Επιστρεπτέα: Ποιοι απαλλάσσονται – Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή δικαιολογητικών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεύτερη ευκαιρία σε σχεδόν 20.000 επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές, αλλά στη συνέχεια δεν τήρησαν τους όρους της ενίσχυσης δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με νέα απόφασή του.

Υπενθυμίζεται πως κατά τον έλεγχο που διενήργησε η ΑΑΔΕ εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που δεν τήρησαν το όριο των εργαζομένων που προέβλεπε ο νόμος για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, με αποτέλεσμα η Εφορία να ζητά πίσω ολόκληρο το ποσό των ενισχύσεων και, μάλιστα, με τόκο. Υπολογίζεται, δε, ότι το ποσό για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα 200.000.000 ευρώ. Στην πράξη πρόκειται για οριακές περιπτώσεις, όπως για επιχειρήσεις που είχαν τελικά μέσο όρο προσωπικού 4,5 αντί για 5 άτομα, με αποτέλεσμα να φαίνεται πως δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης και η Εφορία ζητά την επιστροφή ολοκλήρου του ποσού και, μάλιστα, με τόκο.

Για παράδειγμα, για τον πρώτο κύκλο των επιστρεπτέων προκαταβολών ορίζεται ότι «εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο κατά μία μονάδα και άνω από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 31η Μαρτίου 2020, θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, ενώ εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο κατά λιγότερο από μία μονάδα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 31η Μαρτίου 2020, θεωρείται ότι τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων». Αντίστοιχα, ορίζεται και για τους υπόλοιπους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών. Μάλιστα, η καινούργια απόφαση ορίζει και νέες ημερομηνίες, ενώ παρατείνεται έως τις 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για όσες επιχειρήσεις-δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αναλυτικά, προβλέπεται:

– Για τα ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 η προθεσμία καταβολής παρατείνεται έως την 31η Ιανουαρίου 2023.

– Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.

– Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης. Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο έως την 23η Σεπτεμβρίου 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ