Οι Τούρκοι κάλεσαν τον Γάλλο πρέσβη για παράπονα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε εκτάκτως ο Γάλλος πρέσβης Hervé Magro, με την Άγκυρα να τού εκφράζει τη… δυσαρέσκειά της για την προπαγάνδα υποστηρικτών του PKK κατά της Τουρκίας, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι με θύματα τρεις Κούρδους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά ξεκαθάρισε στον πρέσβη της Γαλλίας στην Άγκυρα πως η Τουρκία περιμένει να γίνουν «όλες οι απαραίτητες ενέργειες που δεν θα επιτρέψουν στην τρομοκρατική οργάνωση να προωθήσει την ύπουλη ατζέντα της». Ίδιες πηγές ανέφεραν πως αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου ξεκαθάρισαν στον Γάλλο πρέσβη ότι θα ήταν ωφέλιμο για τη γαλλική κυβέρνηση και τους Γάλλους πολίτες να αναλύσουν σωστά τις πράξεις βίας που διαπράχθηκαν στους δρόμους του Παρισιού (αυτό ακούστηκε κάπως σαν απειλή ή είναι η ιδέα μας;).

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η αντίδραση επί του θέματος εκφράστηκε και ενώπιον των γαλλικών αρχών, μέσω της τουρκικής πρεσβείας στο Παρίσι.

Η Άγκυρα κατηγορεί το Παρίσι ότι επέτρεψε σε υποστηρικτές του PKK να διαδηλώσουν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Σε ορισμένα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, γινόταν λόγος για δεσμούς της Τουρκίας με τον δράστη. Τις κατηγορίες αυτές επανέλαβαν «οι εκπρόσωποι της γαλλικής κυβέρνησης και οι πολιτικοί», διαβεβαίωσε Τούρκος διπλωμάτης, υποστηρίζοντας ότι «η γαλλική κυβέρνηση και ορισμένοι πολιτικοί χρησιμοποιήθηκαν ως όργανα προπαγάνδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ