Στο ευρωκοινοβούλιο το σκάνδαλο με τη χρηματοδότηση του συζύγου της Ούρσουλα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επτά ευρωβουλευτές των πράσινων με ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν στην Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για τη Διαφάνεια, ζητούν  από την ΕΕ να διεξαγάγει άμεσα έρευνα για τις εμπορικές δραστηριότητες του Heiko Von Der Leyen, συζύγου της Ursula Von Der Leyen, νυν Προέδρου. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Πρόκειται φυσικά για την σκοτεινή υπόθεση την οποία είχαμε αποκαλύψει, με την χρηματοδότηση – μαμούθ που έδωσε (και) η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην συγκεκριμένη εταιρεία από δημόσιο χρήμα!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμαύλισε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με 32.000.000 ευρώ

Από την ερώτηση των ευρωβουλευτών όμως προκύπτει ότι η Orgenesis Inc., που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του συζύγου της Ούρσουλας, Heiko Von Der Leyen, είχε επωφεληθεί από συνολική χρηματοδότηση ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που φυσικά διευθύνεται από τη σύζυγό του! Εδώ η συγκεκριμένη υπόθεση αποκτά την διάσταση ενός ιλιγγιώδους σκανδάλου, ίσως το μεγαλύτερο από την σύσταση της ΕΕ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε στην συγκεκριμένη εταιρεία με διαδικασίες – εξπρές το κολοσσιάιο ποσό των 32 εκατομμυρίων €. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για εξόφθαλμη διαπλοκή, όπου ο Μητσοτάκης μοιράζει εκατομμύρια στην εταιρεία του συζύγου της Ούρσουλας και αυτή με τη σειρά της, κάνει τα «στραβά μάτια» στα εξωφρενικά σκάνδαλα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις υποκλοπές, την διάθεση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, τις απευθείας αναθέσεις που γίνονται κατά παράβαση των κανόνων που έχει θέσει η Κομισιόν κλπ. Ενδεικτικό το γεγονός ότι από το σύνολο των 9 δις απευθείας αναθέσεων, σύμφωνα με τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Ελλάδας, μόλις το 1,7% αναφέρεται σε ανάγκες λόγω πανδημίας!

Η επιστολή των Ευρωβουλευτών

Σε μια εποχή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις συγκλονίστηκε από μια σοβαρή υπόθεση διαφθοράς που αφορά υψηλά πρόσωπα, οι 7 Ευρωβουλευτές απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει τις δραστηριότητες του Heiko Von Der Leyen, συζύγου της Ursula Von Der Leyen, μιας προσωπικότητας που μεταξύ άλλων επικρίνεται όλο και περισσότερο για την αδιαφανή διαχείριση των συμβάσεων εμβολίων που υπέγραψε με την Pfizer.

Στη σκιά του Qatargate, οι επτά ευρωβουλευτές απαιτούν να πέσει φως στην εταιρεία ενός ανθρώπου του οποίου οι δραστηριότητες είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολες. Έτσι, με επιστολή που αναρτήθηκε στο Twitter στις 16 Δεκεμβρίου, οι 7 ευρωβουλευτές δεν μασούν τα λόγια τους και στοχεύουν την Orgenisis, την εταιρεία της οποίας ο σύζυγος της Von Der Leyen είναι ιατρικός διευθυντής.

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η δημοσίευση άρθρων Τύπου στην Ιταλία και τη Γερμανία σχετικά με την εμπορική δραστηριότητα στις χώρες της ΕΕ, της Orgenesis Inc., μιας αμερικανικής εταιρείας που απασχολεί τον κ. Heiko Von Der Leyen, σύζυγο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στην επιστολή, οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στο πρόσφατο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου από το Lecourrier-du-soir.com και κάνουν αναφορά στην παρουσία του Heiko Von Der Leyen στην εποπτική επιτροπή ενός ιδρύματος που έλαβε χρηματοδότηση άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επικεφαλής τη σύζυγό του, Ursula Von Der Leyen! 

Αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις από τα μέσα ενημέρωσης, ο Heiko Von Der Leyen είχε τελικά παραιτηθεί από τη θέση του, αλλά η εταιρεία του (Orgenesis Inc.) παραμένει σε αυτό το ίδρυμα. Λεπτομέρεια που δεν διέφυγε της προσοχής των επτά βουλευτών που την υπογράμμισαν ξεκάθαρα στην επιστολή τους.

«Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παρόλο που ο κ. Von der Leyen παραιτήθηκε από το εποπτικό συμβούλιο του ιδρύματος, η Orgenesis Italy S.R.L συνεχίζει να είναι μέρος του έργου και λαμβάνει επιχορηγήσεις έως και 200.000 ευρώ ετησίως από το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν επίσης ότι η Orgenesis Inc. και οι ευρωπαϊκές θυγατρικές της δεν είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταγγέλλουν οι ευρωβουλευτές.

Οι επτά ευρωβουλευτές αναφέρουν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. «Ο σύζυγος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλαμβάνει ηγετικό διευθυντικό ρόλο ως ιατρικός διευθυντής και γενικός διευθυντής σε ιδιωτική εταιρεία, που εμπλέκεται σε έργα που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, άρα από δημόσιο χρήμα. Οι ερωτήσεις των πολιτών της ΕΕ και των εκπροσώπων τους για πιθανές συγκρούσεις-διαμάχες (συμφερόντων) είναι θεμιτές», επισημαίνουν.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επίτροπο Διαφάνειας να διεξαγάγει έρευνα για το εάν οι ηγετικές θέσεις του κ. Heiko Von der Leyen είναι συμβατές με τον θεσμικό ρόλο της συζύγου του, Ursula Von Der Leyen.lecourrier-du-soir. 17/12/22

«Προίκα» από το Μαξίμου στον σύζυγο της Ούρσουλα

Παίζει με τις τύχες των πολιτών της Ευρώπης, που βλέπουν μπροστά τους έναν από τον πιο δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Έναν χειμώνα που μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος, ειδικά για τις μεσαίες και κατώτερες εισοδηματικά τάξεις. Κι αυτό γιατί είναι αδύνατον να πάρει μια σταθερή απόφαση.

  • Της Εμμανουέλας Τσουδερού

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωνε υπέρμαχη της ανώτατης τιμής για το φυσικό αέριο, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι η Κομισιόν θα προτείνει «μια ανώτατη τιμή». Την περασμένη εβδομάδα, όμως, η πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε να μην προτείνει πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αποδεχόμενη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, την άποψη του Βερολίνου, που θεωρεί ότι, εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Ο κύριος Λάιεν

Φυσικά, στο «νοικοκυριό» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα με το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Η επαγγελματική δραστηριότητα του συζύγου της φαίνεται πως πηγαίνει εξαιρετικά, αφού, μεταξύ άλλων, πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε και με ζεστό, ελληνικό χρήμα, με πολλά μηδενικά, από τα κρατικά ταμεία.

Και μπορεί τις τελευταίες ημέρες να διαφαίνεται μια ψυχρότητα στις σχέσεις της προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού και τις δύο φορές που ανακοινώθηκε πως θα δειπνήσουν μαζί (μία στην Αθήνα και μία στη Βουλγαρία) η συνάντηση ναυάγησε, όμως η ελληνική κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό ενίσχυσε τον οικογενειακό προϋπολογισμό των Φον ντερ Λάιεν.

Όπως είχε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η «δημοκρατία», ο σύζυγος της επικεφαλής της Κομισιόν, ο Χάικο φον ντερ Λάιεν, συμμετέχει στην κοινοπραξία εταιριών Theracell Laboratories ΙΚΕ. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία πρόκειται να πραγματοποιήσει επενδυτικό σχέδιο στη χώρα μας, ύψους 83.000.000 ευρώ, με τίτλο «Εξατομικευμένες κυτταρικές & γονιδιακές θεραπείες (POCare Model)».

Ωστόσο, και αυτή η επένδυση θα πραγματοποιηθεί με οικονομική ενίσχυση από το ελληνικό κράτος, που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 32.000.000 ευρώ, η οποία θα προέλθει -όπως φαίνεται- τόσο από κρατικά όσο και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Μάλιστα, στο διάστημα που μεσολάβησε από τον περασμένο Μάρτιο, που δημοσιεύτηκε στη «δημοκρατία» το σχετικό ρεπορτάζ, μέχρι σήμερα έχει πλέον δημοσιευτεί και στη σελίδα της Enterprise Greece Α.Ε., που είναι ο αρμόδιος φορέας, το ΦΕΚ που περιγράφει τις ενισχύσεις που θα λάβει η επένδυση, η οποία εντάχθηκε στον νόμο 4608/2019, περί στρατηγικών επενδύσεων. Η Enterprise Greece, μάλιστα, που εποπτεύεται πλέον από το υπουργείο Εξωτερικών, ενέκρινε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τη συγκεκριμένη στρατηγική επένδυση, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2021, και στην οποία προεδρεύει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην κοινοπραξία Theracell Laboratories ΙΚΕ, που ιδρύθηκε το 2019, μετέχουν κατά 50% η εταιρία Orgenesis Inc. και κατά 50% η ελληνική Theracell Προηγμένες Τεχνολογίες Α.Ε. Στην Orgenesis Inc. διατηρεί τη θέση του medical director ο σύζυγος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ νωρίτερα ήταν μέλος στο επιστημονικό συμβούλιο της εταιρίας. Και είναι βέβαιο πως η εταιρία στην οποία δραστηριοποιείται ενισχύεται στις… ενδοενωσιακές μπίζνες από το γεγονός πως η σύζυγός του βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εργαστήρια

Το έργο επί ελληνικού εδάφους, το οποίο έχει ανακοινωθεί με κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί τόσο από τον Ελληνα όσο και από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη, περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας παραγωγής και ερευνητικών εργαστηρίων στην Κόρινθο. Σύμφωνα, δε, με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, «η επένδυση αφορά την ανάπτυξη προηγμένων αυτόλογων θεραπειών και περιλαμβάνει βιομηχανική έρευνα, εγκατάσταση συντονιστικής παραγωγικής μονάδας στην περιοχή Κορίνθου, επτά επιπλέον μονάδων, δηλαδή δύο στην Αθήνα και από μία στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στα Ιωάννινα, στη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, καθώς και πειραματική ανάπτυξη και παραγωγή νέων θεραπειών».

Μάλιστα, η συγκεκριμένη κοινοπραξία είχε βγάλει και δελτίο Τύπου στο πρακτορείο Bloomberg, ήδη από τον Νοέμβριο του 2021, για να ανακοινώσει την ελληνική χρηματοδότηση, η οποία προφανώς προσθέτει στην αξία της εταιρίας. Σε αυτό ευχαριστούσε φυσικά για τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ την ελληνική κυβέρνηση. Ανέφερε, μάλιστα, πως η χρηματοδότηση από την ελληνική κυβέρνηση θα είναι 32.000.000 ευρώ, κάτι που δεν ήταν ευρέως γνωστό μέχρι τον Μάρτιο του 2022, όταν δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ μας, αφού τότε δεν είχε δημοσιευτεί το ΦΕΚ στην επίσημη ιστοσελίδα της Enterprise Greece.

Τα κυβερνητικά στελέχη, από την άλλη, που διαφήμιζαν την επένδυση, είχαν αμελήσει να ενημερώσουν για το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης, όπως έκανε η εταιρία μέσω του πρακτορείου Bloomberg.

Ο γιος

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η οικογένεια Φον ντερ Λάιεν χρησιμοποιεί τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποκομίσει οφέλη. Στο τέλος του 2017, όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, είχε αποκαλυφθεί ότι έδινε άσκοπα δεκάδες εκατομμύρια σε εταιρίες συμβούλων, χωρίς, μάλιστα, οι δαπάνες αυτές να δημοσιοποιούνται ποτέ.

Μεταξύ αυτών των εταιριών ήταν και η αμερικανική McKinsey, στην οποία, ωστόσο, εργαζόταν ο ένας από τους γιους της, ο Ντέιβιντ φον ντερ Λάιεν. Προφανώς το γεγονός πως η μητέρα του χρηματοδότησε την εταιρία βοήθησε τον Ντέιβιντ να μονιμοποιηθεί, αφού αρχικά είχε γίνει δεκτός μόνο ως συνεργάτης για την καλοκαιρινή περίοδο.

Τι αναφέρει το ΦΕΚ – «Τρελά» λεφτά για έργα έρευνας και ανάπτυξης

Από το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως προκύπτει πως το επενδυτικό σχέδιο της Theracell Laboratories ΙΚΕ εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της περίπτωσης β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 10 του νόμου 4608/2019 και θα απολαύσει τα κίνητρα των άρθρων 12 και 14 του ίδιου νόμου. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι δικαιούται ενισχύσεις που θα αγγίξουν πράγματι τα 32.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με το άρθρο 14 δικαιούται «ενισχύσεις για έργα έρευνας και ανάπτυξης […] εφόσον το έργο αφορά σε βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη ή μελέτες σκοπιμότητας. Η χορηγούμενη ενίσχυση της κατηγορίας αυτής, αθροιζόμενη με άλλες τυχόν κρατικές ενισχύσεις που λαμβάνει ο φορέας της επένδυσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει για έργα που αφορούν κυρίως τη βιομηχανική έρευνα τα είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) […] ανά επενδυτικό σχέδιο».

Σύμφωνα με το άρθρο 12 δικαιούται «φορολογική απαλλαγή και επιτάχυνση φορολογικών αποσβέσεων, εφόσον έχει λάβει την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής».

Ακολουθεί η επιστολή των 7 ευρωβουλευτών:

75424BA7 9B92 4354 90FA 24185BC990496569247F F75C 4DC6 9827 E25EABDFADE7

ΔΗΜΟΦΙΛΗ