Βρέθηκαν δύο ΜΚΟ της αδερφής της Ευας Καϊλή και δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί τους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψάχνουν τα οικονομικά της οικογένειας Καϊλή. Στο στόχαστρο δύο ΜΚΟ της αδερφής της.

Γραφει η Μαίρη Μπενέα απο το ieidiseis.gr

Δύο ΜΚΟ που ανήκουν στην αδελφή της Εύας Καϊλή έχει εντοπίσει η έρευνα του Προέδρου της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, στο πλαίσιο της έρευνας, για τα οικονομικά της οικογένειας Καϊλή.

Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί των ΜΚΟ, προκειμένου να ερευνηθεί, εάν σχετίζονται με την υπόθεση της εμπλοκής της Εύας Καϊλή στην υπόθεση που ερευνά η Βελγική Δικαιοσύνη.

Η έρευνα Βουρλιώτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 20μερου, επειδή η διάταξη δέσμευσης είναι προσωρινή και διαρκεί ένα 20ήμερο.

Την πιθανότητα να διωχθεί ποινικά και στην Ελλάδα η Εύα Καιλή, διερευνούν οι Ελληνικές Δικαστικές Αρχές.

Οι προϋποθέσεις για δίωξη της Εύας Καϊλή και στην Ελλάδα

Αυτό μπορεί να συμβεί, εάν η έρευνα της Βελγικής Δικαιοσύνης κατά της Ευρωβουλευτή δεν επεκταθεί και σε αδικήματα που τιμωρούνται στην Ελλάδα, ή εάν εντοπιστούν στη χώρα μας επιβαρυντικά στοιχεία, τα οποία συνιστούν αδικήματα, αλλά δεν τιμωρούνται εκεί.

Προϋπόθεση, για να κινηθεί παράλληλη ποινική διαδικασία σε βάρος της κ. Καιλή είναι, η έρευνα να μην αφορά τα ίδια πραγματικά περιστατικά για τα οποία ελέγχεται από τη Βελγική Δικαιοσύνη, καθώς δεν μπορεί να δικαστεί (αν και εφόσον παραπεμφθεί τελικά σε δίκη) για τα ίδια γεγονότα σε δύο χώρες.

Όμως αν η Βελγική Δικαιοσύνη την ελέγξει για ένα μέρος των αδικημάτων που φέρονται να έχουν διαπραχθεί ή δεν την ελέγξει για άλλα που με βάση τον ελληνικό νόμο συνιστούν αδικήματα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ποινική διαδικασία και στην Ελλάδα.

Το «κλειδί» για ποινική δίωξη στην Ελλάδα

Το «κλειδί» που μπορεί να ξεκλειδώσει ποινική δίωξη και στην Ελλάδα για την Εύα Καιλή είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που ερευνάται μεν στο Βέλγιο, αλλά και στην Ελλάδα, μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος ε.τ. Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, που δέσμευσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κ. Καιλή και συγγενικών της προσώπων.

Αν διαπιστωθεί παράνομη πράξη, όπως ξέπλυμα, τότε το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη θα αποτελέσει τη βάση για ξεχωριστή δικογραφία στην Ελλάδα, επιπλέον αυτής που εξελίσσεται στις Βρυξέλλες και προφανώς οι Δικαστικές Αρχές Βελγίου και Ελλάδος, θα συνεργαστούν στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής.

Σε συνεργασία οι ελληνικές αρχές με Βέλγιο και Ιταλία

Ο κ. Βουρλιώτης έδωσε εντολή να δεσμευτούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κ. Καϊλή που βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως ακίνητα, λογαριασμοί και εταιρείες, τα οποία μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης βρίσκεται ήδη σε συνεργασία και συνεννόηση με τους ευρωπαίους συναδέλφους του, κυρίως σε Βέλγιο και Ιταλία.

Η δέσμευση έχει ήδη κοινοποιηθεί στις τράπεζες, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ