Το Μαξίμου πάσαρε το Predator σε εκλεκτούς πελάτες!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Για να είμαι σαφής, ποτέ δεν υποστήριξα εγώ και η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν παράθυρα και δυνάμεις που χρησιμοποιούν το Predator». Με τα λόγια αυτά, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της πρώτης λίστας των παρακολουθούμενων από το παράνομο λογισμικό, παραδεχόταν την ύπαρξη και λειτουργία του παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα, επιχειρώντας να αποδράσει από τα αμείλικτα ερωτήματα που γεννούσαν οι σοκαριστικές για το ίδιο το πολίτευμα αποκαλύψεις.

Χθες μια νέα αποκάλυψη-σοκ ήρθε όχι απλώς να θέσει νέα σοβαρά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις από την κυβέρνηση, αλλά και να καταδείξει τον άτυπο (;) πόλεμο που μαίνεται στο εσωτερικό του επιτελικού κράτους που έστησε ο Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, οι «New York Times» με εκτενές ρεπορτάζ τους υπό τον τίτλο «Πώς ξέφυγε από κάθε έλεγχο η παγκόσμια βιομηχανία κακόβουλων λογισμικών», ρεπορτάζ που υπέγραφαν τρεις εξέχουσες πένες της εφημερίδας, η Ματίνα Στέβις Γκρίντνεφ (επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών για την Ε.Ε.), ο Ρόνεν Μπέργκμαν, συντάκτης με έδρα στο Ισραήλ, και ο ρεπόρτερ Μαρκ Μαζέτι, δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ, τόνιζαν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο γνώριζε για το Predator που πωλούσε η Intellexa, αλλά ταυτόχρονα αδειοδοτούσε τις πωλήσεις της εταιρίας σε συγκεκριμένους πελάτες!

2523ECBD D681 43C1 A6EA 03168F71EC36

Η αρχική σελίδα του άρθρου, με τον «ηγέτη» μας… πρώτη μούρη!

«Το ελληνικό δράμα»! Έτσι χαρακτηρίζει η αμερικανική εφημερίδα το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, το οποίο ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε η χρήση του Predator για την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων. «Η ελληνική κυβέρνηση επανειλημμένα περιέγραψε το κακόβουλο λογισμικό ως παράνομο και δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση. Αλλά παρά τις δηλώσεις αποποίησης, τελικά η Ελλάδα παραδέχθηκε ότι υποστηρίζει την Intellexa και το κακόβουλο λογισμικό της με έναν καίριο τρόπο: αδειοδοτώντας την εταιρία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, χώρα η κυβέρνηση της οποίας έχει μακρύ ιστορικό καταπίεσης των αντιφρονούντων», υπογράμμιζαν οι «NYT».

Όλα επιβεβαιώνονται

Ολα αυτά βέβαια επιβεβαιώνονται. Από ποιον; Από επίσημα χείλη και δη από στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, υπουργείο του οποίου επικεφαλής είναι ο (επίσης φερόμενος ως θύμα παρακολούθησης) Νίκος Δένδιας. «Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής για την Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021», τονίζεται στο ρεπορτάζ.

Το εν λόγω στέλεχος του ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε επιπλέον πως το υπουργείο κάνει «εσωτερική έρευνα» για το θέμα. Κατά πληροφορίες, λίγα 24ωρα μετά την επίμαχη μέρα, τη 15η Νοεμβρίου -και προφανώς εν γνώσει Δένδια- ο γενικός επιθεωρητής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, διέταξε ΕΔΕ στη Β6 Διεύθυνση Πολυμερών Οικονομικών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής για τη διαπίστωση ενδεχόμενων παράνομων ενεργειών κατά την έκδοση άδειας εξαγωγής τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και λογισμικού διττής χρήσης.

Οι… διαπλεκόμενοι της Intellexa (από αριστερά): Ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος του πρωθυπουργού Σταν Γκρίνμπεργκ, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιάννης Σμυρλής
Η ΕΔΕ συνεχίζεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η άδεια εγκρίθηκε από τον (μετακλητό πολιτικά διορισμένο) γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιάννη Σμυρλή. Ανθρωπος της εμπιστοσύνης του Μαξίμου, έχει διατελέσει και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ κατά την περίοδο 2013-19. Νωρίτερα εργάστηκε και ως αναπληρωτής γραμματέας υπό τον Στ. Παπασταύρου.

Αξίζει να σημειωθεί συγχρόνως πως ο Σμυρλής φέρεται ότι έχει υπογράψει επίσης (όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» τον Σεπτέμβριο του 2021) και τη σύμβαση με την αμερικανική εταιρία διαφημίσεων – δημοσίων σχέσεων Edelman, με θυγατρική της οποίας (στο Βέλγιο) συνεργάζεται ο «λαμπερός» Αμερικανός επικοινωνιολόγος του πρωθυπουργού, Σταν Γκρίνμπεργκ, με τον οποίο ο Μητσοτάκης βρέθηκε φέτος στη ΔΕΘ.

Άδεια εξαγωγής του λογισμικού σε τρεις χώρες

Οι αποκαλύψεις των «New York Times» δεν αποτελούν βέβαια… fake news, όπως ενδεχομένως θα ήθελαν ορισμένοι κυβερνητικοί κύκλοι να τις χαρακτηρίσουν. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ένα στοιχείο, που φαίνεται ότι θα «ταξιδέψει» ακόμη πιο μακριά τη συζήτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Εκτός από τη Μαδαγασκάρη (που αναφέρεται από τους «New York Times»), υπάρχουν πληροφορίες και για άδεια εξαγωγής του Predator, μέσω της Intellexa, τόσο στην Κένυα όσο και στη Μοζαμβίκη!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ