Τραγούδια που έγινα ύμνοι των Κομμάτων στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφιέρωμα στα τραγούδια που συνδυάστηκαν με τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα,από την μεταπολίτευση έως τις μέρες μας.

Στην εκπομπή της ”ΔΥΝΑΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” στη webTv ο Γ.Αθανασίου παρουσιάζει τα τραγούδια που έγιναν ύμνοι των κομμάτων.

Είναι τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν σε προεκλογικές καμπάνιες και εξορμήσεις των κομμάτων.

Επίσης παρουσιάζονται τα 5 χειρότερα τραγούδια που γράφτηκαν για τα πολιτικά κόμματα.

Το πολιτικό τραγούδιή ο ύμνος του κάθε κόμματος είναι τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν σε προεκλογικές καμπάνιες και εξορμήσεις των κομμάτων.
ΝΔ
Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο τραγούδι που αποτέλεσε τον ύμνο της ΕΡΕΝ και εξυμνούσε τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ειναι το τραγούδι με τον τίτλο ”ΕΡΧΕΤΑΙ,ΕΡΧΕΤΑΙ,ΕΡΧΕΤΑΙ….”

ΠΑΣΟΚ
Το Carmira Burana είναι από το πιο γνωστά κλασσικά μουσικά έργα σε όλον τον κόσμο. Είναι μια σκηνική καντάτα που γράφτηκε το 1935 για μεγάλη ορχήστρα, χορωδία και σολίστ.
Στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, ο Ανδρέας Παπανδρέου επέλεγε να ανοίγει αλλά και να κλείνει τις τεράστιες προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ με τους ηρωικούς ήχους του συγκεκριμένου έργου.
Το 1981 το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα επένδυσε όλη την προεκλογική του εκστρατεία με τη μουσική αυτή και το σύνθημα «Ο λαός στην εξουσία».

Το τραγούδι των Ηλία Ανδριόπουλου και Μάνου Ελευθερίου «Θα σε ξαναβρώ στους μπαξέδες» αναφέρεται στον Μακρυγιάννη και την επανάσταση του 1843. Ωστόσο ο στίχος «τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς», που είναι η ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ (3 Σεπτεμβρίου 1974) , είχε ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί στις προεκλογικές εκστρατείες του κόμματος. Το 2011 ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος με δήλωσή του απαγόρευσε τη χρήση του τραγουδιού του.

Άλλη μια απαγόρευση είχε προηγηθεί νωρίτερα εκείνη την χρονιά από τη Μυρσίνη Λοΐζου που είχε ζητήσει με επιστολή της προς τον Γιώργο Παπανδρέου να μην χρησιμοποιείται το τραγούδι του πατέρα της «Καλημέρα ήλιε» στις συγκεντρώσεις του κόμματος. Για τους οπαδούς, παρέπεμπε στον χαρακτηριστικό ήλιο του ΠΑΣΟΚ και παιζόταν στα προεκλογικά περίπτερα για τρεις δεκαετίες.

ΝΔ

Τραγούδια της ΟΝΝΕΔ της δεκαετίας του 1980. Σε μια εποχή που ο Α Παπανδρέου και οι ”πρασινοφρουροί” πίστευαν ότι είχαν κλείσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την κεντροδεξιά η νεολαία της Ελλάδος σήκωσε την σημαία της ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ

Οσο για το μουσικό παρελθόν του κόμματος, μην ξεχνάμε το περιβόητο «Σε περιμένω να ‘ρθεις και πάλι», ένα από τα τραγούδια της «γαλάζιας γενιάς» που έγραψε ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς τη δεκαετία του ’80.

Από το 2000 έως το 2009 το τραγούδι που ακουγόταν σε όλη την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ ήταν το “Θα έρθεις σαν αστραπή” του Σταμάτη Σπανουδάκη που περιλαμβάνεται στον δίσκο του, “Μπροστά στον κόσμο”. Το 2000 μάλιστα ο συνθέτης με την ορχήστρα του το ερμήνευσαν στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Κώστα Καραμανλή.

To 2000, το 2004, το 2007 και το 2009 το τραγούδι που ακουγόταν στη Ρηγίλλης αλλά και σε όλη την προεκλογική εκστρατεία της γαλάζιας παράταξης ήταν το “Θα έρθεις σαν αστραπή” του Σταμάτη Σπανουδάκη που περιλαμβάνεται στον δίσκο του, “Μπροστά στον κόσμο”, του 1998. Το συγκεκριμένο κομμάτι είχε επιλέξει ο τότε εκπρόσωπος της ΝΔ ‘Αρης Σπηλιωτόπουλος.

ΚΚΕ

Συνεχίζουμε με τον επίσημο ύμνο της ΚΝΕ. Φυσικά, ΚΚΕ και μουσική πάνε μαζί, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα πορεύεται στις δεκαετίες με τα επαναστατικά τραγούδια όπως εκείνα που περιλαμβάνονται στον δίσκο Φουέντε Οβεχούνα, τον τρίτο κατά σειρά του Θάνου Μικρούτσικου από το 1977. Οι ερμηνείες της Μαρίας Δημητριάδη από το άλμπουμ αυτό έχουν μείνει στην ιστορία. Δίσκος – έμβλημα του εργατικού κινήματος ήταν και “Τα τραγούδια μας” του Λοΐζου (με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα) του 1976, που συνέπεσε με τους απεργιακούς αγώνες στη ΛΑΡΚΟ. Πολλά από αυτά τα τραγούδια, αλλά κυρίως “Το δέντρο”, ταυτίστηκαν με την κομμουνιστική Αριστερά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος πορεύτηκε στις δεκαετίες με επαναστατικά τραγούδια όπως εκείνα που περιλαμβάνονται στον δίσκο Φουέντε Οβεχούνα, τον τρίτο κατά σειρά του Θάνου Μικρούτσικου. Ο Χαρίλαος Φλωράκης μάλιστα πριν εμφανιστεί σε προεκλογικές ομιλίες προτιμούσε να ακούγεται το «Όταν σφίγγουν το χέρι» του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένο από το Μίκη Θεοδωράκη.

ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη, το “BELLA CIAO”, ο ύμνος των Παρτιζάνων που γράφτηκε στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (αγνώστου συνθέτη) χρησιμοποιήθηκε σαν ύμνος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και έπαιζε κατά κόρον κατά την προεκλογική περίοδο του 2015 αλλά και τη βραδιά της νίκης του κυβερνόντος κόμματος, στις 25 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς.

ΑΝΕΛ

Ο επίσημος Ύμνος του Κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΛΑΣ, γραμμένος από τον Χάρη Χατζηκοκόλη…Τον συνοδέψαμε σαν χορωδία πολλά από τα μέλη του Κινήματος…
——————————————————————————————————-

Τα 5 πιο αστεία κομματικά τραγούδια

Είναι πραγκτικά αδύνατο να γράψεις ένα τραγούδι για ένα κόμμα και να μην είναι αστείο. Η μόνη περίπτωση να τα καταφέρεις είναι το τραγούδι σου να είναι σατιρικό και η σάτιρα σου αποτυχημένη. Αν το τραγούδι σου είναι ειλικρινές τότε το γέλιο (το ακούσιο που είναι και το καλύτερο είδος γέλιου) είναι εγγυημένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ