Ελλάδα …Το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2021 μετά τη Βουλγαρία! (Eurostat)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει την πιο πρόσφατη ανάλυση των ισοτιμιών αγοραστικής δύναμης και των σχετικών οικονομικών δεικτών (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κατά κεφαλήν, επίπεδο πραγματικής ατομικής κατανάλωσης (AIC) κατά κεφαλήν, δείκτες επιπέδου τιμών χωρών) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τις χώρες που αναφέρονται παρακάτω για τα έτη 2019, 2020 και 2021, εστιάζοντας κυρίως στο τελευταίο έτος αναφοράς.

Οι χώρες που περιλαμβάνονται στη σύγκριση είναι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τρεις χώρες της EFTA (Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία), πέντε υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Τουρκία) και μία δυνητικά υποψήφια χώρα (Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

GDP PER CAPITA

Το 2021, το Λουξεμβούργο κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ, ακολουθούμενο από την Ιρλανδία, τη Δανία και την Ολλανδία. Η Βουλγαρία είχε το χαμηλότερο επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ το 2021, ακολουθούμενη από την Ελλάδα, τη Σλοβακία και την Κροατία.

Volume indices per capita

Η Σλοβακία, η Ελλάδα και η υποψήφια χώρα Τουρκία έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ λιγότερο από 40% κάτω από τον μέσο όρο. Η Βουλγαρία βρίσκεται στο 43 % κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ακολουθούμενη από τις υποψήφιες χώρες Μαυροβούνιο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη (δυνητικά υποψήφια χώρα) και Αλβανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ