Έλληνες Ρομά: Η άγνωστη ιστορία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΜΑ, ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ, ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ | Οι Τσιγγάνοι, Ρομά στην Ελλάδα, δεν είναι απλά Έλληνες πολίτες, αλλά είναι Έλληνες και είναι Ρομά.

Οι Έλληνες Ρομά προέρχονται από την Ινδία, προσμίχτηκαν ή συμμάχησαν με τους Έλληνες κατά την Ελληνιστική περίοδο στην Ινδία και από τότε είναι κομμάτι του Ελληνισμού, και στην Βυζαντινή περίοδο όπου και πρώτη φορά καταγράφονται, μέχρι και την εξάπλωση των Βλάχων Ηπειρωτών στη Ρουμανία όπου και μαζί με τους Ρομά έχουμε το κράτος της Ρουμανίας σήμερα.

Οι Έλληνες Ρομά κατά την Οθωμανική περίοδο, σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και πολλοί από αυτούς καταλήξαν σκλάβοι σε παζάρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι παρά αυτή την μαύρη περίοδο της Τούρκικης τυραννίας, οι Έλληνες Ρομά κατάφεραν να κρατήσουν τη σύνδεση τους με τον Ελληνισμό.

Στην Ελληνική επανάσταση λογίστηκαν Έλληνες, πολέμησαν για την Ελλάδα και πρόσφεραν στον Ελληνισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που παρότι αρχικά προέρχονται από άλλο γένος (Ινδία), είναι Έλληνες και όχι απλά Έλληνες πολίτες.

Οι Έλληνες Ρομά είναι η μόνο πληθυσμιακή Ελληνική ομάδα ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικό γένος, αλλά μπορούν και είναι Έλληνες. Αδιαπραγμάτευτο γεγονός.

Όπως έχουμε τους Βλάχους, Αρβανίτες .. , έτσι έχουμε και τους Ρομά, με τη διαφορά οτι είναι άλλο γένος, αλλά Έλληνες.

Η βάση των Ρομά είναι η Ελλάδα, είναι η χώρα τους. Ακόμα και οι Ρομά στην Ρουμανία κοιτάνε τους Ρομά στην Ελλάδα και την Ελλάδα ως αφετηρία τους, παρ’όλο που στην Ρουμανία είναι περισσότεροι.

Δυστυχώς πολλοί Ρομά όπως και άλλοι Έλληνες στην Τουρκία εξισλαμίστηκαν κατά την περίοδο της Τουρκικής τυραννίας. Παρ’αυτά οι Έλληνες Ρομά και η Ελλάδα τους θεωρεί κομμάτι της και προσβλέπουμε στην επαναφορά της Ελληνικής Ρομά ταυτότητας τους στο μέλλον και εφόσον το επιθυμούν.

Η Ελληνικότητα των Ρομά ανά τους αιώνες (προερχόμενοι από διαφορετικό γένος) είναι εμφανή σε πολλά σημεία, από τη θρησκεία μέχρι και το πως λένε τους αριθμούς στη γλώσσα των Ρομά.

Στη Θεσσαλονίκη οι Ρομά είναι κομμάτι της κοινωνίας και δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον υπολοιπο πληθυσμό στο μεγαλύτερο κομμάτι τους. Βέβαια ακόμα και σήμερα πολλοί Ρομά ζούν σε άθλιες συνθήκες. Αυτό γίνεται λόγω της αμάθειας και αυτής της κουλτούρας που παντρεύονται μικροί.

Έτσι μπαίνουν ήδη σε μια διαδικασία και μετά είναι ήδη αργά και αυτός ο κύκλος συνεχίζεται. Βέβαια δεν είναι όλοι έτσι. Και κάποιοι καταφέρνουν να ξεφύγουν από αυτό, ειδικά στη σημερινή εποχή με την τεχνολογία που μπορεί κάποιος να δει και να κατανοήσει περισσότερα.

Φυσικά πολλά πρέπει να γίνουν σε πρακτικό κομμάτι. Οι Έλληνες Ρομά θέλουν λυσσαλέα να ενταχθούν στη σημερινή κοινωνία αλλά δεν μπορούν. Θα πρέπει σαν κράτος πρώτα να κοιτάξουμε τους ανθρώπους μας, και αυτοί είναι πραγματικά ανθρώποι μας. Θα πρέπει να φέρουμε προτάσεις.

Μεγάλο πρόβλημα είναι το Αθηνοκεντρικό κράτος, τα κανάλια, πολιτική ψήφων, και πως όλα αυτά βλέπουν το θέμα από την όψη της Αθήνας. Οι Ρομά στην Αθήνα είναι αυτοί που δημιουργούν και τα περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα και με την γνώμη πολλών Ρομά στη Θεσσαλονίκη και αυτό έχει δημιουργήσει προκατάληψη στην Αθήνα και στα μέσα ενημέρωσης και από εκεί σε όλη τη χώρα, όπως και η έλλειψη παιδείας κάνει τους Ρομά της Αθήνας ευάλωτους σε πολιτικά παιχνίδια κυρίως αριστεριστών και επεισόδια.

Θα πρέπει να γίνει ένα σοβαρό σχέδιο για την αναβάθμιση των Ελλήνων Ρομά, στα πρότυπα των Ρομά της Θεσσαλονίκης σε συνεννόηση με τον κεντρικό τους σύλλογο στην Αθήνα και σε συνεργασία με συλλόγους Ρομά σε όλη την Ελλάδα.

Οι ίδιοι οι σύλλογοι, θα πρέπει να κόβουν εκτός αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτά τα προγράμματα, ώστε ακόμα και αυτοί να μπορέσουν να δουν πιο είναι το σωστό και ότι είναι προς το συμφέρον τους. Το κράτος να είναι εκεί να πάμε μπροστά όλοι μαζί.

Να πούμε επίσης ότι οι Έλληνες Ρομά δεν θέλουν ειδική μεταχείριση, γιατί πολύ απλά είναι Έλληνες όπως όλοι. Θέλουν βοήθεια όμως ως πληθυσμιακή ομάδα για να μπορέσουν να φτάσουν στο μοντέρνο τρόπο ζωής, εκπαίδευσης και να μπορούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής όπως όλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ