Νεα σφοδρή παραίτηση στον χώρο του πολιτισμού – Στο απροχώρητο η κατάσταση για Μαξίμου και ΠτΔ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Με αυτή μου την επιστολή, δηλώνω την παραίτησή μου από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Ανώτερων Σχολών Χορού του ΥΠΠΟ στην οποία είμαι μέλος, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022, με τίτλο «Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο)», στο οποίο ορίζεται, ότι οι απόφοιτοι των Καλλιτεχνικών Σχολών της χώρας θεωρούνται κάτοχοι απολυτήριου Λυκείου!

Θεωρώ τη στάση της πολιτείας απαράδεκτη και προσβλητική για όλους μας: χορευτές, χορογράφους και δασκάλους χορού, αλλά και όλους τους καλλιτέχνες (ηθοποιούς, μουσικούς, κλπ), δεδομένου ότι αυτή η διάταξη αφορά όλες τις Καλλιτεχνικές Σχολές (Δραματικές Σχολές, Μουσικές Σχολές, κλπ) που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί τις σπουδές στις παραπάνω σχολές, ανύπαρκτες, παρότι εποπτεύονται, ελέγχονται και δίνονται πτυχία από το Υπουργείο Πολιτισμού! Η Υπουργός Παιδείας φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα των σπουδών μας και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σιωπά για κάτι τόσο σημαντικό που αφορά στις Σχολές που εποπτεύει!

Όντας πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων για δεκαπέντε χρόνια, (2002 – 2017), έζησα τον αγώνα και τις προσπάθειες του κλάδου για την πολυπόθητη διαβάθμιση των πτυχίων μας. Πάντα, σε όλες τις κυβερνήσεις, στα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, βρίσκαμε τοίχος. Αποπειράθηκε μάλιστα από την προηγούμενη Κυβέρνηση να υποβιβαστούν τα πτυχία μας σε ΤΕΙ. Και έρχεται η σημερινή Κυβέρνηση και διαπράττει το χείριστο. Τα υποβιβάζει στη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ)!

Εφόσον, λοιπόν, το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, ακυρώνει στην ουσία τα πτυχία μας, παραιτούμαι από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Ανώτερων Σχολών Χορού του ΥΠΠΟ, αρνούμενος να συναινέσω στην απαράδεχτη υποβάθμιση του κλάδου μας.

Τάσσομαι δε, με όλη μου την ψυχή, με τους Καλλιτέχνες (χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς, κλπ) και τους αγώνες τους για την ΑΚΥΡΩΣΗ του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, την αναβάθμιση των σπουδών μας και την ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ των Καλλιτεχνικών Πτυχίων στην ΑΝΩΤΑΤΗ ΒΑΘΜΙΔΑ.

Με συναίσθηση της ευθύνης όλων μας σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για το κλάδο μας,

Πέτρος Γάλλιας
Χορογράφος
Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (2002 – 2017)
Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO (2011 – 2022)
Αθήνα 26 Δεκεμβρίου 2022

ΔΗΜΟΦΙΛΗ