“Εξωφρενικό το άρθρο 10 του Νομοσχεδίου Υγείας της Γκάγκα” Γ.Γ. Νοσοκομειακών Γιατρών Πάνος Παπανικολάου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Εξωφρενικό το άρθρο 10 του Νομοσχεδίου Υγείας της Γκάγκα” Γ.Γ. Νοσοκομειακών Γιατρών Πάνος Παπανικολάου

Ο Πάνος Παπανικολάου γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και Διευθυντής Νευροχειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας στο Kontra

Την αντιμετώπιση των υγειονομικών ως εγκληματιών κατήγγειλε με δήλωσή του στην «Εφ.Συν» ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, αναδεικνύοντας τη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης για μεταφορά των βασικών καθολικά προσβάσιμων υπηρεσιών της δημόσιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα των λίγων και εκλεκτών με κριτήριο το κέδρος.

«Χθες ήταν η δεύτερη μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών και των λοιπών υγειονομικών σε όλη τη χώρα με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου-νεκροθάφτη κάθε έννοιας δημόσιας περίθαλψης και ΕΣΥ. Η αντίδραση της κυβέρνησης στους αγωνιζόμενους γιατρούς που ανήρτησαν πανό, φώναξαν συνθήματα και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Υγείας ήταν να φέρει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, λες και είχε να αντιμετωπίσει κάποιους επικίνδυνους εγκληματίες. Στη συνάντηση δε αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό κ. Πλεύρη προέκυψε πως το νομοσχέδιο κατάργησης της δημόσιας περίθαλψης αποτελεί στρατηγική επιλογή συνολικά της κυβέρνησης.

Ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι τα άρθρα 7 και 10 που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών που αποτελεί την ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ. Δίνεται το ελεύθερο σε ιδιώτες γιατρούς να «βολτάρουν» στα δημόσια νοσοκομεία και αντίστροφα σε συγκεκριμένους γιατρούς του ΕΣΥ να «βολτάρουν» στις ιδιωτικές κλινικές. Επίσης αφήνονται ανεξέλεγκτοι οι γνωστοί πανεπιστημιακοί αρχικαθηγηταί, οι οποίοι δεν θα χρειάζονται πλέον ούτε καν την τυπική άδεια του διοικητή του νοσοκομείου για να φεύγουν από το δημόσιο νοσοκομείο και να πηγαίνουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αυτό σε συνδυασμό με την ήδη νομοθετημένη διάταξη περί «απογευματινών» επ’ αμοιβή χειρουργείων θα οδηγήσει τους ασθενείς είτε να αναγκάζονται να πληρώνουν «νόμιμο» φακελάκι μέσα στο ίδιο το δημόσιο νοσοκομείο ή να οδηγούνται εκβιαστικά ως πελάτες στις ιδιωτικές κλινικές. Έτσι καταργείται κάθε έννοια δικαιώματος στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη. Συνοδευτικά στο παραπάνω υπάρχουν διατάξεις που θίγουν καίρια τα στοιχειώδη δικαιώματα των νέων γιατρών πτυχιούχων της Ιατρικής, ειδικευόμενων και επικουρικών ειδικευμένων.

Τέλος, η κυβέρνηση όσον αφορά τα μισθολογικά των γιατρών κάνει έναν κουτοπόνηρο ελιγμό, επαναδιατυπώνοντας το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και δίνοντας κάποιες πενιχρές αυξήσεις ώστε να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ, παρά το γεγονός ότι αυτές είναι τελεσίδικες και δεσμευτικές για την πολιτεία. Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προκηρύξει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία και καλούν τον λαό σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα. Ηδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους η ΑΔΕΔΥ καθώς και πάρα πολλές ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία άλλων κλάδων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φοιτητικοί σύλλογοι, ενώσεις συνταξιούχων και πολλοί άλλοι φορείς και συλλογικότητες», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ