Η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης οδηγεί στην βύθιση της εμπορικής δραστηριότητας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραφει η Ιωάννα Λιουτα

Για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας τα μισά νοικοκυριά κόβουν δαπάνες ακόμη και από βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα. Περιορίζουν τις εξόδους τους, τη χρήση του αυτοκινήτου, τις αγορές ρούχων και ενδυμάτων.Ακόμη και αυτοί που δεν περικόπτουν βασικά αγαθά, αναβάλλουν αγορές και σχέδια για ανακαίνιση σπιτιού .

Η δραματική μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών έχει ως επακόλουθο ο τζίρος των επιχειρήσεων να πέφτει, οι ιδιοκτήτες τους, που επίσης αντιμετωπίζουν ανατιμήσεις και φουσκωμένους λογαριασμούς, να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να πληρώσουν τους προμηθευτές τους αλλά και να επιβιώσουν.

Η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης οδηγεί στην βύθιση της εμπορικής δραστηριότητας και στην καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Ο πληθωρισμός και οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις έχουν τα ίδια θύματα της λιτότητας και των μνημονιακών περικοπών.

Λογαριασμοί, ενοίκια και φόροι.
Εκεί κατευθύνεται σχεδόν το 70% του εισοδήματος των καταναλωτών, με τις δαπάνες για πληρωμές λογαριασμών να αποτελούν τη μεγαλύτερη δαπάνη ως ποσοστό του εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου του ΣΕΛΠΕ, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του εργαστηρίου Eltrun του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,για τον μήνα Νοέμβριο οι καταναλωτές δαπανούν:
-το 33% του εισοδήματος τους για πληρωμές λογαριασμών και
-το 29%για αγορές προϊόντων
Σχεδόν ένας στους δύο αναμένει το πρώτο 6/μηνο του 2023 αύξηση των δαπανών για πληρωμές λογαριασμών, αλλά και για αγορές προϊόντων.

Διαφθορά
Η καθοδική πορεία της χώρας μας στον Δείκτη Δημοκρατίας κατά την τελευταία δεκαπενταετία την κατατάσσουν στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης στον Δείκτη Δημοκρατίας 2020 (‘Democracy Index’) και στην κατηγορία των ‘ελαττωματικών δημοκρατιών’ (‘flawed democracies’)

Qatar gate
Το σκάνδαλο του Κατάρ θα μπορούσε να είναι «η πιο κραυγαλέα υπόθεση» διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας,.
Ο Michiel van Hulten είπε ότι το Κοινοβούλιο έχει δημιουργήσει μια «κουλτούρα ατιμωρησία με έναν συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης (ή μάλιστα οποιασδήποτε) εποπτείας δεοντολογίας»..
Ο Erik Marquardt, Γερμανός ευρωβουλευτής είπε ότι η Εύα Καϊλή, η ευρωβουλευτής που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου, τον πλησίασε πολλές φορές για τον φάκελο. «Την ενδιέφερε περισσότερο το Κατάρ παρά για παράδειγμα το Κουβέιτ ή άλλες χώρες»,είπε.

Οι ανατιμήσεις στο ράφι
Τον Νοέμβριο, πρώτο μήνα εφαρμογής για «το καλάθι του νοικοκυριού», ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ομάδα διατροφή αυξήθηκε στο 15%, από 14,8% τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής όπως ψωμί, γαλακτοκομικά,λάδι που συμμετέχουν στο «το καλάθι του νοικοκυριού» διατήρησαν και τον Νοέμβριο την ανοδική πορεία των τιμών τους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ