Κιβωτός του κοσμου: Βρεθηκε μεγαλο χρηματικό ποσό μέσα σε χρηματοκιβώτιο σε διαμέρισμα του πάτερ Αντώνιου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε ένα χρηματικό ποσό μέσα σε χρηματοκιβώτιο, στο διαμέρισμα της δομής στον Κολωνό, όπου έμενε ο πατέρας Αντώνιος μαζί με την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή. Μέχρι τώρα δεν είναι γνωστό το μέγεθος του χρηματικού ποσού, ενώ ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μαζί με τα χρήματα, βρέθηκαν και άλλα σημαντικά έγγραφα.

Κλιμάκιο της αστυνομίας διενεργεί από χθες ελέγχους στα σπίτια του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, ενώ γίνεται προσπάθεια να διαλευκανθεί το θέμα με την θυρίδα, την οποία άδειασε η Σταματία Γεωργαντή πριν από μερικές ημέρες, μόλις πληροφορήθηκε ότι «ξηλώνονται» από το ΔΣ της οργάνωσης. Οι αστυνομικοί ελέγχουν τις μεζονέτες του ζεύγους στη Ραφήνα και στη Βραυρώνα, αναζητώντας που μπορεί να έχει «κρυφτεί» ο θησαυρός της θυρίδας.

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα και συγγενικά τους πρόσωπα, μετά την απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος να δεσμεύσει τους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ η Οικονομική Αστυνομία έκανε χθες το απόγευμα έφοδο σε τρία σπίτια του ζευγαριού, στο πλαίσιο των ερευνών για τυχόν διασπάθιση χρημάτων της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ο επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή για δέσμευση των προσωπικών τους λογαριασμών, προκειμένου να ελεγχθούν στο πλαίσιο της έρευνας που είναι σε εξέλιξη και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκροής χρημάτων. Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε μετά το άδειασμα θυρίδας τράπεζας από την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω των αποκαλύψεων για τα περιστατικά κακοποιήσεων στις δομές, αλλά και το «ξήλωμα» της προηγούμενης διοίκησης της «Κιβωτού του Κόσμου», στην οποία η ίδια ήταν πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εντοπίστηκαν τρεις λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας σε δύο τράπεζες, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 300.000 ευρώ. Ενας από τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς είναι στο όνομα του πατέρα του ιερέα, ο οποίος έχει αποβιώσει, ενώ εντοπίστηκε και μια ακόμη θυρίδα σε τράπεζα, την οποία φέρεται ότι διατηρεί η ηλικιωμένη μητέρα του που διαμένει στη Χίο. Μετά τη δέσμευση των λογαριασμών του πατέρα Αντωνίου και των συγγενών του, αναμένεται να ζητηθεί άρση απορρήτου για ακόμα 15 άτομα.

Πρόκειται για τους υπευθύνους δομών και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού» που έχουν αντικατασταθεί από την προσωρινή διοίκηση. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν δεσμεύτηκαν οι εταιρικοί λογαριασμοί της ΜΚΟ, καθώς τυχόν δέσμευσή τους θα προκαλούσε προβλήματα στη λειτουργία της οργάνωσης που φιλοξενεί δεκάδες παιδιά. Η «Κιβωτός» φαίνεται πως διαθέτει σε τραπεζικούς λογαριασμούς το αστρονομικό ποσό των 10.000.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος των οικονομικών της οργάνωσης, τόσο ως προς τα έσοδα όσο και ως προς τα έξοδα. Ιδιαίτερη έρευνα γίνεται ως προς τις δωρεές χρηματικών ποσών αλλά και ακινήτων μεγάλης αξίας. Τα έσοδα της οργάνωσης ξεπέρασαν τα 27.500.000 ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί τιμολόγια και κάθε διαθέσιμο οικονομικό στοιχείο. Σε εξέλιξη είναι και παράλληλη έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, στελέχη της οποίας έκαναν χθες έφοδο σε τρία σπίτια που εμφανίζονται στην κατοχή της πρεσβυτέρας και του πατέρα Αντωνίου. Η Οικονομική Αστυνομία ελέγχει τη διαδρομή των χρημάτων από δωρεές για να διακριβώσει τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, όπως υπεξαίρεση και απιστία εκ μέρους της πρώην διοίκησης της «Κιβωτού».

Οκτώ εξειδικευμένοι αστυνομικοί εξετάζουν τις χιλιάδες σελίδες αρχείων του λογιστηρίου της «Κιβωτού του Κόσμου», προκειμένου να ελέγξουν τη νομιμότητα των συναλλαγών, σε σύγκριση με στοιχεία από τράπεζες και την ΑΑΔΕ. Ελεγχοι αναμένεται να διενεργηθούν στο εξωτερικό, σε offshore εταιρίες στα Νησιά Κέιμαν και σε τράπεζες στην Ελβετία.

Η διπλή έρευνα ως προς τα οικονομικά της «Κιβωτού» διενεργείται ταυτόχρονα με δύο προκαταρκτικές έρευνες. Η μία αφορά την καταγγελία παιδαγωγού στη δομή του Βόλου για κακοποιήσεις και ξυλοδαρμούς παιδιών, και η δεύτερη για να διερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και αδικήματα σε όλες τις δομές της «Κιβωτού» (Αθήνα, Χίος, Ηπειρος, Καλαμάτα, Βόλος). Οι εισαγγελείς Ανηλίκων συνεχίζουν τη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της «Κιβωτού» και καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές στελεχών της οργάνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ