Λούις Σάλλιβαν – Ο δημιουργός των μοντέρνων ουρανοξυστών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λούις Χένρι Σάλλιβαν (Louis Henry Sullivan, 3 Σεπτεμβρίου 1856 – 14 Απριλίου 1924) ήταν Αμερικανός αρχιτέκτονας. Θεωρείται από πολλούς ο δημιουργός των μοντέρνων ουρανοξυστών.

Γεννήθηκε στις 3 Σεπτέμβρη του 1856 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Ο πατέρας του ήταν Ιρλανδός ενώ η μητέρα του είχε καταγωγή από την Γερμανία και την Ελβετία. Πέρασε την παιδική του ηλικία στη φάρμα του παππού του, όπου και έμαθε τα πάντα γύρω από τη φύση. Η αρχιτεκτονική όμως τον είχε κερδίσει από μικρή ηλικία, όταν περιπλανιόταν στους δρόμους της Βοστώνης περιεργαζόμενος τα κτίρια της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο γυμνάσιο γνώρισε τον καθηγητή Μόζις Γούλσον, από τον οποίο και επηρεάστηκε βαθύτατα. Κατά το δεύτερο έτος του γυμνασίου αποφάσισε να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, στο οποίο και εισήχθη. Ένα χρόνο μετά το εγκατέλειψε μετακομίζοντας στη Φιλαδέλφεια, όπου εργάστηκε στο γραφείο των Χιούιττ και Φέρνες (Hewitt & Furness) μόλις για μισό χρόνο, όταν αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει. Τότε, επισκέφτηκε το Σικάγο για άλλους έξη μήνες πριν ταξιδέψει στο Παρίσι για να εισαχθεί επιτυχώς στη Σχολή Καλών Τεχνών. Παρ’ όλα αυτά, δεν βρήκε εκεί αυτό που αναζητούσε. Έτσι, επέστρεψε στην Αμερική, στο Σικάγο. Εκεί, τον προσέλαβε ο Ντάνκμαρ Άντλερ και ένα χρόνο αργότερα έγινε συνεργάτης της εταιρίας του.

Αυτή είναι και η απαρχή των παραγωγικών του χρόνων.

Ένα από τα πρώτα του έργα είναι το Ωδείο του Σικάγο (Chicago Auditorium). Χτίστηκε το 1889 σε συνεργασία με τον Ντάνκμαρ Άντλερ. Περιελάμβανε θέατρο 4.200 θέσεων, ξενοδοχείο καθώς και γραφεία. Συνάντησαν πολλές δυσκολίες καθώς οι καινούργιες ανακαλύψεις ήταν δύσκολο να ενταχθούν στα σχέδια, όμως ο νεαρός αρχιτέκτονας ξεπέρασε επιτυχώς τις δυσκολίες.

sullivan luis odeio chicago
Το Ωδείο του Σικάγο ήταν ένα από τα πρώτα έργα του Σάλλιβαν

Επόμενο σημαντικό έργο ήταν το Wainwright Building (1891) στο Σεντ Λούις. Ο σκελετός του κτιρίου είναι μεταλλικός, κατασκευασμένος από λεπτές διατομές, ενώ απ’ έξω «ντύνεται» με κάτι τελείως διαφορετικό. Το υλικό επένδυσης είναι τούβλο με διακοσμητικά από τερακότα.

Άλλα αξιόλογα κτίρια του Σάλιβαν είναι το θέατρο Γκάρρικ (Garrick Theatre) (1890) στο Σικάγο μαζί με το Χρηματιστήριο του Σικάγο (Chicago Stock Exchange Building) (1894), το κτίριο Γκουάντυ (Guaranty Building) στo Μπάφαλο της Νέας Υόρκης (1895), το πολυκατάστημα Κάρσον Πίρι Σκοτ (Carson Pirie Scott Department Store) στο Σικάγο και πολλά άλλα.

Απεβίωσε στις 14 Απριλίου 1924 σε ηλικία 67 ετών στο Σικάγο του Ιλινόις.

wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ