Οι πρόεδροι Τουρκίας – Αιγύπτου θα συναντηθούν, μετά τη χειραψία του Μουντιάλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, αφού οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία νωρίτερα αυτό το μήνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στο Κατάρ.

«Η διαδικασία με την Αίγυπτο έχει ξεκινήσει», είπε ο Ερντογάν σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη, σύμφωνα με το Haberturk TV  την Κυριακή.

«Μετά από συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών, θα βρεθούμε μαζί».

Το Κάιρο και η Άγκυρα είχαν ψυχρές σχέσεις για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας μετά την εξέγερση του 2013 στην Αίγυπτο που υποστηριζόταν από τον στρατό και ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος είχε ευνοηθεί από την Άγκυρα.

Οι δύο δυνάμεις της Μέσης Ανατολής ήταν επίσης στις αντίθετες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη που έληξε με την κατάπαυση του πυρός το 2020.

Ο Ερντογάν αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι μίλησε με τον Σίσι για περίπου 30 με 45 λεπτά κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Ντόχα και «και οι δύο πλευρές ήταν ευχαριστημένες με τη συνάντηση».

«Εάν οι σχέσεις με την Αίγυπτο επανέλθουν σε καλό δρόμο, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με τη Συρία», είπε ο Ερντογάν, σηματοδοτώντας ένα άνοιγμα προς τη συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Bloomberg

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ