Πλειστηριασμοί Μητσοτάκη: Ακόμα και για 1 ευρώ χρέος στις τράπεζες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλειστηριασμοί Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να νομοθετήσει σε βάρος των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και για μηδαμινά ποσά το μοναδικό τους σπίτι.

Ακόμα και με 1 ευρώ χρέος σε τράπεζα οι πολίτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Μιλώντας στο Kontra channel ο νομικός εξήγησε ποιο είναι το νομικό πλαίσιο στους πλειστηριασμούς σήμερα τι ίσχυε στα χρόνια των μνημονίων και πως επί αυτής της κυβέρνησης σταμάτησε οποιαδήποτε προστασία των δανειοληπτών.

Όπως επισήμανε ο κ. Λυρίτσης, η πρώτη κατοικία σταμάτησε να προστατεύεται μετά το τέλος της ισχύς του νόμου Κατσέλη. Επιδεινώθηκε τον Ιούλιο του 2020 και εν συνεχεία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε το νέο πτωχευτικό κώδικα το νόμο 4738 με τον οποίο σταμάτησε πλήρως οποιαδήποτε προστασία, οποιασδήποτε πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο δικηγόρος σήμερα «ακόμα και 1 ευρώ αν οφείλετε σε τράπεζα και δεν το καταβάλετε, η τράπεζα έχει την δυνατότητα να κινήσει διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Έκδοση διαταγής πληρωμής, επιβολή κατάσχεσης και προγραμματισμού πλειστηριασμού σε οποιαδήποτε ακίνητο έχετε ακόμα και αυτό της πρώτης κατοικίας».

Για το 2022 έχουν αναρτηθεί 44.000 πλειστηριασμοί ακινήτων

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τον «υπαρκτό κίνδυνο να αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος» αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Αυτή την απάντηση έδωσε στη Βουλή, σε ερώτηση της Έφης Αχτσιόγλου για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Υπό τη σκιά της πρωινής επιχείρησης έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού, η οποία έχασε το σπίτι της για χρέος 15.000 ευρώ σε πιστωτική κάρτα, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρώτησε τον υπουργό αν θα παρέμβει για να αντιμετωπίσει την ασυδοσία των τραπεζών και των funds. Ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την απαγόρευση των πλειστηριασμών, στο πλαίσιο της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Στηρίζοντας την ερώτηση, η κ. Αχτσιόγλου παρέθεσε τα εξής δεδομένα:

  • Το ιδιωτικό χρέος συνεχώς διογκώνεται, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ.
  • Tα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο έχουν αυξηθεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 κατά 8,2 δισ. ευρώ για την εφορία, φτάνοντας τα 112,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2022 και κατά 10,4 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, φτάνοντας τα 45,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2022.
  • Συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.
  • Για το 2022 έχουν αναρτηθεί 44.000 πλειστηριασμοί ακινήτων -μεταξύ αυτών και κύριες κατοικίες- ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν τριπλάσιοι πλειστηριασμοί σε σχέση με πέρυσι.
  • Επίσης, στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, 55.000 πολίτες ζήτησαν ρύθμιση, με τις τελικές ρυθμίσεις να είναι μόλις 1.498. Ούτε 3 στους 100 από όσους αιτήθηκαν δεν κατάφεραν να πάρουν μια ολοκληρωμένη ρύθμιση.
  • Η ανταπόκριση από τις τράπεζες και τα funds στα αιτήματα ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι νομοθετικά προβλέφθηκε η δυνατότητα συμμετοχής κατά βούληση, σημειώνει.
  • Τα funds ελέγχουν με εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 700.000 ακίνητα στη χώρα, αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ, και η μέριμνά τους είναι το πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί ακόμα και για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ.
  • Η αποκάλυψη της υπόθεσης Πάτση, εξάλλου, φανερώνει ότι ακόμα και στελέχη της ΝΔ επιδιώκουν προσωπικό πλουτισμό εις βάρος οικονομικά ανήμπορων συμπολιτών μας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Για μια φλούδα γης. Το τελευταίο ταμπούρι του Έλληνα, το τελευταίο όρυγμα είναι το ιδιόκτητο σπιτάκι του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ