Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Ηχηρό μηνυμα Πούτιν σε Τουρκια και Ερντογαν να μην τολμήσουν χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ρωσικές δυνάμεις αύξησαν σήμερα την παρουσία τους στην περιοχή της βόρειας Συρίας που τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων και του συριακού στρατού και απειλείται από μια τουρκική χερσαία επιχείρηση, ανακοίνωσαν κάτοικοι και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Είναι η πρώτη φορά που ο ρωσικός στρατός, ο οποίος υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή Ταλ Ριφάατ, στα σύνορα με την Τουρκία, εκεί απ’ όπου η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 20 Νοεμβρίου μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών κατά των Κούρδων μαχητών.

Μήνυμα κατά της χερσαίας εισβολής από τη Γερμανία

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καλούσε την Τουρκία να απόσχει από μια χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία και τις στρατιωτικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ.

«Απηύθυνα επείγουσα έκκληση (στην Τουρκία) να απόσχει από μέτρα που θα κλιμακώσουν περαιτέρω τη βία, όπως μια πιθανή χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία ή στρατιωτική δράση στο βόρειο Ιράκ», δήλωσε η Μπέρμποκ στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου βρισκόταν και ο Τούρκος ομόλογός της.

Η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος και η Ουάσινγκτον, η οποία στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, κάλεσαν και οι δύο την Άγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση».

Στα 15χλμ. από τα τουρκικά σύνορα οι ενισχύσεις

Κάτοικοι του Ταλ Ριφάατ είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ρωσικές ενισχύσεις έφθασαν στην πόλη που απέχει 15 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χερσαία επιχείρηση που η Τουρκία απειλεί να εξαπολύσει «όταν έρθει η ώρα» θα στοχεύσει κατά προτεραιότητα το Ταλ Ριφάατ, καθώς και τις τοποθεσίες Μανμπίτζ και Κομπάνι , προκειμένου να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας πλάτους 30 χλμ. νοτίως των συνόρων της.

Το Ταλ Ριφάατ βρίσκεται σε έναν θύλακα που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις και περιβάλλεται από περιοχές που ελέγχει ο τουρκικός στρατός από τη μια πλευρά, και φιλοτουρκικές οργανώσεις από την άλλη.

Σύμφωνα με τους ίδιους κατοίκους, οι δυνάμεις της Μόσχας έφτιαξαν ένα νέο φράγμα μεταξύ της ζώνης που ελέγχεται από τους Κούρδους και αυτής που ελέγχεται από τις φιλοτουρκικές δυνάμεις.

Ρώσοι σε Μενάγκ και Κομπάνι

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών επί του πεδίου, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επίσης εδραιώσει την παρουσία τους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μενάγκ, που ελέγχεται από το συριακό καθεστώς, και βρίσκεται κοντά στο Ταλ Ριφάατ.

Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο επίσης για ρωσικές ενισχύσεις στα περίχωρα της κουρδικής συνοριακής πόλης Κομπάνι. Αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναπτύξει εκεί μια περιπολία, υπό την επιτήρηση ενός ελικοπτέρου.

«Ο στόχος των ενισχύσεων αυτών θα μπορούσε να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας ανακοίνωσαν χθες ότι ζήτησαν από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να την αποτρέψει από τη διεξαγωγή μιας χερσαίας επίθεσης.

Η Συρία θεωρεί την Τουρκία μια δύναμη κατοχής στον βορρά της και η Δαμασκός έχει δηλώσει ότι θα θεωρήσει «έγκλημα πολέμου» οποιαδήποτε νέα τουρκική εισβολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ