Τελος εποχής: Έφυγε απο τη ζωη η ηθοποιός Δώρα Κακουράτου – Η γυναίκα θρύλος με τους χίλιους ρόλους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΦΥΓΕ Η ΔΩΡΑ ΚΑΚΟΥΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ
Εχασε σήμερα τη μάχη με την ανίατη ασθένεια η γνωστή ηθοποιός Δώρα Κακουράτου και το θέατρο από σήμερα είναι πιο φτωχό.
Η Δώρα Κακουράτου ήταν για μένα η εθνική μας σταρ. Δεν κέρδισε τον τίτλο αυτό τυχαία: Θάλεγε κανείς ότι γεννήθηκε πρωταγωνίστρια.

Από τους πρώτους της ρόλους βρέθηκε στην πρώτη γραμμή.
Το όνομά της ήταν αρκετό για να γεμίσει τα θέατρα με κόσμο την εποχή του καλού, λεγάμενου, θεάτρου στον τόπο μας.
Ξεκίνησε το θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και για ολόκληρες δεκαετίες κρατούσε τα σκήπτρα στο κυπριακό θέατρο και την τηλεόραση.
Οποιο ρόλο υποδυόταν τον τιμούσε γιατί αγαττούσε την τέχνη της, ενώ η ταπεινότητά της ήταν μοναδική.

Υπήρξε θιασάρχις για πολλές δεκαετίες και ήταν μια από τις πρωταγωνίστριες μας που γαλούχησαν και ακόμα γαλουχούν τους νέους ηθοποιούς που ακολουθούν τα βήματά της.
Η καρριέρα της Δώρας Κακουράτου συνδέθηκε απόλυτα με τον άνθρωπο που χαρακτήρισε την ημέρα του θανάτου του ως τον Αριστοφάνη της Κύπρου, τον μεγάλο αδελφό Δημήτρη Παπαδημήτρη.
Η «Μπαζούκα» στα 1964 ήταν η επιθεώρηση που άφησε εποχή τη δεκαετία του 1960. Σ αυτή την επιθεώρηση η Δώρα έδωσε δυναμικά το Είναι της.
Για τον Δημήτρη ήταν κατάθεση ψυχής. Εκτοτε βάδιζαν χέρι, χέρι. Εκείνος έγραφε κι εκείνη έδινε ζωή τους ρόλους.
Σίγουρα ήταν η ηθοποιός που υποδύθηκε τους περισσότερους ρόλους που έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημήτρης, με τον οποίο μάλιστα φωτογραφήθηκε ως νύμφη (κι εκείνος γαμπρός) σαν αποφάσισαν να παντρέψουν τους θιάσους τους.
Δεν θάταν υπερβολή να πω ότι υποδύθηκε τουλάχιστον 1000 ρόλους στο θέατρο, ενώ κυριάρχησε σε όλες τις βασικές τηλεοπτικές σειρές στον τόπο μας.
Αρκεί να αναφέρω μόνο ότι ο Δημήτρης Παπαδημήτρης έγραψε 300 επιθεωρήσεις στις οποίες η Κακουράτου υποδυόταν και τρεις και τέσσερις ρόλους ταυτόχρονα-χώρια οι ρόλοι στον δικό της θίασο.
“Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου”, τη ρώτησα κάποτε.
Η απάντησή της απλή, αλλά με μεγάλο νόημα: “Η Αλήθεια μου”.
Και σαν την ξαναρώτησα “τι θα έλεγε στους νέους ηθοποιούς που τώρα ανεβαίνουν στο σανίδι ή κάνουν τα πρώτα τους βήματα” απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη και μάλιστα γραπτώς:
“Να αγαπάνε την τέχνη τους ταπεινά, χωρίς εγωισμό”.
Ηταν η πιο σύντομη, αλλά περιεκτική συνέντευξη που πήρα στην πολύχρονη καρριέρα μου. Δυο απαντήσεις με έντεκα λέξεις που θα πρέπει να αποτελέσουν Ευαγγέλιο για τους νέους ηθοποιούς.
Στη φωτογραφία η Δώρα και ο Δημήτρης στον καλλιτεχνικό τους γάμο όταν ένωσαν δυνάμεις και θεατρικά συγκροτήματα.

5786875E D12D 4454 84A5 39862DCDE64D

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου της Κύπριας ηθοποιού Δώρας Κακουράτου η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.

B02C3131 BA6F 4266 AD83 7BE44604FE3E

BCCD6AEF FD6C 4D5A 94B1 56224A7E43D0

4BAEFC33 B64C 441E 8495 1D2BDCF6A3DF
Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1944. Φοίτησε σε γυμνάσιο της Λεμεσού μέχρι την τετάρτη τάξη και συνέχισε τις γυμνασιακές της σπουδές αργότερα στην Αθήνα, φοιτώντας σε νυκτερινό γυμνάσιο της ελληνικής πρωτεύουσας, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε τα μαθήματα της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.

Πριν πάει στην Αθήνα για σπουδές, είχε ήδη ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο, από την ηλικία των 15 χρόνων, μετέχοντας στον θίασο των «Ηνωμένων Καλλιτεχνών». Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών της στην Αθήνα επέστρεψε στην Κύπρο, όπου αρχικά συνεργάστηκε ως ηθοποιός με τον Οργανισμό Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου (ΟΘΑΚ) για 4 περίπου χρόνια. Συνεργάστηκε ύστερα με το «Θίασο Γέλιου» του Νίκου Παντελίδη, τη «Μουσική Σκηνή» και το «Θίασο Παπαδημήτρη». Το 1975 ίδρυσε δικό της θίασο που είχε έδρα του τη Λευκωσία, αλλά περιόδευε και σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Κατά καιρούς ο «Θίασος Δώρας Κακουράτου» συνεργάστηκε με τον «Θίασο Παπαδημήτρη».

Η Δώρα Κακουράτου πρωταγωνίστησε σε πάρα πολλά θεατρικά έργα σ’ όλα αυτά τα χρόνια που θητεύει στο κυπριακό θέατρο, κυρίως σε επιθεωρήσεις, είδος στο οποίο έχει διαπρέψει. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με το κυπριακό ραδιόφωνο και με την τηλεόραση, όπου έχει πάρει μέρος σε πολλά θεατρικά έργα (κυρίως ηθογραφίες) και σε άλλες ψυχαγωγικές εκπομπές. Η τελευταία προσπάθεια της σε θεατρικό είδος πέρα από την επιθεώρηση, ήταν η παρουσίαση από τον θίασό της (με συνεργασία και του Φώτου Φωτιάδη) της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη, το καλοκαίρι του 1986, με την ίδια στον κύριο ρόλο. Η Δώρα Κακουράτου ασχολείτο και με την ποίηση. Το 1965 εξέδωσε τη συλλογή Πετάγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ