Έξι στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετακυλίουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας στους πελάτες τους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις σοβαρές και αλληλένδετες επιπτώσεις προκάλεσαν στην επιχειρηματικότητα οι ανατιμήσεις, ιδίως στην ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από τις μισές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν άντεξαν να σηκώσουν το βάρος και μετακύλισαν μέρους του αυξημένου κόστους στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση 2022 «Κρίσεις, ελληνική οικονομία και μικρές επιχειρήσεις» του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που παρουσιάστηκε χθες, οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι αύξησαν τις τιμές τους διαρκώς αυξάνονται, καθώς από 6,6% που ήταν το 2ο εξάμηνο του 2020 ανήλθαν στο 23,6% το 1ο εξάμηνο του 2021, στο 34,8% το 2ο εξάμηνο του 2021 και στο 59,2% το 1ο εξάμηνο του 2022.

Πρόκειται για ιστορικά υψηλό αριθμό επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές πώλησης των αγαθών/υπηρεσιών. Η δεύτερη επίπτωση ήταν η σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 το κόστος ενέργειας αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8% και το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%.

Η τρίτη επίπτωση, που σχετίζεται τόσο με την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων όσο και με τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, αφορά τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που παρουσιάζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτυπώνεται στην αύξηση των ήδη υψηλών ποσοστών των επιχειρήσεων με μηδενικά ή αρκετά χαμηλά ταμειακά διαθέσιμα.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην έχουν ουσιαστικά πρόσβαση ούτε στον τραπεζικό δανεισμό ούτε στα περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο κ. Καββαθάς ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα γενναία ρύθμιση 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με τον υπουργό να μην ανοίγει τα χαρτιά του. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας ότι το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται συνεχώς κι αν δεν υπάρξει ρύθμιση 120 δόσεων πολλές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. Χαρακτήρισε επίσης αναγκαίο να υπάρξει ισονομία μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η απασχόληση κινήθηκε ανοδικά, ενώ ενισχυμένο ήταν και το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε επενδύσεις, ωστόσο αποτελούσαν κυρίως επενδύσεις προσαρμογής ή συντήρησης και λιγότερο επέκτασης ή ανάπτυξης. Το μεγάλο μέρος των επενδύσεων ήταν μικρής κλίμακας, δεδομένου ότι το ύψος της επένδυσης για περισσότερες από μία στις δύο επιχειρήσεις ήταν έως 5.000 ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (περισσότερες από οκτώ στις 10) χρηματοδότησε την επένδυση που πραγματοποίησε με ίδια κεφάλαια, ενδεικτικό του αποκλεισμού της από τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ