Η τροπολογία για την πώληση F-16 στην Τουρκία αφαιρέθηκε από τον αμυντικό προϋπολογισμό & περιελήφθη σε συνοδευτικό κείμενο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά επέλεξε το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ. 

defence bill

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δε θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του NDAA.

Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο.

Η συγκεκριμένη αναφορά για τις υπερπτήσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, στο τμήμα περί μεταφοράς των F16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις. Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπάρχει παρόμοια τροπολογία και ως εκ τούτου στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια πρόβλεψη.

Ας δούμε τι ακριβώς αναφέρει η σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA)

defence bill2

Τα ακόλουθα αποτελούν επεξηγηματικό υλικό που συνοδεύουν τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας του James M. Inhofe για το οικονομικό έτος 2023. Το άρθρο 5 του νόμου διευκρινίζει ότι αυτή η επεξηγηματική δήλωση, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε σχέση με την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας σαν να ήταν κοινή αιτιολογική έκθεση της επιτροπής…

defence bill3

Limitation on transfer of F–16 aircraft 

The House bill contained a provision (sec. 1271) that would prohibit the President from selling or authorizing a license for export of new F-16 aircraft or F-16 upgrade technology or modernization kits to Turkey or to any agency or instrumentality of Turkey unless the President provides certain certifications and reports. The Senate amendment contained no similar provision. The agreement does not include this provision. We believe that North Atlantic Treaty Organization (NATO) allies should not conduct unauthorized territorial overflights of another NATO ally’s airspace.

Περιορισμός στη μεταφορά αεροσκαφών F-16

Το νομοσχέδιο της Βουλής περιείχε διάταξη (εδ. 1271) η οποία θα απαγόρευε στον Πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει α άδεια εξαγωγής νέων αεροσκαφών F-16 ή αναβάθμισης F-16 τεχνολογία ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας εκτός εάν ο Πρόεδρος παράσχει ορισμένες πιστοποιήσεις και εκθέσεις. Η τροπολογία της Γερουσίας δεν περιείχε παρόμοια διάταξη. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει αυτή τη διάταξη. Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Τα πλήρη κείμενα τόσο του Αμυντικού προυπολογισμού όσο και της αναφοράς στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), μπορείτε να τα δείτε  ΕΔΩ 

Για την ιστορία σας θυμίζουμε τι περιελάμβανε το επίσημο κείμενο της τροπολογίας που είχε κατατεθεί στο Κογκρέσο για απαγόρευση εκσυχρονισμού/πώλησης F-16 στην Τουρκία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ