Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Κιβωτός του κοσμου: Καταγγελία για στέλεχος πως έβαζε το χέρι του μέσα στο μαγιό του 19χρονου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έξω από τα δόντια» τα λέει ένα 18χρονο κορίτσι, το οποίο φιλοξενούνταν σε δομή της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», καθώς επιβεβαιώνει ότι ο 19χρονος είχε υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, η 18χρονη Χριστίνα δήλωσε πως είδε με τα μάτια της τον εν λόγω άνδρα να κάνει άσεμνες χειρονομίες στον 19χρονο καταγγέλλοντα. «Είδα τον …. να πιάνει τον …. και να τον πετάει σαν παιχνίδι. Στο σημείο που τον έπιανε είχε βάλει το χέρι του μέσα από το μαγιό…», ακούγεται να λέει η Χριστίνα, ενώ προσθέτει πως, μετά τα όσα είδε, ο 19χρονος την προσέγγισε και της αποκάλυψε τα όσα βίωσε. «Ο 19χρονος μετά μού εξομολογήθηκε αυτό που συνέβη και μου είπε “δεν θέλω να το συζητήσω άλλο, θέλω να μείνει μεταξύ μας”»,

Το κορίτσι, το οποίο δεν φοβήθηκε να μιλήσει δείχνοντας το πρόσωπό του στην κάμερα, υποστήριξε πως είχε παρατηρήσει μια… αδυναμία υψηλού στελέχους της «Κιβωτού» στο πρόσωπο του 19χρονου. «Ζητούσε από τον … άσχημα πράγματα. Να του βάλει και να του βγάλει τα παπούτσια, να του βάλει να φάει, να σηκώνει βαλίτσες. Μόνο ο …, κανένα άλλο παιδί. Τον 19χρονο τον έπαιρνε παντού μαζί του. Καλαμάτα, Χίο, Ήπειρο, σε όποιο ταξίδι πήγαινε, ήταν μαζί κι ο 19χρονος», είπε η 18χρονη στην κάμερα του STAR.

Τα πρόσωπα της εμπιστοσύνης του πατέρα Αντώνιου ήταν, στην πραγματικότητα, ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών, τόνισε η Χριστίνα. «Ο … ήταν κακός, ψυχρός, απότομος, άκουγαν το όνομά του και κρύβονταν πίσω από τους τοίχους, τους μείωνε. Στον Βόλο νομίζω είχε χτυπήσει τρία παιδιά», είπε μεταξύ άλλων. Όσον αφορά στην απόφασή της να βγει και να μιλήσει ανοιχτά, η 18χρονη είπε: «Αποφάσισα να μιλήσω, γιατί ο πατέρας Αντώνιος έκανε λόγο για “παραβατικά” παιδιά. Την πρεσβυτέρα την είχα ψηλά. Είπε ότι έχουμε συμφέρον να τους κάνουμε κακό. Εγώ δεν έχω κανένα συμφέρον. Έχω φύγει και δεν τους έχω ανάγκη. Το συμφέρον μου είναι να προστατέψω τα παιδιά που είναι ακόμη εκεί και τους συμπεριφέρονται σαν σκουπίδια».

Υποψίες για τρίτη περίπτωση κακοποίησης παιδιού

Μία ακόμα υπόθεση ασέλγειας ανηλίκου παιδιού στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» έχει μπει στο «στόχαστρο» των εισαγγελικών αρχών, με τις υποψίες περί ύπαρξης και τρίτου ανήλικου θύματος να προκύπτουν από την κατάθεση πρώην εργαζόμενου.

Σύμφωνα δε με σχετικές πληροφορίες, δύο ακόμα μάρτυρες, πρώην εργαζόμενοι παιδαγωγοί στις δομές της ΜΚΟ, πέρασαν το κατώφλι των εισαγγελέων ανηλίκων σήμερα, με τον αριθμό των μαρτύρων να έχει φτάσει, πλέον, τους δώδεκα.

Την ίδια στιγμή, πρόσωπα από το περιβάλλον του πατέρα Αντώνιου, μετά από τα δημοσιεύματα ότι ο ιερέας είναι «εξαφανισμένος», επικοινώνησαν με την εισαγγελία και ενημέρωσαν ότι ο ιδρυτής της δομής είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης, όποτε του ζητηθεί. Στο μεταξύ, ο πατέρας Αντώνιος, για τη νομική υπεράσπιση του ίδιου και της πρεσβυτέρας κατέληξε σε τρεις δικηγόρους, τούς έγκριτους νομικούς Θάνο Κονταξή, Τάσο Τριανταφύλλου και Γιάννη Κότσο.

Οι εισαγγελείς ανηλίκων θα ζητήσουν τους απόρρητους φακέλους παιδιών, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν καταγγείλει κακοποίηση, αλλά και για όσα υπάρχει υποψία ότι έχουν πιθανώς κακοποιηθεί, προκειμένου να εντοπίσουν αν υπάρχουν αναφορές κοινωνικών λειτουργών για κακοποιητικές συμπεριφορές.

Αποκαλύψεις για τα ακίνητα της ΜΚΟ

Ο Φίλιππος Σωτηρόπουλος, μέλος του πενταμελούς πρώην διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού», μίλησε αποκλειστικά στο STAR για τη σχέση του με τον πατέρα Αντώνιο, αλλά και για το πώς λειτουργούσε η κεντρική δομή στον Κολωνό.

Όπως είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι βρισκόταν στην ΜΚΟ περίπου έξι χρόνια, ξεκίνησε στην «Κιβωτό» ως προπονητής στην ανδρική ομάδα του μπάσκετ, όμως γρήγορα τού ζητήθηκε να βοηθήσει με τη διαχείριση των ακινήτων, επειδή είχαν αυξηθεί πολύ οι δωρεές και ο ίδιος είχε γνώσεις συμβούλου. «Μιλάμε για τα ακίνητα που προέρχονταν από δωρεές και ήθελαν έναν άνθρωπο να είναι υπεύθυνος να ασχολείται και με τα συνεργεία των επισκευών, με τις αντίστοιχες τακτοποιήσεις των ΔΕΚΟ, σε ό,τι αφορά τις μεταβιβάσεις», διευκρίνισε.

«Τον ακριβή αριθμό (σ.σ. των ακινήτων) δεν μπορώ να τον κατονομάσω εάν ήταν 30, 50, ή 60. Τα ακίνητα αυτά τα είχαν κάνει δωρεά ή τα είχαν αφήσει μέσω διαθήκης στην “Κιβωτό” και η “Κιβωτός” τα διαχειρίζεται. Είτε βάζοντας (μέσα) οικογένειες, είτε ενοικιάζοντάς τα. Κάποια είναι προς τακτοποίηση, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δωρεών, τα συμβόλαια να περάσουν στα χέρια της “Κιβωτού”», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος δε για τον 19χρονο που έκανε την καταγγελία για ασέλγεια, ο κ. Σωτηρόπουλος είπε: «Τον γνώριζα, ήταν από μικρός στην “Κιβωτό”. Ανακατευόταν και στην ομάδα του μπάσκετ, στις μικρές κατηγορίες. Τον έβλεπα και που έπαιζε και που κυκλοφορούσε μέσα στην “Κιβωτό”. Εγώ δεν έχω, ειδικά για τον συγκεκριμένο, να του προσάψω κάτι που να μου προξένησε εντύπωση όλα αυτά τα χρόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ