Αξιόλογη δωρεά του εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα στη μνήμη της πολυαγαπημένης αδερφής του Μαριας Διαμαντη Πατέρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εναν χρόνο μετά την ξαφνική και άδικη απώλεια της Μαρίας Διαμαντή – Πατέρα, ο αγαπημένος της αδερφός Νικόλας Πατέρας προέβη σε ακόμα μία πράξη αγάπης, ανακαινίζοντας τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται μέσα στο θεραπευτήριο Ευαγγελισμός.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Ενα ιστορικό εκκλησάκι-καταφύγιο πίστης και προσευχής για όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, αντλώντας δύναμη και κουράγιο από την Παναγία. Η μητέρα της Μαρίας, Αννυ Πατέρα, ο αδερφός της Νίκος με τη σύζυγό του Τιτίνα και τα παιδιά του, συγγενείς και φίλοι πραγματοποίησαν αρτοπλασία, παραδίδοντας τον ανακαινισμένο ναό στη διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου. Αρχές του 2023 στο εκκλησάκι θα λειτουργήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος.

5 10
Η εξωτερική άποψη του ανακαινισμένου ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

Πρόκειται για τον ιστορικό ναό του θεραπευτηρίου που θεμελιώθηκε στις 25 Μαρτίου του 1912 και άρχισε να λειτουργεί το 1913. Η ιστορία του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός είναι συνδεδεμένη με την ιστορία και την εξέλιξη της Αθήνας, αλλά και με την οικογένεια Πατέρα. Το 1974 εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τον ευεργέτη εφοπλιστή Ιωάννη Διαμαντή – Πατέρα για την ανέγερση νέας πτέρυγας προς νοσηλεία των ναυτικών.

3 10
Ο εφοπλιστής Νικόλας Πατέρας επισκεπτόταν τον ναό κατά την διάρκεια της ανακαίνισής του για να δει την πορεία των εργασιών 

Η σύμβαση δωρεάς που υπεγράφη το 1975 ανερχόταν στο ποσόν των 5.000.000 δολαρίων και προέβλεπε την ανέγερση πτέρυγας τριών ορόφων δύναμης 150 κλινών. Με συμπληρωματικές δαπάνες της Πολιτείας προστέθηκαν δύο επιπλέον όροφοι και η συνολική δύναμη της νέας πτέρυγας ανήλθε στις 250 κλίνες. Στις 18 Ιουλίου 1977 θεμελιώθηκε η νέα πτέρυγα του ιδρύματος, λαμβάνοντας το όνομα του δωρητή: Πτέρυγα Ιωάννου Διαμαντή – Πατέρα.

7 5
Ο Διαμαντής και η Αναστασία Πατέρα

Στη γειτονιά των αγγέλων

Υπόδειγμα κόρης, αδερφής και μάνας, η Μαρία Πατέρα, από τις ωραιότερες και πιο καλόψυχες γυναίκες όχι μόνον της ναυτιλίας, αλλά και ολόκληρης της κοσμικής Αθήνας, «πέταξε» στη γειτονιά των αγγέλων, στα 56 της μόλις χρόνια. «Θέλω μια τελευταία αγκαλιά…» έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram ο γιος της Αντώνης Ξυλάς, αποχαιρετώντας τη μάνα του και έγινε «σεισμός» από τα μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης.

10 1
Η Τιτίνα Πατέρα με την Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

Εκτός από τους δεκάδες πιστούς και λατρεμένους της φίλους, που δεν μπορούν ακόμη -έναν ολόκληρο χρόνο μετά- να πιστέψουν την απώλειά της, τη Μαρία την αγαπούσαν κατά έναν περίεργο τρόπο ακόμα και όσοι δεν τη γνώριζαν. Γιατί ήταν αγνή και αληθινή, με μια ευγενική και τεράστια αγκαλιά για όλους. Η Μαρία Πατέρα «αναχώρησε» τα ξημερώματα της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου του 2021, αθόρυβα και γαλήνια, για τη γειτονιά των αγγέλων,εκεί που πάντα ανήκε. Η ζωή τής χαρίστηκε γενναιόδωρα -ομορφιά, πλούτη, παιδιά-, αλλά και εκείνη πάλεψε και νίκησε τον καρκίνο, όταν της χτύπησε την πόρτα στα καλύτερά της χρόνια.

pateras me tin adelfi tou

Εξαιρετικός και γενναιόδωρος άνθρωπος, «η καλύτερη μάνα» αναφέρουν όσοι τη γνώριζαν καλά, πολύτιμη ψυχή, με καλλιέργεια, μόρφωση και ένα ζεστό, ντροπαλό χαμόγελο γεμάτο ευγένεια για τους πάντες, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσεως. «Είναι μεγάλη αδικία…»δήλωναν το 2021 στην «Espresso» συγκινημένοι οι πιστοί της φίλοι για την πανέμορφη γυναίκα με το απίστευτο γούστο, τη γλυκύτερη μάνα των τεσσάρων παλικαριών -Αρη, Διαμαντή, Μάρκου και Αντώνη-, που, μακριά από την επιχειρηματικότητα, από νεαρή ηλικία είχε αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της και τα καμάρωνε να μεγαλώνουν.

ME TON GIO THS ADONI XSYLA

Εναν χρόνο μετά όχι μόνο δεν την ξέχασε κανείς, αλλά η Μαρία ζει στις καρδιές όλων όσοι την αγάπησαν…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ