Βρετανοί βουλευτές ζητούν από την BP να επιστρέψει υπερκέρδη από το ρωσικό πετρέλαιο αλλιώς να της επιβληθεί έκτακτος φόρος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που η ΕΕ επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ο βρετανικός κολοσσός BP συνεχίζει να βγάζει υπερκέρδη από το πετρέλαιο που πουλά η Μόσχα αφού κατέχει σημαντικό ποσοστό της Rosneft.

Η BP θα πρέπει να δωρίσει τα «κέρδη πολέμου» της στη Ρωσία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ή οι υπουργοί θα πρέπει να επιβάλουν ειδικό φόρο έκτακτης ανάγκης στην πετρελαϊκή εταιρεία για να την αναγκάσουν να το πράξει, είπαν οι βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός κατέχει μερίδιο 19,75% στη Rosneft, ένα από τα σημαντικότερα πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία του Κρεμλίνου, και έδωσε το στίγμα των προθέσεών του να αποχωρήσει από τη Ρωσία πριν από εννέα μήνες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εταιρεία υπέστη πλήγμα 18,7 δισ. στερλινών διαγράφοντας τη συμμετοχή από τα βιβλία της, αλλά εξακολουθεί να κατέχει τις μετοχές της ρωσικής κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας.

Σε κοινοβουλευτική συζήτηση την Τετάρτη, βουλευτές από όλα τα κόμματα άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να διασφαλίσει την πλήρη αποχώρηση της BP από τη χώρα.

Μια ανάλυση της Global Witness δείχνει ότι το μέρισμα που προσέφερε η Rosneft στην BP εκτιμάται ότι αξίζει 580 εκατομμύρια λίρες, ή το ισοδύναμο του ενός τρίτου της άμεσης βοήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία φέτος.

Η βουλευτής των Εργατικών Dame Margaret Hodge, η οποία υπέβαλε επείγουσα ερώτηση σχετικά με το θέμα, δήλωσε την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων:

«Εντελώς ντροπιαστικό»

«Είναι εντελώς ντροπιαστικό το γεγονός ότι μια μεγάλη, εισηγμένη στο χρηματιστήριο βρετανική εταιρεία επωφελείται από την πώληση πετρελαίου που χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν. Η BP πρέπει είτε να δωρίσει εθελοντικά το σύνολο των ρωσικών μερισμάτων της για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, είτε η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση για να την αναγκάσει να το πράξει».

Ο Guardian αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Όλεγκ Ουστένκο, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στον διευθύνοντα σύμβουλο της BP, Bernard Looney, για να απαιτήσει να διακόψει τους δεσμούς της με τη Rosneft.

H Hodge είπε: «Ο ισχυρισμός της BP ότι είναι κλειδωμένη ως μέτοχος είναι γελοίος και εύκολα επιλύσιμος. Θα πρέπει να ακούσει τις εκκλήσεις του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Ζελένσκι και να δώσει τα κέρδη της από τον πόλεμο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και τα θύματα του πολέμου».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο James Cartlidge, δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει μεμονωμένες εμπορικές αποφάσεις και η διαδικασία αποεπένδυσης από τη Ρωσία θα είναι περίπλοκη για τις εταιρείες που πρέπει να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις οικονομικές κυρώσεις».

Ο συντηρητικός βουλευτής Julian Lewis δήλωσε: «Αυτό που ψάχνουμε εδώ είναι ένας τρόπος να μπορεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει για να σταματήσει τις ιδιωτικές εταιρείες να ανοίγουν με κάποιο τρόπο μια τρύπα στον πάτο του κουβά, ενώ εμείς ρίχνουμε νερό στην κορυφή. Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα που μπορεί να γίνει για να κατασχεθεί ή να δημευθεί ή να επιβληθεί φόρος κατά των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ