Σαλί Μπερίσα: Ο Μητσοτάκης μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε περιοχή της Αλβανίας, αλλά η Χιμάρα είναι αλβανική

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σαλί Μπερίσα θεωρεί ότι «ο μεγαλύτερος παραλογισμός είναι ο θόρυβος ότι (οι Αλβανοί) στη Χιμάρα είναι μειοψηφία».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού σε περιοχές με ελληνικές μειονότητες στο νότο, ο Μπερίσα είπε ότι μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε περιοχή της Αλβανίας, «αλλά η Χιμάρα είναι Αλβανική».

Σαλί Μπερίσα: Πρώτον, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μιας χώρας εταίρου, μιας φίλης, μπορεί να επισκεφτεί οποιαδήποτε περιοχή της Αλβανίας, είτε ως αξιωματούχος είτε ως ιδιώτης.

Εδώ πρέπει να ελευθερωθούμε από όλα τα συμπλέγματα. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Χιμάρα και οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Όμως η φήμη ότι (οι Αλβανοί) στη Χιμάρα είναι μειοψηφία είναι ο μεγαλύτερος ιστορικός παραλογισμός.

Κανείς πιο πολύ από τους Χιμαριώτες δεν λούζονται στο αίμα για την αλβανική εθνική τους ταυτότητα..

Η Χιμάρα έχει μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα, ότι μέρος των χωριών μιλάει και αλβανικά και ελληνικά.

 Η πόλη, όπως κάθε λιμάνι, είναι μικτή, κυρίως Αλβανοί, αλλά και Έλληνες και Ενετοί. Αυτά όμως, ούτε η γλώσσα ούτε η μίξη, δεν κάνουν τη Χιμάρα τίποτε άλλο παρά προπύργιο του αλβανισμού.

Η Χιμάρα, γνωστή στην ιστορία, μαζί με τα υψίπεδα των (αλβανικών) Άλπεων και το Σούλι, είχαν τους δικούς τους κώδικες και κανόνες.

Αυτό που μπορώ να πω είναι το εξής:

«το πατριαρχείο οφείλει να ανακοινώσει δημόσια συγγνώμη στους Χιμαριώτες όταν μάλιστα την περίοδο που στάθηκαν εναντίον της Πόρτας, το πατριαρχία φλέρταρε ακόμα και σε βάρος τους.

Κάτι που τους ανάγκασε να στραφούν στο Βατικανό και να κάνουν μια τροποποίηση στην πίστη τους, να παραμείνουν ορθόδοξοι κοντά στο καθολικό έθιμο.

Άρα, σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μπορεί να επισκεφθεί οποιαδήποτε περιοχή, αλλά η Χιμάρα με όλη της την ιστορία και τα έγγραφα είναι αλβανική, συμπεριλαμβανομένων των χωριών που είναι δίγλωσσα. Μιλούν και αλβανικά και ελληνικά», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Shqiptarja

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ