Κρυβουν τις υποκλοπές κάτω απο τα χαλί – Διασυρμός του Μαξίμου στη βουλη στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο πραγματικός σκοπός του νομοσχεδίου δεν είναι η επίλυση κανενός προβλήματος. Είναι μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση του σκανδάλου που βαραίνει τις πλάτες του ίδιου του κυρίου Πρωθυπουργού, αλλά όχι μόνο αυτού», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Εκτεθειμένη είναι πλέον όλη η Κυβέρνηση, αλλά και σύσσωμη η συντεταγμένη στην υπακοή και στη συγκάλυψη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Κυβερνητικού κόμματος. Επόμενο, λοιπόν, είναι να μην έχουμε μπροστά μας ένα κανονικό νομοθετικό κείμενο. Έχουμε μια εσπευσμένη, μια βεβιασμένη κατασκευή, χωρίς ουσιαστικό προσανατολισμό», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

«Το νομοσχέδιο επιμένει να αγνοεί βασικά ζητήματα που έθεσαν, ως καίρια, οι Ανεξάρτητες Αρχές, όπως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και άλλες», είπε η Σοφία Σακοράφα και πρόσθεσε:

«Η ΕΥΠ παραμένει κράτος εν κράτει και εκτός κάθε δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου. Απουσιάζει κάθε πρόβλεψη για έλεγχο της ΕΥΠ από κάποια Ανεξάρτητη Αρχή ή την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μόνο ο Διοικητής της ΕΥΠ αυτοπροσώπως, και μόνο αυτός, θα αποφασίζει ποιο λογισμικό θα χαρακτηρίζεται κακόβουλο για να υπαχθεί σαν τέτοιο στις ρυθμίσεις του νόμου. Ο παρακολουθούμενος θα ενημερώνεται μετά από τρία χρόνια, αν και, υπό προϋποθέσεις και με πολλά αν».

Σχολιάζοντας τη διάταξη για την άρση απορρήτου, για λόγους «εθνικής ασφάλειας», η βουλευτής του ΜέΡΑ25 παρατήρησε: «Με αυτόν τον ορισμό για την εθνική ασφάλεια, από όσα γνωρίζουμε τουλάχιστον, η παρακολούθηση Κουκάκη είναι παράνομη. Δεν προέκυψε τουλάχιστον από κανένα στοιχείο, ότι υπήρξαν για αυτήν λόγοι που συνάπτονται με την προστασία των βασικών λειτουργιών του κράτους και των θεμελιωδών συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών, όπως ιδίως λόγοι σχετικοί με την εθνική Άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια».

Σε σχέση με τις διατάξεις για την άρση του απορρήτου πολιτικών προσώπων, η Σοφία Σακοράφα παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει πρόνοια για τα πολιτικά κόμματα. «Δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο αντίστοιχη συμπερίληψη και για τους πολιτικούς Θεσμούς. Τα πολιτικά Κόμματα, παραδείγματος χάριν, τα κοινοβουλευτικά Κόμματα, τίθενται σε υποδεέστερη θέση από τα πολιτικά πρόσωπα. Προφανώς θέλετε εδώ να πείτε, ότι είναι αδιάφορη για τον Έλληνα νομοθέτη, η επί σειρά ετών παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών σε βάρος των γραφείων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα κόμματα πρέπει ξεκάθαρα να τοποθετηθούν αν θέλουν Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή όχι, είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής που δήλωσε επιφύλαξη, για την τελική στάση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, είπε ότι όλα τα κόμματα πρέπει, τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να καλυφθούν τα θεσμικά κενά που διατρέχουν το πλαίσιο για την άρση του απορρήτου.

Ο κ. Μυλωνάκης σχολίασε τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ότι δηλαδή, δεν του επέτρεψαν να ελέγξει τις επισυνδέσεις. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Αυτός που έχει δικαίωμα ελέγχου, πρέπει ό,τι ζητήσει να το παίρνει», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, διότι πλέον υπάρχουν σοβαρά θέματα κυβερνοασφάλειας».

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρακολουθούμενους και από την ΕΥΠ και από το Predator, είπε ότι αν αυτές οι πληροφορίες έχουν βάση, τότε πρόκειται για μια άρρωστη κατάσταση η οποία οφείλεται σε πολιτικά λάθη που βαρύνουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αφαιρεί τον έναν εισαγγελέα. Έρχεστε εσείς τώρα και βάζετε το δεύτερο εισαγγελέα. Έρχεται η ΝΔ και επειδή θα γίνονταν αποκαλύψεις, φέρνει τροπολογία που λέει ότι δεν είναι υποχρεωμένη η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τον παρακολουθούμενο. Αυτό έγινε το Μάρτιο του 2021 και το ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει λοιπόν να δούμε την πηγή του κακού», είπε ο Αντώνης Μυλωνάκης.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης πρότεινε «όποιος παρακολουθείται, με νόμιμη επισύνδεση, δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του, να ενημερώνεται προτού καταστραφεί το αρχείο της παρακολούθησής του», αν δεν πρόκειται για «εγκλήματα» και «εγκληματικές συμμορίες».

Ο βουλευτής είπε ότι η έννοια της εθνικής ασφάλειας είναι αόριστη, με το νομοσχέδιο και τόνισε πως όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Βουλής να ενημερώνεται πριν την απόφαση για την άρση του απορρήτου.

Κομνηνάκα: Η ΝΔ αξιοποιεί το ίδιο το σκάνδαλο των υποκλοπών στο οποίο άμεσα εμπλέκεται, για να εισάγει ακόμα πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις

«Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση συνεχίζει, όχι μόνο να συγκαλύπτει, αλλά να θάβει ακόμα πιο βαθιά το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις βαριές της ευθύνες», είπε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διαδικασία της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.

«Είναι ακόμη πιο προκλητικό ότι η ΝΔ σήμερα, αξιοποιεί το ίδιο το σκάνδαλο των υποκλοπών στο οποίο άμεσα εμπλέκεται, για να εισάγει ακόμα πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Ουσιαστικά σφραγίζετε νομοθετικά το ‘ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων’, που αποτελεί διαχρονικό κρατικό δόγμα», είπε η κ. Κομνηνάκα. Παράλληλα επισήμανε ότι προωθείται η αναβάθμιση της ΕΥΠ, μαζί με άλλες υπηρεσίες και μηχανισμούς παρακολούθησης και «συνολικά, θωρακίζεται το αστικό επιτελικό κράτος, ενισχύονται οι λειτουργίες του, για να υπερασπίζεται υποτίθεται πιο αποτελεσματικά το έργο της προάσπισης, δήθεν, της εθνικής ασφάλειας, μιας ασφάλειας που ανασφάλεια και κινδύνους επιφυλάσσει, για το λαό και τα δικαιώματά του».

Η βουλευτής κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κρύβουν από κοινού την ουσία: Ότι η εθνική ασφάλεια είναι έννοια εχθρική για το λαό και τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί η εθνική ασφάλεια είναι τα στρατηγικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και λυκοφιλίες με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η επικίνδυνη εμπλοκή στον πόλεμο».

Δεν είναι τυχαίο, όπως τόνισε, ότι η εθνική ασφάλεια έχει χρησιμοποιηθεί ως αιχμή του δόρατος ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα. «Το σύνολο των διατάξεων που φέρνετε για την άρση του απορρήτου, θωρακίζει και ενισχύει το πλαίσιο της μαζικής κρατικής παρακολούθησης, με βάση τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ», είπε ο Μαρία Κομνηνάκα.

Πρόσθεσε δε, ότι σήμερα διατηρούνται «οι απαράδεκτες ρυθμίσεις του αντιδραστικού νόμου που ισχύουν από το 1994, με χαρακτηριστικό πως, όταν πρόκειται για παρακολουθήσεις εθνικής ασφάλειας, παραμένει το ότι δεν απαιτείται συγκεκριμένη αιτιολογία». Διατηρείται, όπως εξάλλου σημείωσε, η δυνατότητα για μαζικές, χωρικές άρσεις, δηλαδή με μια διάταξη να παρακολουθούνται μαζικά ολόκληρες περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ