Bayraktar Kizilelma: Το πρώτο τουρκικό μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, πέταξε για πρώτη φορά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο τουρκικό μαχητικό-drone «Kizilelma» της εταιρείας Baykar πέταξε για πρώτη φορά, αλλά η πτήση κράτησε μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.

‘Οπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσίευσε ο επικεφαλής της Baykar, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας και γαμπρός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό αεροσκάφος πραγματοποίησε νέες δοκιμές στο Κέντρο δοκιμών Akinci της βορειοδυτικής Τουρκίας.

«Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία», έγραψε ο Μπαϊρακτάρ στην ανάρτησή του, χωρίς να διευκρινίζει αν η μικρής διάρκειας πτήση ήταν προγραμματισμένη ή τυχαία. Από τον τρόπο που εμφανίζεται στο παρακάτω βίντεο, φαίνεται ότι ήταν προκαθορισμένη η απόφαση να «σηκωθεί» το Kizilelma από το έδαφος.

Η «τυχαία» πτήση αεροσκάφους κατά την διάρκεια δοκιμών δεν είναι κάτι ακατόρθωτο, καθώς συνέβη και στο πρωτότυπο μαχητικό YF-16 της Lockheed Martin, όταν «σηκώθηκε» από το έδαφος χωρίς να έχει προγραμματιστεί κατά την διάρκεια δοκιμών το 1974.

Το τουκικό μη επανδρωμένο μαχητικό θα κάνει την παρθενική του (κανονική) πτήση το 2023, όπως έχει ανακοινώσει ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ. Επίσης, το Kizilelma πέρασε πρόσφατα με επιτυχία τις δοκιμές τροχοδρόμησης.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναπτύχθηκε για να επιχειρεί από το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αποστολές στο εξωτερικό, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το Kizilelma θα είναι επίσης σε θέση να πετά με ωφέλιμο φορτίο έως 1.500 κιλά (3.300 λίβρες), εξοπλισμένο με πυρομαχικά τουρκικής κατασκευής και υψηλή επίγνωση της κατάστασης με το ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικά σαρωμένης συστοιχίας (AESA), το οποίο επίσης αναπτύχθηκε εγχώρια.

Με πληροφορίες από: The Drive

ΔΗΜΟΦΙΛΗ