Νέο «γεφύρι της Άρτας» στο Κατάκολο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον Πύργο, πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, και κάτι λίγα χιλιόμετρα προς Νότο από την πόλη, βρίσκεται το ακρωτήριο Ιχθύς. Το ονόμασαν έτσι ίσως επειδή μοιάζει με ιχθύ. Στο Νότιο μέρος του ακρωτηρίου, και ανατολικά αυτού «απαγγιάζει» τό πολύ γνωστό Κατάκολο με το πολύ γνωστό μικρό λιμάνι του, οποίο και δέχεται από το εξωτερικό και ετησίως, πολλά κρουαζιέρας πλοία. Από μικρά ιστιοφόρα σκάφη έως και μέχρι υπερακρουαζιερόπλοια.

Οι λόγοι είναι δύο.

Ο πρώτος εξ αυτών είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, με το γνωστό στάδιο τέλεσης των τότε ευγενούς άμιλλας Ολυμπιακών αγώνων, και που δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή νέα «Αρχαία» Ολυμπία. Εδώ ας τονιστεί το πως θα σχολιαζότανε σήμερα μία ονομασία όπως Αρχαία Αθήνα κοκ και, ως εδώ, αρκεί.

Ο δεύτερος λόγος είναι η γιγαντιαία, τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, ανάπτυξη της κρουαζιέρας, που συνεχίζεται. Συνεπώς η ύπαρξη του πιο πάνω αρχαιολογικού χώρου είναι και ο πόλος έλξης για έλευση, αφού δεν υπάρχει άλλος λόγος αλλά και δια θαλάσσης, χώρος προσέγγισης, εκτός λιμένος Κατακώλου, χιλιάδων κάθε χρόνο επισκεπτών από όλο τον πλανήτη, με τα ευεργετικά για όλη την περιοχή οικονομικά οφέλη. Είναι πολλά αυτά που χρωστάει να πράξει η πολιτεία, εγγειοβελτιωτικά έργα, για την ανάλογη παρουσίαση αυτής της μεγάλης επισκεψιμότητας συγκεκριμένης περιοχής.

Εδώ ας τονιστεί μόνον ένα.

Ένα, και που είναι ο δρόμος σύνδεσης του Κατακώλου, με την Ολυμπία οποίος δρόμος, αν και περίπου αξιοπρεπής στο σύνολό του, αμαυρώνεται βάναυσα στην λεγόμενη 1,5 χιλ. περίπου παράκαμψη δια μέσου του χωριού Άγιος Ιωάννης. Αυτή λοιπόν η στενωπός που είναι και ο κόμβος σύνδεσης των δρόμων Κατακώλου/Πύργου με τον εθνικό δρόμο Πύργου / Πάτρας είναι στο δρομολόγιο των τουριστικών λεωφορείων και όχι μόνον, διότι διέρχονται και νταλίκες με ρυμούλκα δεύτερης μαζί.

Συνεπώς δεν χρειάζεται καμία άλλη περιγραφή κυκλοφοριακής συμφόρησης κατά τους θερινούς μήνες, που είναι και οι πιό πολλοί του έτους. Αυτή λοιπόν είναι και η μαύρη κηλίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίως, που έγινε κάποτε αντιληπτή, ακαι προ διετίας περίπου ξεκίνησαν νέα έργα παράκαμψης το χωριού με χάραξη νέας παράκαμψης, αξιοπρεπούς αυτή τη φορά ελπίζεται, για να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα, και να λυθεί, αν ποτέ λυθεί, που δέν φαίνεται να λύνεται αφού τα έργα ναι μεν ξεκίνησαν αλλά αμέσως διέκοψαν και δέν υπάρχει καμία ένδειξη συνέχισης αυτών δυό χρόνια περίπου τώρα.

Όλα λοιπόν δείχνουν για ένα ακόμα ….γεφύρι, Αρτινό, όνειδος της περιοχής και της προς τα έξω εικόνας μας, ως και της νοοτροπίας, της Ελληνικής. Μιας νοοτροπίας …επιδομάτων προεκλογικών βέβαια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ