Πρίστινα» , είπε ο Βόγκελ.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία συμφώνησαν στις 23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για το θέμα των παράνομων σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου ζει η πλειοψηφία των Σέρβων.

Το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε να μην συνεχίσει την εφαρμογή της απόφασης για την επανεγγραφή οχημάτων με παράνομες σερβικές πινακίδες στο RKS, από την 1η Νοεμβρίου, και η Σερβία να μην εκδώσει νέες σερβικές πινακίδες, όπως αυτές KM (Kosovska Mitrovica – Mitrovica e Kosova) .

Το θέμα της πινακίδας έχει προκαλέσει στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου από το καλοκαίρι. Ο ντόπιος πληθυσμός, που αντιτάχθηκε σε κάτι τέτοιο, υποστηριζόμενος από τη Σερβία, προειδοποίησε νωρίτερα για αντίσταση σε περίπτωση που το Κοσσυφοπέδιο αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα στους οδηγούς οχημάτων με τέτοιες πινακίδες. Η πληρωμή του προστίμου αναμενόταν να ξεκινήσει από τις 21 Νοεμβρίου ως δεύτερη φάση της απόφασης της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

Η ΕΕ είπε ότι η συμφωνία στις Βρυξέλλες αποφεύγει την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης και συμβάλλει στην εστίαση στην «πρόταση για εξομάλυνση των σχέσεών τους, όπως παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο από τον μεσολαβητή της ΕΕ και υποστηρίχθηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία».

Ακόμη και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε την Πέμπτη ότι με τη συμφωνία αυτή θα δοθεί χώρος στη διαπραγμάτευση της «ευρωπαϊκής πρότασης, που νωρίτερα ονομαζόταν γαλλογερμανική».

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ