Μεγάλα μυαλά: Νικολά-Ζακ Κοντέ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Νικολά-Ζακ Κοντέ (4 Αυγούστου 1755 – 6 Δεκεμβρίου 1805) ήταν Γάλλος ζωγράφος, αεροστατιστής, στρατιωτικός και εφευρέτης του σύγχρονου μολυβιού.

Γεννήθηκε στο Σαιντ-Σενερί-πρε-Σε (σήμερα Ωνού-συρ-Ορν) της Νορμανδίας, και διακρίθηκε ως μηχανική ευφυΐα αποτελώντας σημαντικό όφελος για τον Γαλλικό στρατό στην Αίγυπτο.

Ένα από τα πρώτα ενδιαφέροντα του ενόσω βρισκόταν ακόμη στο Σε ήταν η πρόσφατα ανεπτυγμένη επιστήμη της αεροναυτικής. Κατασκεύασε τουλάχιστον ένα αερόστατο θερμού αέρα με το οποίο πέταξε σε δημόσια πλατεία. Συνεισέφερε στην βελτίωση της παραγωγής του αερίου υδρογόνου, καθώς και την κατεργασία του σάκκου αερίου αλλά και του ιδίου του αεροστάτου.

Στην Αίγυπτο ο Κοντέ κλήθηκε να ασκηθεί στην αεροστατική και να προετοιμάσει μια απογείωση για τον εορτασμό της Γαλλικής Πρωτοχρονιάς στις 22 Σεπτεμβρίου 1798. Δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος και έτσι η εκδήλωση αναβλήθηκε για την 1η Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση αυτή, παραλίγο να αποτύχει. Το αερόστατο έπιασε φωτιά και οι Αιγύπτιοι είχαν την εντύπωση πως επρόκειτο για μηχανή πολέμου που θα έκαιγε τις σκηνές του εχθρού.

Σε μια δεύτερη προσπάθεια με μεγαλύτερο αερόστατο, λέγεται πως 100.000 θεατές παρακολούθησαν την απογείωση του στην Πλατεία Εσμπεκιά. Είναι πιθανό πως η χρήση του αεροστάτου στην Αίγυπτο περιοριζόταν στο να εντυπωσιάσει τον εκεί πληθυσμό και πως δεν είχε ποτέ στρατιωτική χρήση. Ο Αλ-Τζαμπάρτι, (Αμπντ αλ-Ραχμάν αλ-Τζαμπάρτι αλ-Μίσρι) έγραψε στην έκθεση του σχετικά με την απογείωση: «Ο ισχυρισμός τους πως αυτή η συσκευή είναι σαν πλοίο στο οποίο επιβαίνουν άνθρωποι για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες ώστε να ανακαλύψουν νέα και άλλες διαστρεβλώσεις δεν φάνηκε να είναι αληθής».

Εξοπλισμός γραφής και σχεδίου

Ο Κοντέ εφηύρε το σύγχρονο μολύβι με μόλυβδο μετά από απαίτηση του Λαζάρ Νικολά Μαργκερίτ Καρνό. Η Γαλλική Δημοκρατία την εποχή αυτή βρισκόταν σε οικονομικό αποκλεισμό και δεν είχε την δυνατότητα εισαγωγής γραφίτη από την Μεγάλη Βρετανία, την κύρια πηγή για το υλικό αυτό. Ο Καρνό ζήτησε από τον Κοντέ να κατασκευάσει μολύβι το οποίο δε θα στηριζόταν σε εισαγωγές από το εξωτερικό. Μετά απο πολλές μέρες έρευνας, ο Κοντέ είχε την ιδέα να αναμίξει κονιοποιημένο γραφίτη με άργιλο και να συμπιέσει το υλικό ανάμεσα σε δύο ξύλινους ημικυλίνδρους. Έτσι σχηματίστηκε το σύγχρονο μολύβι.

Ο Κοντέ έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση του το 1795, και ίδρυσε την la Société Conté για την κατασκευή τους. Επίσης εφηύρε το παστέλ κοντέ το οποίο ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.

wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ