Η δολοφονία του Χρήστου Μάτη παραμονή Χριστουγέννων του 1984

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1984, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ντυμένος αστυνομικός, πλησιάζει τον αστυνομικό Χρήστο Μάτη, στην είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στα Άνω Πετράλωνα που ήταν φρουρός και του εύχεται Χρόνια πολλα Χρήστο και του προσφέρει εν κουτί γλυκά.

Ο 28χρονος Χρήστος πριν καν ψελλίσει Ευχαριστώ και  προσπαθώντας να αναγνωρίσει τον «συνάδελφο» που του πρόσφερε το κόκκινο περιτυλιγμένο κουτί ζαχαροπλαστείου, ένιωσε τον Δημήτρη Κουφοντίνα μαζί με κάποιον αλλο να πέφτουν πάνω του, να του αρπάζουν  το υπηρεσιακό περίστροφο και να  τον δολοφονουν  μπροστά στα μάτια των έντρομων υπαλλήλων και πελατών της τράπεζας.

Ήταν πρωί παραμονής Χριστουγέννων, την ημέρα που τα παιδιά λένε τα κάλαντα και οι κόσμος κερνά γλυκά και ψωνίζει τις τελευταίες του προμήθειες και τα δώρα. Τα ταμεία της τράπεζας και της αγοράς ήταν γεμάτα. Κανένας δεν περίμενε μια τέτοια ημέρα να γίνει ληστεία.

Η ληστεία στα Άνω Πετράλωνα ήταν η έβδομη «επιχείρηση» της 17 Νοέμβρη  και η πρώτη με στόχο τη ληστεία χρημάτων. Είχε προηγηθεί η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς στις 23/12/1975, η δολοφονία του Ευάγγελου Μάλλιου στις 14/12/1976, η δολοφονία του υποδιοικητή των ΜΑΤ Παντελή Πέτρου και του σωματοφύλακα και οδηγού του Σωτήρη Σταμούλη στις 16/1/1980, η απόπειρα δολοφονίας των χωροφυλάκων Αργυρόπουλου και Τατζημπίρου στις 8/11/1983, η δολοφονία του Τζορτζ Τσάντες, πλοίαρχου του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού και του οδηγού του Νίκου Βελούτσου στις 15 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου και η απόπειρα δολοφονίας του Αμερικάνου αρχιλοχία Ρόμπερτ Τζάντ στις 3/4/1984.

image 1

Ο Χρήστος Μάτης είχε γεννηθεί στο Θεσπρωτικό Ηπείρου και υπηρετούσε στην Ασφάλεια Αθηνών. Δεν ήταν παντρεμένος. Είχε συνολικά πέντε αδέλφια. Ο αστυφύλακας πυροβολήθηκε εξ επαφής στο κεφάλι και πέθανε επί τόπου. Στη ληστεία συμμετείχαν 6 μέλη της «17 Νοέμβρη» και πήραν συνολικά 7,5 εκατ. δραχμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ