Σάλος από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη στο 9μηνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραγδαία πτώση των μεγεθών σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις – σχεδόν στο μισό η εκτιμώμενη ανάπτυξη, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό.

Μαύρα μαντάτα από τα επίσημα στοιχεία, εκεί που η κυβέρνηση διαφήμιζε πως θα έχουμε «ρεκόρ» ανάπτυξης.

Συνεχίζεται η έκρηξη του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου – αυξήθηκαν οι εισαγωγές, μειώθηκαν οι εξαγωγές.

Του Τάσου Δασόπουλου απο το capital.gr

Στο 2,8% υποχώρησε ο ρυθμός ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο του 2022 (το β΄ τρίμηνο με βάση τα διορθωμένα στοιχεία διαμορφώθηκε στο 7,1%) αφού η κορύφωση της τουριστικής περιόδου συνέπεσε χρονικά με τα ιστορικά υψηλά των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο που αύξησαν υπερβολικά την αξία των εισαγωγών παρά τη δυναμική αύξηση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Όπως εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το τρίτο τρίμηνο του χρόνου οφείλεται στην αύξηση κατά 3,6% στη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη και στην αύξηση κατά 0,7% στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2021.

Αντίθετα οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μεν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021 αλλά δεν αύξησαν το ΑΕΠ καθώς ήταν μικρότερες σε αξία από τις εισαγωγές. Ειδικότερα οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,0%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,6%.

Στο 5,9% η ανάπτυξη στο εννεάμηνο

Στα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η ΕΛΣΤΑΤ έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω και την ανάπτυξη του πρώτου και του δευτέρου τριμήνου του έτους. Συγκεκριμένα με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις η ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου αναθεωρήθηκε στο 7,9% από 8% και του δευτέρου τριμήνου στο 7,1% από 7,7% της προηγούμενης εκτίμησης που έγινε τον Σεπτέμβριο. Με βάση τα τελευταία στοιχεία ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για το εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στο 5,9% από 7,8% που ήταν με βάση τις προηγούμενες προβλέψεις.

Τριμηνιαία μεταβολή

Στη μεταβολή του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% σε σχέση για το β’ τρίμηνο του χρόνου.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Αντίθετα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,4%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,5%.

Σε κάθε περίπτωση, για το 9μηνο του 2022, παρά και την επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων βάσης του 2021 που επηρεάζει τα μεγέθη του 2022, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώνεται υψηλότερα από την εκτίμηση του Προϋπολογισμού.

Πάνω από τα 224 δισ. ευρώ το ΑΕΠ

Την επιβάρυνση από τις επιδοτήσεις, κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος, για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου επεσήμανε στη δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι: “Σε κάθε περίπτωση, για το 9μηνο του 2022, παρά και την επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων βάσης του 2021 που επηρεάζει τα μεγέθη του 2022, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώνεται υψηλότερα από την εκτίμηση του Προϋπολογισμού”.

Τόνισε επίσης ότι ,με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το 2023. Θα είναι δηλαδή ψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25%, από το 2018.

Ο κ. Σταίκούρας θύμισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022. Και με τριπλάσιο ρυθμό το 2023.

Επίσης εκτιμάται, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία του 9μήνου του 2022, ότι θα επιτύχουμε ιστορικό υψηλό στις επενδύσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ