Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Μπορελ: Απαράδεκτη η μη ευθυγράμμισή της στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ τη στάση της Τουρκίας, όσον αφορά στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως «πρέπει να ευθυγραμμιστεί» με αυτές.

Ειδικότερα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, είπε αρχικά τα εξής: «Δεδομένης της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας η ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η περίπτωση της επιβολής περιοριστικών κυρώσεων, είναι υψίστης σημασίας»

Κατόπιν πρόσθεσε πως «αναμένεται όλες οι υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία. Ενώ η συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας να μην επιβάλλει αντίστοιχες κυρώσεις προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στην Ε.Ε., λόγω και της ελεύθερης κυκλοφορίας ρωσικών προϊόντων στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Καθώς είναι σημαντικό η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα να μην παρέχει δυνατότητες καταστρατήγησης στη Ρωσία».

Παράλληλα, τόνισε πως εξίσου απαράδεκτη είναι και η εμβάθυνση των διμερών οικονομικών δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας εν μέσω του απαράδεκτου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ