Η νέα λίστα παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ οπως την δημοσίευσε το Documento του Κωστα Βαξεβάνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη νέα λίστα παρακολουθήσεων της ΕΥΠ που δημοσίευσε την Κυριακή το Documento προκαλεί, όπως είναι φυσικό, εντύπωση η παρουσία δύο θεσµικών παραγόντων, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του αρχηγού ΓΕΣ. Το γεγονός επισκιάζει την παρουσία άλλων εννέα προσώπων µε θέσεις-κλειδιά, που εκτιµά ο κοινός ενορχηστρωτής ότι έχουν σε κυβερνητικά πόστα, αλλά και ευρωβουλευτών, στελεχών επιχειρήσεων και δηµοσιογράφων.

D201707F 62C9 4D0D 95B2 4FFF3798BC4D

Κωνσταντίνος Φλώρος. Στρατηγός και αρχηγός ΓΕΕΘΑ, µέλος του ΚΥΣΕΑ και τακτικός συνοµιλητής µε υψηλόβαθµους αξιωµατούχους του ΝΑΤΟ. Στις αρχές Οκτωβρίου υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους εθνικούς στρατιωτικούς αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE), στο πλαίσιο επίσηµης επίσκεψής τους στην Ελλάδα.

Χαράλαµπος Λαλούσης. Ο αντιστράτηγος και αρχηγός ΓΕΣ λόγω της θέσης του επισκέπτεται ή υποδέχεται οµολόγους του ανά τον κόσµο. Λόγου χάρη, από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου 2022 βρισκόταν σε επίσηµη επίσκεψη στο Ισραήλ κατόπιν πρόσκλησης του οµολόγου του υποστράτηγου Ταµίρ Γιαντάι.

Θοδωρής Λάγιος. Πρώην διευθυντής της Γενικής ∆ιεύθυνσης Αµυντικών Εξοπλισµών και Επενδύσεων (Γ∆ΑΕΕ), ο οποίος τον Απρίλιο του 2021 υπέβαλε αιφνιδίως παραίτηση προκαλώντας πολλά ερωτήµατα που έµειναν αναπάντητα. Οπως σηµείωνε στην επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Αµυνας, ο Θοδ. Λάγιος αποδέχτηκε να αναλάβει το εξής πόστο: «Σύνδεσµος ΥΠΕΘΑ µε τη Μόνιµη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ (ΜΑ/ΕΕ) επί θεµάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων και προγραµµάτων µόνιµης διαρθρωµένης συνεργασίας της ΕΕ (PESCO)». Εν προκειµένω, το πρόβληµα ήταν ότι τέτοια θέση δεν υπήρχε, αλλά περίπου επτά µήνες αργότερα συστάθηκε µέσω τροπολογίας (1111/87 22.10.2021) του ΥΠΕΘΑ στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές. Επιστρέφοντας στην περίοδο της παραίτησης του προκατόχου του Αριστείδη Αλεξόπουλου, ο οποίος έγινε «σουρωτήρι» µέσω παρακολούθησης από ΕΥΠ και Predator, το newsbreak.gr σηµείωνε σε ρεπορτάζ του: «Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Λάγιος, επιδεικνύοντας εµµονή στην αυστηρή τήρηση των διαδικασιών που ισχύουν (τυπολατρία), είχε προκαλέσει τη σφοδρή ενόχληση διαφόρων στρατιωτικών και πολιτικών κύκλων εντός του υπουργείου Εθνικής Αµυνας αλλά και του Μεγάρου Μαξίµου, οι οποίοι, θεωρώντας τις διαδικασίες… καθυστερήσεις, προκρίνουν µια πιο ευέλικτη και ταχύτερη διεκπεραίωση της υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραµµάτων».

Εύα Καϊλή. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η οποία κατά καιρούς προκαλεί εκνευρισµό µε τις δηµόσιες τοποθετήσεις της στον πρόεδρο του Κινήµατος και έτερο θύµα της παρακρατικής λειτουργίας της ΕΥΠ (αλλά και του Predator) Νίκο Ανδρουλάκη, είναι το τρίτο µέλος του Ευρωκοινοβουλίου από τη χώρα µας που βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το παράκεντρο που είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίµου. Υπενθυµίζεται ότι στις 27 Ιουλίου, λίγες µέρες µετά τη γνωστοποίηση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού του προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόµµατος και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις παραιτήσεις των Γρηγόρη ∆ηµητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων εξαιτίας της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη και από την ΕΥΠ, η Εύα Καϊλή είχε δηλώσει στο Mega ότι είχε κι εκείνη δεχτεί «µια παρόµοια επίθεση» µε κακόβουλο λογισµικό, και συγκεκριµένα «σε ένα ταξίδι µου στην Αραβική Χερσόνησο».

Μιχάλης Οικονοµάκης. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Ητοι της µεγαλύτερης εταιρείας εναλλακτικής διαχείρισης ανακύκλωσης στην Ελλάδα, στην οποία µέτοχοι είναι οι µεγαλύτερες εταιρείες τροφίµων, αλλά και η Κεντρική Ενωση ∆ήµων Ελλάδας (ΚΕ∆Ε). Παράλληλα, είναι εκτελεστικός πρόεδρος του Οµίλου Πέτρος Πετρόπουλος, όµως η παρακολούθησή του αφορούσε την επικερδή µπίζνα της αξιοποίησης των σκουπιδιών και τα µεγάλα επιχειρηµατικά συµφέροντα που λυµαίνονται το συγκεκριµένο πεδίο.

Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Στενός συνεργάτης του µεγαλοεπιχειρηµατία Βαγγέλη Μυτιληναίου µε παραπάνω από δέκα χρόνια θητείας στον συγκεκριµένο βιοµηχανικό και ενεργειακό κολοσσό. Επιπλέον, είναι µέλος της εκτελεστικής επιτροπής του οµίλου Mytilineos µε αρµοδιότητες αναπληρωτή γενικού διευθυντή στον Τοµέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Πρόκειται για στέλεχος που επικοινωνούσε τακτικά µε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο του οµίλου, γεγονός που οδηγεί στο συµπέρασµα ότι ο Βαγγ. Μυτιληναίος ήταν ο πραγµατικός στόχος της παρακολούθησης.

Γιώργος Φιλιόπουλος. Πρόκειται για τον επί τριετία –µέχρι τον περασµένο Αύγουστο– CEO της εταιρείας Enterprise Greece, η οποία αποτελεί τον αρµόδιο εθνικό φορέα, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών, που προσελκύει ξένες άµεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό. Η Enterprise Greece είναι µέλος του µηχανισµού οικονοµικής διπλωµατίας του υπουργείου Εξωτερικών και συνεργάζεται µε το δίκτυο των πρεσβειών και των προξενείων σε σηµαντικές αγορές του κόσµου.

Αρης Σπίνος. ∆ηµοσιογράφος, ιδιοκτήτης του µπλογκ edolio5.blogspot.com. O Σπίνος εµφανίζεται παράλληλα στον τηλεοπτικό σταθµό Alert, ο οποίος προωθεί τις θέσεις του κόµµατος Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ παρουσιάζει ραδιοφωνική εκποµπή στον ραδιοσταθµό της Θεσσαλονίκης Focus FM. Ο Σπίνος είναι γνωστός για τις  θέσεις του. Αλλωστε το 2010 ο Αδωνης Γεωργιάδης, ως στέλεχος τότε του ΛΑΟΣ, τον είχε συµπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του για την Περιφέρεια Αττικής, ενώ το 2015 ήταν υποψήφιος µε τη Χρυσή Αυγή.

Γιώργος Τράγκας. ∆ηµοσιογράφος και εκδότης διάφορων εντύπων, ο οποίος απεβίωσε τον ∆εκέµβριο του 2021 ύστερα από µάχη που έδωσε µε τον κορονοϊό. Είχε καταγγείλει το σύστηµα Μαξίµου, και συγκεκριµένα τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Γρηγόρη ∆ηµητριάδη, ως υπεύθυνους για την απόλυσή του από το ραδιοφωνικό σταθµό Παραπολιτικά και τον τηλεοπτικό σταθµό Action 24. Μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε ότι διέθετε αµύθητη περιουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η οποία δεν ήταν δηλωµένη, ενώ και παλαιότερα είχαν βρεθεί αδήλωτα εισοδήµατά του. Τον Φεβρουάριο του 2021 ο Τράγκας είχε ανακοινώσει την ίδρυση πολιτικού κόµµατος µε την επωνυµία Κίνηµα Ελευθέρων Ανθρώπων.

Γιάννης Ζερβάκης. Από τον Νοέµβριο του 2020 είναι σύµβουλος του πρωθυπουργού µε αντικείµενο τη συνέργεια µε την Κοινωνία των Πολιτών και την παρακολούθηση µεγάλων έργων που χρηµατοδοτούνται από ιδρύµατα και φορείς. Το Μέγαρο Μαξίµου τον είχε παρουσιάσει την περίοδο εκείνη ως στέλεχος µε εκτεταµένη εµπειρία στον τοµέα της φιλανθρωπίας, τον σχεδιασµό και στη διαχείριση έργων και προγραµµάτων, στις συνεργασίες ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα και στη διαχείριση οργανισµών και ανθρώπινου δυναµικού. Πριν από τη θέση αυτή ο Ζερβάκης υπήρξε επί 15 συναπτά χρόνια σηµαίνον στέλεχος του Ιδρύµατος «Σταύρος Νιάρχος». Από το 2019 µάλιστα είχε αναλάβει υπεύθυνος διαχείρισης µεγάλων δωρεών του ιδρύµατος, τον σχεδιασµό και τη διαχείριση του προγράµµατος «Πρωτοβουλία για την υγεία», ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ, και άλλα προγράµµατα δωρεών ύψους επίσης πολλών εκατοµµυρίων.

Γιώργος Κύρτσος. Οπως είχε αποκαλύψει από τις 20 Νοεµβρίου το Documento, ο πρώην «γαλάζιος» ευρωβουλευτής, ο οποίος προσχώρησε τον περασµένο Μάιο στην ευρωοµάδα Renew Europe, ήταν υπό παρακολούθηση µόνο µέσω της ΕΥΠ και το ενδιαφέρον του παράκεντρου για την παρακολούθησή του ήταν έντονο. Ο λόγος ήταν ότι κρίθηκε επικίνδυνος από τότε που προκλήθηκαν ρωγµές στη σχέση του µε τον πρωθυπουργό και τελικά επήλθε ολική ρήξη.

Τι απαντούν τα θύματα των παρακολουθήσεων

Το Documento απευθύνθηκε, όπως κάνει πάντα, στα πρόσωπα που παρακολουθούνταν αυτήν τη φορά από την ΕΥΠ. Τους γνωστοποιήσαμε την πληροφορία, τους ρωτήσαμε αν είχαν κάποια ένδειξη και αν επιθυμούν να κάνουν κάποιο σχόλιο. Ακολουθούν οι απαντήσεις τους.

Κωνσταντίνος Φλώρος: «Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Ουδέν σχόλιο. Ευχαριστώ για την ενημέρωση».

Χαράλαμπος Λαλούσης. Ενημερώσαμε τον αρχηγό ΓΕΣ, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει.

Θεόδωρος Λάγιος: «Δεν είχα κάποια ένδειξη, το ακούω τώρα από εσάς. Δεν έχω κάποιο σχόλιο, μου κάνει εντύπωση. Εκπλήσσομαι. Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση».

Μανώλης Γραφάκος: «Δεν το πιστεύω, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Θεωρώ ότι δεν ισχύει τίποτε από όλα αυτά και είναι δικά σας μυθεύματα. Ευχαριστώ».

Γιώργος Μυλωνάκης: «Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο, γιατί πολύ απλά δεν πιστεύω τίποτε από όλα αυτά. Αυτό είναι το σχόλιό μου».

Κωστής Μουσουρούλης: «Δεν έχω κανένα σχόλιο και δεν είχα καμία ένδειξη».

Πέτρος Κουσουλός: «Δεν είχα καταλάβει κάτι. Από εσάς το πληροφορούμαι».

Θωμάς Βαρβιτσιώτης: «Δεν έχω κανένα σχόλιο. Ευχαριστώ πολύ».

Μαίη Ζαννή: «Δεν έχω καμία τέτοια ένδειξη και δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Σας ευχαριστώ για το τηλεφώνημα».

Εύα Καϊλή: «Οπως και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, το ίδιο ισχύει και για καθέναν που μπορεί να βρεθεί σ’ αυτήν τη θέση. Πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση αυτή και να διαλευκανθεί πλήρως από τη Δικαιοσύνη».

Γιάννης Ολύμπιος: «Δεν το έχω διαπιστώσει και δεν είμαι έτοιμος να το συζητήσω αυτήν τη στιγμή».

Παναγιώτης Κανελλόπουλος: «Πρώτη φορά το ακούω. Δεν έχω κάποιο σχόλιο».

Αρης Σπίνος: «Το γνωρίζω. Από ανθρώπους της ΕΥΠ. Εχω μάθει ότι ήμουν υπό παρακολούθηση σε δύο διαστήματα. Ενα κράτησε δύο μήνες, έγινε διακοπή και μετά έγινε πάλι για άλλους δύο μήνες. Το πληροφορήθηκα πριν από περίπου πέντε μήνες. Δεν έχω εικόνα γιατί έγινε αυτή η παρακολούθηση και ούτε με ενδιαφέρει. Προφανώς δεν ήμουν αρεστός στο καθεστώς Μητσοτάκη και συνεπώς όποιος δεν είναι αρεστός τον παρακολουθούν».

Μιχάλης Οικονομάκης: «Πραγματικά εκπλήσσομαι που μου το λέτε. Το ακούω από σας και εκπλήσσομαι. Δεν είμαι τόσο σημαντικός για να με παρακολουθούν. Εκπλήσσομαι πραγματικά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου το λέτε».

Γιάννης Ζερβάκης: «Δεν έχω κάποιο σχόλιο να κάνω. Τι να σας πω, δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο. Ευχαριστώ».

Γιώργος Φιλιόπουλος: «Ούτε είχα αντιληφθεί κάτι τέτοιο ούτε και φαντάζομαι γιατί θα μπορούσε να γίνεται. Δεν θεωρώ ότι σχετίζεται με την αποχώρησή μου από την Enterprise Greece. Ευχαριστώ. Το εκτιμώ που τηλεφωνήσατε».

Λάκης Λαζόπουλος: «Να συμπληρώσω τις ευχαριστίες μου για τη με κάθε τρόπο παρακολούθησή μου, για την οποία ουδέποτε αμφέβαλα και αμφιβάλλω. Ευχαριστώ για τις δύο κοπελίτσες που αντικατέστησαν τον “τρελό” κάτω, στο παγκάκι (σ.σ.: μιλάει για φυσική παρακολούθηση). Με είχε πάρα πολύ κουράσει. Και πάλι ευχαριστώ που μου δόθηκε η δυνατότητα να συμβάλω στη διαπλάτυνση της απολιτίκ δημοκρατίας μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ