Χαμάντ Αλ Θανί: Διαφθορέας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έρευνα για τον κελεμπιοφόρο διαφθορέα άρχισε ήδη στο ευρωπαϊκό κέντρο. Στην Ελλάδα δεν θα βρεθεί ένας Μισέλ Κλεζ;

Γραφει ο Γιώργος Λακόπουλος ieidiseis.gr

Τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν -«πρίγκιπα-διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας», ύποπτο για τον φρικτό θάνατο του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι- τον κατάπιαμε, όταν το περασμένο θέρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης του έστρωσε χαλί στην Αθήνα.

Δεν είναι ο μόνος στην Ευρώπη που υποδέχθηκε τον εκπρόσωπο ενός από τα πιο ανελεύθερα καθεστώτα στον πλανήτη.

Με τον Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, τον μεσαιωνικό δυνάστη του Κατάρ, τι συμβαίνει;

Ο ημέτερος Πρωθυπουργός δέχθηκε, την ίδια περίοδο, από τηλεφώνου τα συγχαρητήριά του «για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση», όπως ανακοινώθηκε.

Ήταν δηλαδή επικοινωνία μεταξύ δυο «μεταρρυθμιστών».

Ο 8ος κατά σειρά Εμίρης της τυραννικής οικογένειας που διαφεντεύει το κρατίδιο με τους 2.600.000 κάτοικους, έχει την ίδια μανία με τον εκπρόσωπο της οικογένειας Μητσοτάκη: καλλιεργεί στον διεθνή χώρο τον μύθο του «μεταρρυθμιστή».

Για τον ημέτερο Πρωθυπουργό είναι εύκολο: ξεπουλάει δημόσια περιουσία σε «επενδυτές» και καταργεί δικαιώματα εργαζομένων.

Για τον Εμίρη είναι ευκολότερο: απλώς αγοράζει αυτήν την εικόνα. Θέμα κατάργησης δικαιωμάτων δεν τίθεται, γιατί δεν υπήρξαν ποτέ.

Από τότε που χρησιμοποίησε βρόμικους τρόπους, για να στήσει στη Ντόχα το «πιο βρόμικο Μουντιάλ» -ως βιτρίνα του- θέλει να βάλει στο προφίλ του και την πινελιά του «σοσιαλιστή». Δύσκολο.

Η διοργάνωση της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής φιέστας του φιλοξενεί, χαρακτηρίσθηκε «μαύρη» και «ματωμένη» – με 6.500 νεκρούς στα εργοτάξια της προετοιμασία της.

Στο Κατάρ η έννοια των δικαιωμάτων είναι άγνωστη. Αν εξαιρεθούν οι «βέροι» 300.000 Καταριανοί, οι υπόλοιποι αντιμετωπίζονται σαν είλωτες, χωρίς εργασιακούς κανόνες.

Οι γυναίκες είναι κατώτερο είδος και η LGBTQ+ κοινότητα διώκεται χωρίς έλεος. Ακόμη και η δημόσια εκδήλωση στοργής τιμωρείται.

Ωστόσο, τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο για τον τελευταίο αλ Θανί, που ξόδεψε θηριώδη ποσά για να πάρει το Μουντιάλ και περισσότερα από 200 δισ. για να το στήσει.

Εξαγοράζει την εικόνα του εκσυγχρονιστή στην Ευρώπη, με πακτωλό σε λόμπι με πολιτικούς και δημοσιογράφους – με προτίμηση τα κοινοτικά όργανα.

Αυτές τις μέρες, κάποιοι -στο Στρασβούργο, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα- κρύβονται πίσω από την Καϊλή.

Δεν έχουν όμως πειστικές απαντήσεις για τη δική τους εκφώνηση του όρου «εργασιακά δικαιώματα», δίπλα στο όνομα του Εμίρη.

Η επωδός «σε σχέση με τις γειτονικές χώρες», δεν λειτουργεί ως άλλοθι.

Τι δουλειά είχαν πολιτικοί με ρόλους στην Ευρώπη να προσφέρουν το ευρωπαϊκό λούστρο τους στον νεοδουλοκτήτη των πετροδολάριων;

Ακόμη και αν βρέθηκαν στα μέρη του «με αποστολή» προς τι οι φωτογραφίες με τα χαμόγελα και οι δηλώσεις-πλυντήριο;

Η έρευνα για τον κελεμπιοφόρο διαφθορέα άρχισε ήδη στο ευρωπαϊκό κέντρο. Στην Ελλάδα δεν θα βρεθεί ένας Μισέλ Κλεζ ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ