Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Βρώμικη συμφωνία της σουηδικής κυβέρνησης με εταιρεία που συνδέεται με τον Ερντογάν!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τουρκικός κατασκευαστικός κολοσσός Rönesans Holding, του οποίαυ ο ιδιοκτήτης είναι κοντά στον Πρόεδρο Ερντογάν, παραπλάνησε τη Σουηδία σε μια συμφωνία δισεκατομμυρίων δολαρίων λέγοντας ψέμματα σχετικά με τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο πίεσε επίσης τη σουηδική κυβέρνηση να εγκρίνει τη συμφωνία.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο μεγατόνων το οποίο μάλιστα πολιτικοί αναλυτές το συνδέουν με τον εκβιασμό του Ερντογάν για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι πίσω από τις δήθεν ευαισθησίες της Τουρκίας για την υποτιθέμενη τρομοκρατική απειλή και τους Κούρδους ακτιβιστές που έχουν καταφύγει στην σκανδιναβική χώρα, κρύβεται απλώς μία οικονομική απάτη. Είναι εξαιρετικά πιθανό ο Ερντογάν να πίεσε τους Σουηδούς να δώσουν αυτό το μεγάλο συμβόλαιο στην εταιρεία η οποία συνδέεται άμεσα μαζί του, προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις του και να δώσει το πράσινο φως για την είσοδο της Σουηδίας στην συμμαχία.

Μία από αυτές τις εταιρείες που αναφέρεται στα αρχεία που διέρρευσαν μέσω των Pandora Papers είναι η Rönesans Holding, η οποία έχει μεταφέρει τουλάχιστον 210 εκατομμύρια δολάρια που απέκτησε από συμβάσεις τουρκικής κυβέρνησης σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς – συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων από την κατασκευή του «παλατιού» του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Το πολυτελές Προεδρικό Μέγαρο του Ταγίπ Ερντογάν στην πρωτεύουσα Άγκυρα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle Turkish κατασκευάστηκε με κρατικό χρήμα και σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία πληρώθηκε περίπου 16 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ακόμη και στο σημερινό εξαιρετικά υποτιμημένο τουρκικό νόμισμα) μέσω 10 συμβάσεων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, δύο εταιρείες φούσκες που συνδέονται με τη Rönesans Holding, μια Covar Trading Ltd. και μια Dolmine International Ltd είχαν μεταφερθεί πάνω από 210 εκατομμύρια δολάρια στους λογαριασμούς τους στην Ελβετία μόνο το 2015, με το ετήσιο επιτόκιο των λογαριασμών να ξεπερνά τα 491.000 δολάρια.

Αναμένουμε να δούμε τις ενέργειες της σουηδικής δικαιοσύνης, που προφανώς θα πρέπει να επιλέξει εάν θα υπερασπίσει την δημοκρατία και την νομιμότητα ή εάν θα υποταχθεί στους εκβιασμούς της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ