Τί θα περιείχε το καλάθι (κάνεον- κάναστρον) του Ομηρικού νοικοκυριού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

του Χρυσόστομου Τσιρίδη

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ τον πραγματικό κόσμο του ΟΜΗΡΟΥ, μέσα από την επικαιροποίηση.

34C6D1AA E91C 44E2 BB1F 351E5DE08BF2εικόνα Διαδικτύου.

ΆΛΦΙΤΑ (αλεύρι, ζυμαρικά)
ΟΙΝΟΣ (κρασί), ντόπιο ή εισαγόμενο. Στην “αμπελόεσσα” και “εριστάφυλο” ΕΛΛΑΔΑ,
αφθονία σε τύπους, ποιότητα, αξία. Λ.χ
.
Το “Χιώτικο” κρασί, αργότερα όταν υπήρχαν πλέον… κέρματα, ΚΟΣΤΙΖΕ 100 “δραχμές”
η “φιάλη” (σήμερα θα λέγαμε 3.000 ευρώ). 1(μία) δραχμή ήταν το ημερομίσθιο κατά μέσο όρο.
.
Τα ΕΠΩΝΥΜΑ κρασιά ΘΡΑΚΗΣ (Μάρωνα), ο ΠΡάΜΝΙΟΣ οίνος ΙΚΑΡΙΑΣ,
το ίδιο ακριβά και περιζήτητα.
.
ΚΥΚΕώΝΑΣ (κοκτέιλ με βάση τον Πράμνιο οίνο)
.
Άλλα προϊόντα στην Ομηρική λίστα:
.
ΦΡΟΥΤΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ (μήλα,σταφύλια, σύκα, πράσα, ελιές, κρεμμύδια, Ρόδια, κρόκος,
λωτοί εισαγωγής κ.α)
.
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ άρτον- σίτον (ψωμί)
.
ΑΛΕίΦΑΤΑ=άλειμμα- αλοιφή (Ομηρικές λέξεις)= βούτυρο, λίπος, πάχος από διάφορα ζώα για μαγειρική
και όχι μόνο χρήση.
.
ΕΛΑΙΟΝ (λάδι)
.
ΟΡόΣ (δηλαδή τυρόγαλο, αριάνι)
.
ΚΡΕΑΣ: Πλούσια ποικιλία κρεάτων
σε είδος (χοιρινό, βοδινό, προβατίσιο, ερίφου= κατσικίσιο), αλλά και σε ποιότητα
Λ.χ
Άλλο το κρέας “συέλου συός” (καλοθρεμένου χοίρου) και άλλο το δεύτερης ποιότητας
από κακοθρεμένο ή μεγάλης ηλικίας ζωντανό.

(προοριζόταν για τους δούλους, τους “πτωχούς”,τους “αλήιους” ή “αλητεύοντες”= ακτήμονες, άστεγους
περιφερόμενους επαίτες κλπ)

.
Κρέας από ΚΥΝΗΓΙ (κυρίως λαγός, ελάφια, αγριόχοιρος, φάσες, αγριοπερίστερα κλπ)
.
ΜΕΛΙ για τροφή και τελετές (λ.χ μελίκρητος οίνος)
.
ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ: ΓΑΛΑ (έτσι το έλεγε και ο Όμηρος)
και τα προϊόντα του “πεπηγμένου γάλακτος”
βασικά το ΤΥΡΙ και όχι μόνο. Παραπάνω ανέφερα το τυρόγαλο (ορό)
.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Περιέργως στην Ομηρική δίαιτα λείπουν το κοτόπουλο και το ψάρι.
Προφανώς υπήρχαν. Εξηγείται μόνο…ποιητικά.
.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
Με δυο λόγια: Δεν διέφεραν και πολύ τα πράγματα.
.

ΚΑΙ ΤΟΤΕ, όπως και σήμερα:
.

Όποιος “φύσαγε τον παρά” ή να το πω ΟΜΗΡΙΣΤΙ ο “αφνειός”, “ο πλούσιος”
“ο έχων κάρτα ευ τον βίον”
(ένας απ’ αυτούς ήταν και ο Οδυσσέας. Είχε το
μονοπώλιο παραγωγής και… τυποποίησης κρεάτων στην περιοχή, σύμφωνα με τα “καρφιά”
του ΕΥΜΑΙΟΥ) μπορούσε να βάλει στο καλάθι του τα πάντα, ντόπια ή εισαγόμενα
.
Ο “πτωχός”, ο “μόλις τον βίον έχων”= Αυτός που μόλις και μετά βίας τα έφερνε βόλτα

(όπως κι ο ίδιος ο Όμηρος, σύμφωνα με βιογράφο του, παρότι πέρασαν πολλά χρήματα από τα χέρια του. ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ στο τέλος)
κράταγε…ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ, για λίγα και φθηνά προϊοντα.

.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βέβαια σε μία κατά βάση ΑΓΡΟΤΙΚΗ και..ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ Οικονομία,
και συγχρόνως ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ (δεν υπήρχαν…ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ),
τα περισσότερα από τα αναφερόμενα αγαθά ήταν…ΣΠΙΤΙΚΑ. Δηλαδή
ίδιας καλλιέργειας και παραγωγής της κάθε οικογένειας (οικονομική αυτάρκεια).
.
Οποτε η λέξη “καλάθι” είναι επικαιροποιημένος ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, για

ΕΚΕΙΝΑ τα χρόνια, προκειμένου να βγει το παρόν σημείωμα και με την ευκαιρία να γνωρίσουμε
κάποια Ομηρικά προϊόντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ