Παρέμβαση του Συριζα για τους Ηθοποιούς: Να καταργηθεί άμεσα το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας την άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο «υποβαθμίζει τα πτυχία» των καλλιτεχνών.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του, την οποία δημοσίευσε στα social media, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ζητά την κατάργηση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος που «υποβαθμίζει κατάφωρα τα πτυχία των καλλιτεχνών», υποστηρίζοντας ότι «η σημερινή μαζική κινητοποίηση των ανθρώπων του πολιτισμού απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει κατάφωρα τα πτυχία των καλλιτεχνών στον βαθμό των απολυτήριων λυκείου και παραβιάζει βάναυσα τα εργασιακά τους δικαιώματα, δείχνει ότι πλέον η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία».

B97D6753 FCA4 4592 A46B 87856B80D6BC

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στο σημερινό δημοσίευμα των «Εφημερίδας των Συντακτών», σημειώνοντας ότι «οι υπόνοιες που διατυπώνονται ότι ήδη σχεδιάζονται να ιδρυθούν δύο δραματικές σχολές στο πλαίσιο λειτουργίας κολεγίων, αν γίνουν πραγματικότητα, θα επιβεβαιωθεί για μια φορά ακόμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την υπουργό των κολεγίων κα Κεραμέως, ξεπουλάνε τα πάντα προς όφελος φίλων ιδιωτών σαν η χώρα να αποτελεί ιδιοκτησία τους».

Καταλήγοντας, ο κ. Ηλιόπουλος καλεί «τον κ. Μητσοτάκη να διακόψει για λίγο τις διακοπές του, να πάρει πίσω τους ρεβανσισμούς απέναντι στους καλλιτέχνες, να τους ακούσει προσεκτικά και να καταργήσει, πριν από τη νέα χρονιά, το εν λόγω κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα».

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τη σημερινή κινητοποίηση των καλλιτεχνών

Η σημερινή μαζική κινητοποίηση των ανθρώπων του πολιτισμού απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει κατάφωρα τα πτυχία των καλλιτεχνών στον βαθμό των απολυτήριων λυκείου και παραβιάζει βάναυσα τα εργασιακά τους δικαιώματα, δείχνει ότι πλέον η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία.

Οι υπόνοιες που διατυπώνονται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι ήδη σχεδιάζονται να ιδρυθούν δύο δραματικές σχολές στο πλαίσιο λειτουργίας κολεγίων, αν γίνουν πραγματικότητα, θα επιβεβαιωθεί για μια φορά ακόμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την υπουργό των κολεγίων κα Κεραμέως, ξεπουλάνε τα πάντα προς όφελος φίλων ιδιωτών σαν η χώρα να αποτελεί ιδιοκτησία τους.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να διακόψει για λίγο τις διακοπές του, να πάρει πίσω τους ρεβανσισμούς απέναντι στους καλλιτέχνες, να τους ακούσει προσεκτικά και να καταργήσει, πριν από τη νέα χρονιά, το εν λόγω κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα.

Ενώ σε παρέμβαση του την Παρασκευή είχε αναφερει:

Να καταργηθεί άμεσα το ΠΔ που ορίζει τους απόφοιτους καλλιτεχνικών σχολών ως απόφοιτους λυκείου.

Ο κ. Οικονόμου λέει για άλλη μια φορά συνειδητά ψέματα ή αγνοεί τους βασικούς κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Είναι αδιανόητο να υποτιμά την κρισιμότητα του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος καθώς αυτό ορίζει τις σχέσεις όλων των εργαζομένων του πολιτισμού με το ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αποτελεί ντροπή ότι για πρώτη φορά οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών ορίζονται ως απλοί απόφοιτοι λυκείου.

Ο μόνος τρόπος πραγματικά για να μην υπάρξει καμία βλάπτικη μεταβολή στους εργαζόμενους των συγκεκριμένων κλάδων είναι η άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου ΠΔ. Η άρνηση κατάργησής του απλά θα αποδείξει για άλλη μια φορά τον βαθιά απαξιωτικό και υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο το καθεστώς Μητσοτάκη αντιμετωπίζει συνολικά τον χώρο του πολιτισμού και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Τέλος για να μην αφήσουμε κανένα ψέμα αναπάντητο υπενθυμίζουμε ότι με διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στην σχέση τους με την δημόσια διοίκηση είχαν το καθεστώς αποφοίτων ΤΕ. Αυτό καταργεί το συγκεκριμένο ΠΔ.
Καλούμε το σύνολο των εργαζομένων του πολιτισμού να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις απέναντι στη νέα αδικία που επιχειρεί να επιβάλει το καθεστώς Μητσοτάκη. Μια κοινωνία με Δικαιοσύνη είναι μια κοινωνία με σεβασμό στον πολιτισμό και στους εργαζόμενούς του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ