Άρθρο – κόλαφος για την δημοσκόπηση του Mega

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δημοσκοπήσεις πέφτουν συχνά μέσα και πολλές φορές έξω. Γι’ αυτό και δεν είναι ανάγκη να τις παίρνουμε πάντα στα σοβαρά.

Το αιώνιο ερώτημα αν οι (ελληνικές) δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης ή διαμορφώνουν και «χειραγωγούν» το πολιτικό κλίμα ας συνεχίσει να απασχολεί τους θεωρητικούς της πολιτικής επιστήμης.

Όπως επίσης και τα διάφορα σενάρια «διαπλοκής» των δημοσκόπων. Τα αφήνουμε στους κάθε λογής «συνωμοσιολόγους».

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι η διαχρονική παρακολούθηση της συνέπειας και της «αλήθειας» των δημοσκοπήσεων. Έπεσες δηλαδή μέσα στο εκλογικό αποτέλεσμα ή ήσουνα «αλλού αντ’ αλλού» που λένε στα ελληνικά καφενεία;

Με αφορμή τη χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας METRON ANALYSIS που εμφανίσθηκε στο MEGA, ένας «βετεράνος» πολιτικός μου υπενθύμισε ορισμένες από τις μεγάλες… επιτυχίες της εταιρείας, όσον αφορά στην πρόβλεψη εκλογικών αποτελεσμάτων, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν.

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Εκλογές τον Μάρτιο του 2004. Η εκτίμηση ψήφου της METRON έδινε στη ΝΔ 40,2% και στο ΠΑΣΟΚ 37,3%. Με τη διαφορά στις 2,9 μονάδες. Στις εκλογές που ακολούθησαν η ΝΔ πήρε 45,36% και το ΠΑΣΟΚ 40,55%. Η τελική διαφορά, δηλαδή, πήγε στις 5 μονάδες, λίγο παρακάτω από το διπλάσιο σε σχέση με την πρόγνωση της εταιρείας.

43F8E713 B7A6 4F07 9EB4 5B35785E218A

Εκλογές τον Ιανουάριο του 2015. Η εκτίμηση έδινε ΣΥΡΙΖΑ 36% και ΝΔ 30,7%. Η διαφορά 5,3 μονάδες. Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τελικά 36,4%, η ΝΔ 27,8% και η διαφορά ήταν 8,6 μονάδες.

Τα πράγματα πήγαν λίγο χειρότερα στις επόμενες εκλογές, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2015. Η εκτίμηση της METRON έδινε ντέρμπι με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 31,7% και τη ΝΔ του Μεϊμαράκη στο 31,2%. Μόλις στη μισή μονάδα η διαφορά.

Δυστυχώς (για την εταιρεία) οι «εκλογείς» είχαν άλλη άποψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 36,3% και η ΝΔ μόλις 27,8%. Με τη διαφορά, αντί για μισή μονάδα, να εκτινάσσεται στις… 8,5 μονάδες.

Και η συνέχεια ήρθε στο δημοψήφισμα. Στην τελική εκτίμηση η εταιρεία (στον ΑΝΤ1) έδινε εκτίμηση 50-54% για το «ΟΧΙ» και 46-50% για το «ΝΑΙ». Πάλι ντέρμπι. Τελικά το «ΟΧΙ» πήρε 62% και το «ΝΑΙ» 38%.

Αυτά λοιπόν για την πρόσφατη ιστορία. Οι δημοσκοπήσεις πέφτουν συχνά μέσα και πολλές φορές έξω. Γι’ αυτό και δεν είναι ανάγκη να τις παίρνουμε πάντα στα σοβαρά.

Εξ ου και στην περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να θυμόμαστε το ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ των προγόνων μας.

Γιατί αλλιώς ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ.

Απο άρθρο του ieidiseis.gr με τίτλο Πάν ΜΕΤΡΟΝ ά(χ)ριστον

ΔΗΜΟΦΙΛΗ