Χρυσές μπίζνες έκανε η Intellexa από την Ελλάδα… Άδεια εξαγωγής από το ΥΠΕΞ σε άλλες δύο χώρες για το Predator

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως γράφει η «Κ» στο σημερινό της φύλλο, για προϊόντα διττής υπόστασης της εταιρείας Intellexa, πέρα από τη Μαδαγασκάρη (περίπτωση την οποία επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών επισήμως μέσω δήλωσης στην εφημερίδα New York Times) δόθηκαν άδειες εξαγωγής σε δύο ακόμα αφρικανικές χώρες, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση για την Οικονομική Διπλωματία.

Πρόκειται για μία χώρα στην ανατολική και μία στη νοτιοανατολική Αφρική, περίπου την ίδια περίοδο (Νοέμβριος 2021).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν υπάρχουν ενδείξεις για άλλες εξαγωγές, αν και τα προϊόντα λογισμικού διττής υπόστασης (δηλαδή λογισμικά εμπορικής χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για κακόβουλους σκοπούς) που λαμβάνουν τέτοιες άδειες από την αρμόδια Γ.Γ. του υπουργείου Εξωτερικών ανέρχονται σε κάποιες εκατοντάδες. Από τις άδειες δεν προκύπτει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ποιο είναι το προς εξαγωγή λογισμικό.

Η ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) που διατάχθηκε στις 16 Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα και το πόρισμά της θα παραδοθεί στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη. Η ΕΔΕ έχει ως στόχο να διαλευκάνει αν σε αυτή την υπηρεσιακή υπόθεση τηρήθηκαν οι κανόνες εξαγωγής του λογισμικού, είτε οι εγχώριοι είτε εκείνοι που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.

kathimerini.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ