Διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου και παραγώγων του σε όσα κράτη υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή του, υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν!
Το μέτρο, όπως αναφέρει το εν λόγω διάταγμα, θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 1η Ιουλίου 2023 και αποτελεί την πρώτη ηχηρή απάντηση του Πούτιν στο πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, το οποίο επέβαλαν η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία.
https://twitter.com/KevinRothrock/status/1607773461719691265?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1607773461719691265%7Ctwgr%5E13c7d044d6eced750c2ccbf0a33f77cae6ee9ff4%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbreak.gr%2Fkosmos%2F416168%2Fpoytin-anakoinose-apagoreysi-exagogon-petrelaioy-krati-yiothetisan-plafon%2F
Στις 9 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την επιβολή πλαφόν, λέγοντας πως το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι ανταποκρίνεται στην τιμή στην οποία πουλά ήδη η Ρωσία. Την προηγούμενη εβδομάδα, εξάλλου, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι η επιβολή πλαφόν ενδέχεται να την οδηγήσει σε απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας το 2023 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ, καθώς το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόν Σιλουάνοφ.
«Είναι πιθανό ένα μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό; Είναι πιθανό, αν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το επόμενο έτος; Οι κίνδυνοι των τιμών και οι περιορισμοί», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα αποκτά ένα επιπλέον δημοσιονομικό εμπόδιο, αφού ήδη δαπανά μεγάλα ποσά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πώς λειτουργεί η επιβολή πλαφόν
Το σχέδιο του πλαφόν θα απαγορεύει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για αυτή, όπως μεσιτεία, οικονομική βοήθεια και ασφάλιση, εάν τα φορτία αγοράζονται πάνω από το συμφωνημένο όριο τιμής.
Russian Finance Minister Anton Siluanov's comments represent Moscow's clearest acknowledgment yet that the oil price cap could indeed hit state finances. https://t.co/cZtAB1TYXO
— Rappler (@rapplerdotcom) December 27, 2022
Τα περισσότερα κράτη της G7 θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του έτους, ενώ παρόμοιοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών, για άλλα προϊόντα πετρελαίου, αναμένεται να επιβληθούν τον προσεχή Φεβρουάριο.
Το πλαφόν έχει επιβληθεί στις 5 Δεκεμβρίου από την G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, με στόχο να πιέσουν τη Μόσχα όσον αφορά στην χρηματοδότηση του πολέμου.
Όπως σημειώνεται στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, τα μέτρα αυτά εισάγονται «σε σχέση με τις μη φιλικές και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των ξένων κρατών και των διεθνών οργανισμών που έχουν προσχωρήσει σε αυτές» και προκειμένου να προστατευθούν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας.
Το έγγραφο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου και θα παραμείνει σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου 2023.
Τι προβλέπει το διάταγμα Πούτιν για το πλαφόν
Ο Πούτιν απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου σε τιμές «με όριο» από τον Φεβρουάριο του 2023.
Όπως σημειώνεται στο διάταγμα, η απαγόρευση της προμήθειας πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η ημερομηνία επιβολής της απαγόρευσης των προμηθειών πετρελαιοειδών θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση.
Ο Πούτιν απαγόρευσε επίσης τις παραδόσεις πετρελαίου σε ξένους αγοραστές εάν η σύμβαση χρησιμοποιεί μηχανισμό καθορισμού των τιμών.
Οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών σε χώρες που έχουν επιβάλει ανώτατο όριο τιμών θα είναι δυνατές μόνο βάσει ειδικής απόφασης του Ρώσου προέδρου.
Γενικά, το Υπουργείο Ενέργειας είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση σε τακτική βάση της εφαρμογής του διατάγματος.
Το πλαφόν στο πετρέλαιο και το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Ρωσία
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ το 2023 καθώς το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου συρρικνώνει τα έσοδα από τις εξαγωγές, δήλωσε νωίτερα την Τρίτη (27/12) ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.
Τα σχόλιά του αντιπροσωπεύουν την πιο σαφή μέχρι σήμερα παραδοχή εκ μέρους της Μόσχας πως το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι στην τιμή του πετρελαίου, που επέβαλαν στις 5 Δεκεμβρίου η Ομάδα των G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία με σκοπό να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εκστρατεία, μπορεί να πλήξει τα δημόσια οικονομικά.
Ωστόσο, η Ρωσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τα πλαφόν τιμής στο ρωσικό αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα μπορεί να την οδηγήσουν να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες θα είναι οι μειώσεις της παραγωγής, ο Σιλουάνοφ είπε πως οι δεσμεύσεις για δαπάνες θα τηρηθούν.
«Είναι πιθανό ένα μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό; Είναι πιθανό, αν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το επόμενο έτος; Οι κίνδυνοι των τιμών και οι περιορισμοί» δήλωσε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους.
Με πληροφορίες απο το ieidiseis.gr